Anklagelser om antisemitism bygger ofta på moralpanik

Det repressiva maskineri som satts in mot universitetsprotesterna i USA följer ett välbekant mönster. Det skriver forskarna Adam Haber och Matylda Figlerowicz. Artikeln har varit publicerad i en engelsk version i tidskriften Jewish Current.

Ända sedan den 18 april, då Columbia University skickade in New York-polisen för att röja undan det läger som studenter byggt i solidaritet med invånarna i Gaza, har propalestinska läger slagits upp runt om i landet – och ofta slagits tillbaka med stor våldsamhet. Delstatspolis inkallades till University of Texas i Austin; Atlanta-polisen använde tårgas och gummikulor mot demonstranterna vid Emory University. På tisdagskvällen i förra veckan stormades Columbia University och City College New York av New Yorks kravallpolis, som grep trehundra personer.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Vänstercirkusen: Jakten på den försvunna solidariteten

"Efter årtionden av högerextrem samordning på nätet så har hela det politiska klimatet kantrat. I jämförelse är högersajterna idag också mångdubbelt så stora som vänstersidans."

Många fler uppehållstillstånd för studier och arbete än för asyl

KONKRET GRANSKNING. I debatten om invandring anges hela tiden siffror som ska visa att Sveriges flyktinginvandring befinner sig på så kallat ”alarmerande höga nivåer”. Detta är fel. Konkrets samarbetspartner Motargument har tittat på siffrorna som visar på att antalet asyl- och flyktinggrundade uppehållstillstånd – inklusive anknytning – är långt mindre än andra skäl, som studier och arbete.

Med koks i lasten

Aftonbladet avslöjade nyligen att spår av kokain har hittats på toaletterna hos fyra av Sveriges åtta riksdagspartiers kanslier – Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.