Alice Winn skildrar förbjuden kärlek med kriget som fond

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

ROMAN. Elisabeth Brännström har läst Alice Winns debutroman. Den handlar om förbjuden kärlek med första världskrigets trauma som fond. Brännström konstaterar att ”In memoriam” är en i stort sett bra läsupplevelse trots en del fel och brister.

 In memoriam av Alice Winn
Översättare: Annika H Löfvendahl och Jan Hultman
Albert Bonniers förlag

Efter en lång, ovanligt varm och vacker sommar 1914 utfärdade Storbritanniens regent George V i början av augusti ett krigstillstånd gentemot Tyskland, på grund av landets invasion av Belgien.

Första världskriget hade inletts och snart var skvadroner av unga, entusiastiska engelsmän på väg mot fronten, drivna av en stark krigsvilja.

Köerna till värvningskontoren hade blivit allt längre för varje dag och få ville stanna hemma då kriget hade romantiserats av regeringen och av dåtidens medier. Den som drog sig undan striderna och spankulerade runt hemma i England klädd i vardagskläder fick räkna med att utsättas för påhopp.

De brittiska kvinnor som stödde krigsapparaten delade till exempel ut vita fjädrar till de män som de ansåg brista i lojalitet mot hemlandet, och att få en sådan ansågs vara en stor nesa.

Frågan är dock om den här typen av påstötningar ens behövdes. Propagandan fungerade redan utmärkt och ett oerhört stort antal män marscherade mot sin död med en blandning av glädje, ungdomlig stridslust och offervilja.

Många av de soldater som dog vid västfronten var mycket unga: det var inte ovanligt att tonåringar under arton år av olika skäl lyckades ta värvning.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Elisabeth Brännström
Elisabeth Brännström
Elisabeth Brännström är SFI-lärare i Malmö och litteraturkritiker.

Sara Recabarren berättar starkt om kvinnoförtryckets Iran

Elisabeth Brännström har läst ”Irans döttrar” av Sara Recabarren och konstaterar att det är en både välskriven och personligt hållen bok.

Läsvärd bok av Nicola Lagioia om du gillar true crime

Elisabeth Brännström konstaterar att ”De levandes stad” av Nicola Lagioia är läsvärd om du gillar true crime.

Isabelle Ståhls uppföljare till debutromanen övertygar

Det här är en engagerande, välskriven nutidsroman som har nästan otaliga infallsvinklar inflätade i den grundläggande berättelsen,” skriver Elisabeth Brännström, som läst Isabelle Ståhls roman ”Eden” - en uppföljare till debutromanen ”Just nu är jag här”.

Vackert annorlunda roman om en modern tjänstekvinna

”På undersidan av dagen” av Emeli Bergman är en mycket fin, innehållsrik och lite vackert annorlunda roman om en modern tjänstekvinna, konstaterar Elisabeth Brännström.