Beslut: Fel av Instagram att radera ”manshat”

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Män mördar, våldtar och misshandlar kvinnor psykiskt och fysiskt – hela tiden, varje dag. När nätaktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee skrev så på sitt Instagramkonto fälldes inlägget för hatretorik. När beslutet överklagades fick hon rätt och nu uppmanas Instagram se över sina regler.  

Feministiska aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee, insaneninja7 på Instagram, har fått rätt mot Meta som äger Instagram. I fjol uppmärksammade hon internationella dagen mot våld mot kvinnor med att publicera ett inspelat vittnesmål från en våldsam relation med påståendet att män mördar, våldtar och misshandlar kvinnor mentalt och fysiskt – hela tiden varje dag. Telefonnumret till kvinnofridslinjen visades delades också. 

Inlägget togs bort av moderatorer med hänvisning till Instagrams regler mot hatretorik. Nattalie Ström Bunpuckdee gavs också en varning som gjorde att hennes profil shadowbannades, alltså att kontot inte längre syns på Instagrams sök- eller rekommendationssidor. För insaneninja7 ledde det till minskad spridning för hennes aktivism. 

Men sedan beslutet överklagats till den högre instansen Tillsynsrådet uppmanas plattformen se över sina regler för att i fortsättningen inte radera inlägg som uppmärksammar och fördömer mäns våld mot kvinnor. Rådet har funnits sedan 2020 för att oberoende granska Metas modereringsbeslut likt en högsta domstol med experter från flera länder. 

Av den granskning som gjorts framgår att ingen användare anmälde det aktuella inlägget. Det var istället den automatiska algoritmen som har till uppgift att känna igen och generaliserande påståenden som rör kön och våldsbrottslighet. Efter att inlägget modererats av två människor på Meta togs inlägget bort, ett beslut som nu visat sig vara felaktigt.

Rådet, som är en del i techbranchens självsanering, har en del namnkunniga medlemmar som 2011 års fredspristagare Tawakkul Karman och tidigare danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. De har tidigare uppmärksammats när de behandlat frågor om huruvida bröstvårtor och Donald Trump har en plats på Instagram och Facebook. Rådet rekommenderar nu Meta att innehåll som fördömer eller uppmärksammar könsrelaterat våld ska undantas från policyn mot hatretorik och att moderatorer ska bli bättre på att inte ta bort innehåll som fördömer könsrelaterat våld av misstag, enligt Tillsynsrådets beslut

– Det är lite blandade känslor. Kul att det var just mina inlägg och överklaganden som kunde bidra till något så viktigt, men ändå väldigt frustrerande att det behövde bli en så långdragen process för att diskutera huruvida det är okej att konstatera att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem och få tillåtelse att fördöma det, säger Nattalie Ström Bunpuckdee till Nyhetsbyrån Järva.  

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Man måste kunna skämta om allt

"Man måste kunna skämta om religion", sa Ebba Busch i Svt:s Aktuellt i torsdags.

Scenkonsten håller tre tysta minuter i protest mot kulturpolitiken

Fredagen 1 september kommer landets teaterscener hålla tre tysta minuter för kulturen, i en repris av en 35 år gammal kulturstrejk.  Tre tysta minuter för...

Fiasko för bankernas nya ID-kort – godkänns inte av dem själva

BankID lanserade i juni sitt digitala ID-kort som skulle kunna ersätta fysisk legitimation. Men kortet accepteras inte ens hos bankerna som tillhandahåller tjänsten och inom regioner och myndigheter är säkerhetsfrågan outredd.

Dansk studie: Golfströmmen kan kollapsa redan 2025

En ny rapport varnar för att Golfströmmen, den havsström som drar med sig varmt Atlantvatten norrut och ger Europa ett varmt klimat, kan avta...