Året 2023 ‒ en konkret bildkavalkad

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Konkrets kulturredaktör Clemens Altgård gör ett antal nedslag i bildflödet under Magasinet Konkrets första år, 2023. Ett år som präglats av polarisering, kriser och krig. Här följer en konkret bildkavalkad med kommentarer.

Jag har varit helt anonym under större delen av året. Jag har ”verkat utan att synas,” som det heter. Så jag ska kanske presentera mig. Dels är jag kulturredaktör på Magasinet Konkret och vår systertidning Magasin Opulens, dels jobbar jag mycket med bildsättningar i båda magasinen.

Som du säkert har noterat är satiriska bilder och mediekritik av central betydelse för oss som gör Magasinet Konkret. Vi har också ett DIY-ideal. Något som för min personliga del går tillbaka till en tid för cirka 40 år sedan när jag arbetade med två tidskrifter som hade rötter i punken, RIP och Kannibal.

Det innebär också att jag gör en hel del bilder själv under ett år. Men som tur är har vi också skickliga illustratörer och tecknare att tillgå.

Magasinet Konkret, Jimmie Åkesson, bildkavalkad
Montage: Konkret

Här följer flera exempel på det i form av ett svep genom bildflödet under det första året med Konkret.

 

APRIL

Mats Knutson SVT
Bild: Sydney Ankers

I samband med lanseringen av Magasinet Konkret använde vi en uppenbart satirisk bild, som bildredaktör Sydney Ankers skapade, av SVT:s Mats Knutson med clownsminkning. Mer om detta står att läsa i chefredaktör Stefan Bergmarks sammanfattning av året som gått. Clownen har närmast fått ett slags symbolstatus vid det här laget. Se clownen som en visualisering av den massmediala cirkusen i skådespelssamhället! Och läs gärna Behrang Kianzads programförklaring för Konkret.

Bild: Mattias Elftorp

Den första månaden med Konkret fortsatte i satirisk anda med bland annat Mattias Elftorps ”Pehrson söker jobb”.

”Hej, jag vet att jag inte har kompetens för det här jobbet, men hur svårt kan det vara? Ni kan väl ge mig en kurs på ett par veckor? Dessutom säger Arbetsförmedlingens regler att jag måste söka alla jobb oavsett om jag har kompetens, annars tar de bort min ersättning på 4 500kr/mån. Deras regler är det enda som får upp mig på morgnarna. Så får jag jobbet eller är ni sossar? / Mvh, Johan P”.

MAJ

Bild. Edvin Grans

Edvin Grans tog sig i mitten av maj an temat sexualitet och moderatpolitiker i en djärvt humoristisk bild där texten i pratbubblorna återgav faktiska citat. Den publicerades i underavdelningen Tveksam vandel.

JUNI

Hållö
Illustration : Sydney Ankers

”Frågan är om LO ställer sig bakom folkutbytesteorin, att invandring och kriminalitet hör ihop, att välfärden skall vara till för de som fanns här redan etc.” Behrang Kianzad skrev en vass text om fackföreningsekonomen, eller deras cirkusnazist som han kallar honom, Torbjörn Hållö och hans brungrumliga tankar. Sydney Ankers gjorde den inspirerade illustrationen.

Marionetter, SD, marionettregering, Jimme Åkesson
Illustration: C Altgård / Konkret

“Det är som att samarbetspartierna helt har missat kriminologernas entydiga budskap om att muskler som hårdare straff inte är någon mirakelkur mot hög brottslighet”, skrev Martin Hägg åtta månader efter att Tidöavtalet presenterades. Jag tog fasta på SD:s förmåga att kontrollera den sittande marionettregeringen, så bilden fick visa just detta.

JULI

Camilla Läckberg,
Bild: Sydney Ankers

I början av juli gjorde Sydney Ankers en illustration till Fredrik Virtanens ”Kulturkanonen” som kom att uppröra många inte minst den på bilden karikerade kändisen.

Rubriken löd: ”Alla recensenter låtsas älska en tjock miljardär.”

Ja, upprördheten var så stor att chefredaktör Stefan Bergmark var tvungen att skriva ett svar på kritiken.

”Konkret vägrar delta i de sociala mediernas charader och klappar inga ryggar, oavsett deras popularitet, ekonomiska ställningar eller politiska färg.”

That’s the spirit! En inställning jag delar fullt ut.

Bild: Edvin Grans.

I slutet av månaden publicerades Jonas Otterbecks ”Sheik Jomshof vet bäst” och den illustrerades av Edvin Grans. ”Sheikh Jomshof har i åratal talat om islamiseringen av Sverige. Följ hans otvetydiga råd. Sheikh Jomshof vet ju bäst,” skrev Jonas Otterbeck. Vansinnigt roligt om man har rätt infallsvinkel. Och det hoppas jag att du som läser detta har!

AUGUSTI

Bild: Mattias Elftorp.

Under pandemin hyllades Sveriges utstickande strategi av USA:s högerextrema krafter. Nu visar forskning att Sverige är både hatobjekt och ledstjärna för den amerikanska extremhögern. Om detta skrev Lisa Bjurwald i slutet av månaden. Mattias Elftorp illustrerade med en slagkraftig bild.

Illustration: Edvin Grans.

”Man måste kunna skämta om religion”, sa Ebba Busch i SVT:s Aktuellt i slutet av augusti. Hon blev bönhörd eftersom Edvin Grans gjorde en riktigt djärv cartoon som vi publicerade i avdelningen Tveksam vandel.

SEPTEMBER

I september fick jag väldigt mycket att göra eftersom jag, som sagt, också är kulturredaktör på Konkret och vår systertidning Opulens. Så jag testade att använda AI-teknik för att lösa vissa bildsättningar.

I och för sig var detta inget nytt för mig eftersom jag av och till använt promptografi, som det också kan kallas, i några år för att lägga grunden till vissa illustrationer.

Det är faktiskt svårare än många tycks tro att få fram en användbar bild. Dessutom vet jag att en del personer, speciellt vissa tecknare och konstnärer, inte alls gillar AI-genererade bilder. Jag kan förstå det. Men ska inte fördjupa mig i den frågan här.

Bild. C Altgård

Samtidigt är det värt att tänka på hur ny teknik kan användas på olika vis. Det går ju till exempel alltid att addera saker till en AI-bild eller förändra den på olika sätt. Som i den här illustrationen jag gjorde till Fredrik Virtanens Kulturkanonen.

Jag använde även AI till en artikelserie om Sis-hemmen. Där la jag in ”Caspar David Friedrich” och ”centralperspektiv” i prompten för att styra resultatet i en kompositionsmässigt stramare riktning. Här är ett exempel på det.

Bild: C Altgård

Och, som sagt, där vissa ser ett otyg, där ser jag ett verktyg. Men med det sagt så tycker jag att till exempel tidskriften Parabols användning av AI i samarbete med Blundlund är ett exempel på hur tekniken inte bör användas. Parabols bildsättningar må vara ”arty”, men de är också gravt tondöva.

OKTOBER

Inkomstskillnaderna i Sverige har ökat under fyra decennier. Men marknadsliberaler vägrar att se det som ett problem, menar Lars Syll, professor i samhällskunskap och doktor och docent i ekonomisk historia.

Om detta skrev han i oktober och Edvin Grans illustrerade med en välkänd julfavorit i bilden.

Bild: Edvin Grans

Detta var också månaden när det utbröt krig i Gaza och Israel invaderade området med total skoningslöshet efter det fascistiska Hamas attack/pogrom inne på israeliskt territorium. När det gäller kriget i Gaza har vi huvudsakligen valt att bildsätta med dokumentära bilder.

regeringen, Tidölaget, Ulf Kristersson
Illustration: Tilda Bergsten

Mot slutet av månaden publicerade vi för övrigt en teckning av Tilda Bergsten som träffsäkert satiriserar Tidölagets dubbla måttstockar.

NOVEMBER

Jimmie Åkesson.
Bild: Edvin Grans.

”SD:s rasistiska utspel om att riva moskéer har sin grund i en historia av Europas korståg mot muslimer som tillfälligt fick en paus under kalla kriget,” skrev Masoud Kamali i inlägget ”Åkessons utspel – ett korståg mot islam

Edvin Grans illustrerade på ett synnerligen effektfullt vis.

Montage: C Altgård / Konkret

”Våldtäkt som metafor – inte när USA och Israel invaderar” var ett novemberinlägg av Filip Hallbäck.

”När det gäller Israel talar man i termer av självförsvar och när det gäller USA, utmålas deras krigsbrott ständigt som misstag på vägen mot ett större, ädlare mål,” skrev han.

Här frångick jag, den i och för sig önskvärda, linjen med autentiska foton för att i stället göra ett montage. Något jag höll på med redan i tonåren, med bland andra Christer Themptander och John Heartfield som inspirationskällor.

DECEMBER

Romina Pourmokhtari, satir
Illustration: Ann Engqvist

I slutet av året gjorde Ann Engqvist en satirisk teckning som fyndigt fångar essensen av Romina Pourmokhtaris självbedrägeri. Den illustrerade ett inlägg av Birger Schlaug ”Klimathandlingsplanen: Snacka går ju…”

Julkrubba, Israel, Gaza
Illustration: Tilda Bergsten

Och för att avsluta den här årsgenomgången så hade vi också Tilda Bergstens briljanta ”Jul i det heliga landet” som en kommentar till vad som pågår i Gaza, i detta nu.

Detta var bara några nedslag när det gäller allt som publicerats i fråga om bilder under Magasinet Konkrets första år.

Jag önskar er alla ett Gott nytt år!

 

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

KULTURKANONEN: Med såna vänner behöver Magda inga fiender

KULTURKANONEN. Henrik Jönsson var överlycklig, förre statsministern gjorde honom till stjärna, swishpengarna rullade in. Ni kan gissa vad som hände sedan, rapporterar Fredrik Virtanen

Spridning av antimuslimskt inlägg leder till åtal

SPRIDNING. En man åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha delat ett inlägg på Facebook av den högerextrema profilen Katerina Janouch, rapporterar Expo.