50 miljoner exploaterade i modernt slaveri

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Antalet människor som exploateras i modernt slaveri har ökat med tio miljoner på fem år och beräknas nu uppgå till närmare 50 miljoner.

Närmare 50 miljoner människor är fast i modernt slaveri, och av dem tolv miljoner barn. Det framgår av rapporten Global Slavery Index 2023 som släpptes på onsdagen av den Londonbaserade människorättsorganisationen Walk Free. Antalet har ökat med 10 miljoner på fem år.

Vanligast per capita är det i Nordkorea, följt av Eritrea och Mauretanien. Saudiarabien, Kuwait, Turkiet och Förenade Arabemiraten finns också bland de länder där slaveri är vanligast.

Av de 160 länder som rapporten täcker ligger Sverige på plats 156, med uppskattningsvis 3 000 exploaterade.

Med modernt slaveri menas att någon tvingas till arbete, till tvångsäktenskap eller till att utföra sexuella tjänster med hjälp av våld, bedrägeri eller tvång.

I rapporten framhävs att de värsta länderna när det gäller slaveri har mycket gemensamt när det gäller politiska, sociala och ekonomiska system. Detsamma gäller den dåliga respekten för medborgerliga friheter och mänskliga rättigheter.

Många av de mest utpekade länderna präglas av konflikter och politisk instabilitet. Flera av dem har också en stor andel gästarbetare och har tagit emot stora mängder flyktingar.

I flera av G20-länderna är slaveriet också utbrett. Enligt rapporten exploateras elva miljoner i Indien, fem miljoner i Kina och närmare två miljoner i Ryssland.

Rapporten tar också upp alla varor som produceras av exploaterade människor. Värdet av importen till G20-länderna beräknas till 468 miljarder amerikanska dollar. Störst värde har elektronikartiklar, följt av kläder, palmolja, solpaneler och tyg. USA är utan jämförelse den största importören, följt av Japan, Tyskland och Storbritannien.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

FN-rapport: Israel begår folkmord i Gaza

Israel begår folkmord i Gaza. Det slås fast i en FN-rapport som publicerades på tisdagen.

Brå: Färre fall av grovt våld i skolan

Skolorna utgör den vanligaste miljön där 15-åringar utsätts för allvarligt våld. Trots detta har det skett en nedgång i antalet allvarliga våldshändelser som krävt medicinsk vård under de senaste 15 åren. I en färsk rapport från Brå framgår att både gärningsmän och offer för sådant våld ofta tillhör en utsatt grupp med ytterligare problem.

Därför utplånar Israel Gazas universitet och skolor

Israels krig mot Hamas, och mot befolkningen i Gaza, har i princip förstört det mesta av Gazas infrastruktur. Det har också förstört alla möjligheter till organiserad utbildning. Samtliga Gazas tolv universitet är helt förstörda eller svårt skadade och stängda. Detsamma gäller alla grundskolor och gymnasier. Och Israel har ett syfte med denna educide.

SVT fälls för bevakning av kriget i Gaza

Granskningsnämnden har mottagit ett stort antal anmälningar relaterade till program som behandlar Gaza-konflikten. Från 7 oktober 2023 till 19 mars har 674 anmälningar inkommit för bedömning. Av dessa har tre fällts, men alla är ännu inte granskade.