Antalet människor som exploateras i modernt slaveri har ökat med tio miljoner på fem år och beräknas nu uppgå till närmare 50 miljoner.
Närmare 50 miljoner människor är fast i modernt slaveri, och av dem tolv miljoner barn. Det framgår av rapporten Global Slavery Index 2023 som släpptes på onsdagen av den Londonbaserade människorättsorganisationen Walk Free. Antalet har ökat med 10 miljoner på fem år.
Vanligast per capita är det i Nordkorea, följt av Eritrea och Mauretanien. Saudiarabien, Kuwait, Turkiet och Förenade Arabemiraten finns också bland de länder där slaveri är vanligast.
Av de 160 länder som rapporten täcker ligger Sverige på plats 156, med uppskattningsvis 3 000 exploaterade.
Med modernt slaveri menas att någon tvingas till arbete, till tvångsäktenskap eller till att utföra sexuella tjänster med hjälp av våld, bedrägeri eller tvång.
I rapporten framhävs att de värsta länderna när det gäller slaveri har mycket gemensamt när det gäller politiska, sociala och ekonomiska system. Detsamma gäller den dåliga respekten för medborgerliga friheter och mänskliga rättigheter.
Många av de mest utpekade länderna präglas av konflikter och politisk instabilitet. Flera av dem har också en stor andel gästarbetare och har tagit emot stora mängder flyktingar.
I flera av G20-länderna är slaveriet också utbrett. Enligt rapporten exploateras elva miljoner i Indien, fem miljoner i Kina och närmare två miljoner i Ryssland.
Rapporten tar också upp alla varor som produceras av exploaterade människor. Värdet av importen till G20-länderna beräknas till 468 miljarder amerikanska dollar. Störst värde har elektronikartiklar, följt av kläder, palmolja, solpaneler och tyg. USA är utan jämförelse den största importören, följt av Japan, Tyskland och Storbritannien.