23 tomma stolar hittills för Sverigedemokraterna 

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Just nu står 26 platser i kommunernas beslutande församlingar tomma. 23 av dem tillhör Sverigedemokraterna. Partiet har fortsatt svårigheter med att fylla sina vid val erhållna mandat med politiker. 

Efter valet i september i fjol står nu 26 stolar i kommunerna tomma, varav 23 tillhör Sverigedemokraterna, något Motargument uppmärksammat. Moderaterna står för två tomma stolar och Kristdemokraterna för en. 16 kommuner har stolbekymmer och värst drabbade är Laxå och Dorotea med tre tomma platser i kommunfullmäktige vardera, alla sverigedemokratiska. Skälet till de många tomma stolarna är att partiet fått ett stort väljarstöd men haft få kandidater på valsedeln. 

En tom stol innebär att partiet inte har kunnat eller velat utse en ledamot på ett mandat de fått av väljarna. Det är inte ovanligt med tomma stolar i en mandatperiods slutskede efter att många hoppat av sina uppdrag, men redan nu står 26 stolar tomma. Facit efter förra mandatperioden var 71 tomma kommunstolar. Det fattades en liberal, en miljöpartist, tre vänsterpartister och hela 66 sverigedemokrater.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.