2022 det dödligaste året sedan folkmordet i Rwanda

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

237 000 människor.  Minst så många dog till följd av krig och väpnade konflikter i världen 2022, en ökning med 97 procent från föregående år, enligt en rapport från institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. 

Förra året dödades minst 237 000 människor i världen av organiserat våld. Det framgår i en ny rapport från Uppsala universitet som bygger på datakällan UCDP som samlar och sammanställer statistik över offer i krig och konflikter. Det är den högsta dödssiffran sedan folkmordet i Rwanda 1994, då nära 800 000 dödades.

Sedan föregående år har antalet döda ökat med 97 procent. Ökningen beror på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 som inledde det första storskaliga mellanstatliga kriget på 20 år. Också konflikten i Tigrayregionen i Etiopien har hårdnat och räknas idag till den blodigaste i världen. För samtidigt som konflikterna i Jemen och Afghanistan har trappats ned har våldet ökat kraftigt i Ukraina och Etiopien, där krigen tillsammans sammanlagt resulterat i minst 180 000 stridsrelaterade dödsfall under 2022. 

Den etiopiska premiärministern och 2019 års fredspristagare Abiy Ahmed beordrade 2020 en militäroffensiv mot regionala styrkor i regionen Tigray. Detta, enligt honom, som svar på en attack mot en etiopisk militärbas. Därefter eskalerade konflikten mellan Abiys regering och Tigreanska folkets befrielsefront. 

Det är inte bara antalet dödsoffer som ökar. Också antalet aktiva väpnade konflikter är historiskt höga. Idag pågår 55 konflikter mellan stater eller mellan stater och rebellgrupper. Också det ensidiga våld där måltavlan är civilbefolkningen har ökat och det är Islamiska staten som dödat flest. Minst 11 800 civila dödades i denna typ av våld som är direkt riktat mot civila, enligt UCDP på institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom