AI-språkmodeller som hjälpmedel lockar läkare

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Läkare undersöker just nu potentialen hos OpenAI:s ChatGPT-språkmodell för att underlätta arbetet. Men än så länge finns det riskfaktorer.

En artikel i Wired uppmärksammar att läkare nu intresserar sig för hur AI-språkmodeller kan hjälpa till med att hitta information i digitala hälsojournaler eller förse patienter med sammanfattningar av långa och för lekmän svårbegripliga anteckningar. Men det finns också kritiska röster som varnar för att Ai-tekniken kan vara opålitlig och ge felaktiga svar som leder till en felaktig diagnos eller behandlingsplan.

ChatGPT har visat sig vara ett användbart verktyg för uppgifter som att sammanfatta text, så länge som användaren vet att en AI-tjänst kanske inte är 100 procent pålitlig och kan generera felaktiga resultat. Det har därtill noterats att AI-genererad text kan påverka människor på subtila och inte alltid önskvärda sätt. Det finns alltså, i alla fall för närvarande, en avsevärd riskfaktor att räkna med.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Betting ska betraktas som ett kul nöje och en spänningsfaktor i tillvaron

Betting är något som engagerar och berör många svenskar. I den här artikeln går vi igenom vad man ska ha för intention när man bettar och vilka alternativ som är bäst när det handlar om bettingsidor med svensk licens.

Dagsvers: ”Beredskap”

SATIR. Samuel Andersson, som jobbar som IM- och gymnasielärare, har skrivit en satirisk dagsvers i Stig Dagermans anda på temat beredskap.

Kommer ”svenskar” snart vara i minoritet i Sverige?

Invandringskritiker målar upp bilden av att Sverige kommer att bli ett land där "svenskarna" utgör en minoritet. Är det sant eller falskt?

Musks bolag varnar för granskning av Tesla

Den sociala plattformen X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, har försett en granskning som Aftonbladet gjort med en varning.”Länken du försöker besöka har identifierats av X eller våra partner som potentiellt spamartad eller osäker”, står det i varningen. Och nu har flera andra artiklar från Aftonbladet fått en likadan varning.