¨Grekland pressade flyktingar att ljuga om båtolyckan¨

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

De grekiska myndigheternas version av den dödliga båtolyckan den 14 juni, i vilken 600 flyktingar miste livet, ifrågasätts. Överlevare vittnar om att kustbevakningen välte båten. 

Nya domstolsdokument visar på stora avvikelser mellan de överlevandes vittnesmål till kustbevakningen och de överlevandes personliga bevisning i domstol. 

Nio egyptiska män blev efter olyckan åtalade för vållande till annans död och människosmuggling. Men nu har två överlevande från katastrofen vittnat om att kustbevakningen kan ha varit ansvarig för tragedin. De vittnesmålen ska ha pressats av grekiska myndigheter att skylla på de egyptiska männen. 

En överlevare säger till brittiska BBC att kustbevakningen fäste ett rep från vänster, varpå de ombord flyttade sig till höger för att balansera båten. Därefter ska den grekiska båten lämnat och och fått migrantbåten att välta. Männen beskriver hur de tillbringade två timmar i vattnet innan de plockades upp av kustbevakningen.

En överlevare som räddades fick höra att de borde vara tacksamma att de inte hade dött. De ombads av kustbevakningen att sluta prata eller ställa frågor om händelsen. 

De nya avslöjandena har väckt frågor om hur grekiska myndigheterna hanterar båtar med flyktingar ombord, rapporterar BBC. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom