Närmare 100 journalister döda i kriget Israel-Hamas – mycket fler än i 20 års Vietnamkrig

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Minst 97 döda journalister och mediearbetare. Det är resultatet hittills av kriget mellan Hamas och Israel sedan inledningen 7 oktober  2023 fram till 1 maj 2024. 63 journalister dog också i Vietnamkriget, men under en 20-årsperiod. 

(Denna artikel uppdaterades 3 maj 2024.)

Av de 97 var 92 palestinier, två israeler och tre libaneser. Fyra rapporteras som saknade. Totalt har cirka 35 000 palestinier dött i kriget, varav cirka 34 000 är palestinier i Gaza. Siffrorna gäller fram till 1 maj 2024.

Uppgifterna kommer från den fristående och oberoende organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) som sedan krigets början dokumenterar alla fall av dödade, skadade, saknade och bortförda journalister i Israel, Gaza och i angränsande Libanon, dit konflikten också spridit sig.  När Konkret skrev om detta tidigare, 31 oktober, hade 31 journalister fått sätta livet till.

Hot, attacker, censur

I en längre rapport tar CPJ också upp de hot, attacker och den censur som drabbat journalister sedan kriget startat. Här finns också exempel inifrån Israel och från av det av Israel ockuperade Västbanken.  Några exempel på attacker:

  • 25 oktober förlorade Al-Jazeeras byråchef Wael al Dahdou sin fru, son och ett barnbarn i en israelisk flygattack.
  • Flera journalister har rapporterat att de attackerats med tårgas och gummikulor av israelisk  polis när de skulle bevaka frisläppandet av palestinska fångar från ett israeliskt fängelse. 
  • 17 november attackerades Al-Jazeeras fotograf Joseph Handal av israeliska bosättare i Betlehem på Västbanken och fick föras till sjukhus, med bland annat skador i ansiktet.
  • Den israeliske journalisten Israel Frey, medarbetare i Middle East Eye, har tvingats fly sitt hem i Tel Aviv efter att ha attackerats av en högerextrem mobb. Orsaken – han hade uttryckt sympati för befolkningen i Gaza.
  • 12 oktober blev två reportrar från BBC stoppade av polis i Tel Aviv. Polisen med dragna vapen tvingade dem ur deras bil, märkt TV, En av journalisterna blev slagen i nacken och fick sin mobil förstörd när han filmade incidenten, enligt BBC.

Det här är bara några exempel. Till dessa kan läggas de 20-tal journalister som blivit anhållna och fängslade. En del har släppts fria, medan andra är fortsatt inlåsta. Ett av de mest uppmärksammade fallen är den kände poeten Mosab Abu Toha som greps och misshandlades i Gaza, vilket bland andra CNN rapporterat om. 

Många nyhetsbyråer och enskilda journalister har också rapporterat om hot, censur och cyberattacker.

Hoten har ofta framförts per telefon, ibland anonymt, och budskapet har varit att sluta rapportera om kriget. När det gäller censur har israeliska myndigheter stängt ner flera nyhetsbyråer. Israels kommunikationsminister har också föreslagit att regeringen ska stoppa all annonsering i och prenumeration på den regeringskritiska tidningen Haaretz.

Av alla krigskonflikter sticker kriget Israel-Hamas ut när det gäller antalet döda journalister. I ingen annan konflikt har så många dött under så kort tid.

63 dog i Vietnam

I Vietnamkriget dog 63 journalister, men under en period på 20 år. Kriget Israel-Hamas har när detta skrivs pågått i 67 dagar. En annan jämförelse är Ryssland krig mot Ukraina. Sedan det inleddes med annekteringen av Krim 2014, har 25 journalister fått sätta livet till.

När det gäller Vietnamkriget är det också viktigt att påtala att dödstalen bara handlar om journalister. I siffrorna från Israel, Gaza och Ukraina ingår även mediearbetare. Det kan handla om chaufförer, tolkar och liknande som har uppdrag för en mediebyrå.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.