”Bildt är en sorglig figur”

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

“Det är upp till dig” heter Maj Wechselmanns film om skandalen med Lundin Oil i Sydsudan som utkom för fem år sen. Den har inte visats på någon svensk tv-kanal ännu. Konkrets Kamal El Salim intervjuade henne med anledning av det nu aktuella åtalet mot Lundin Oil.

Lundin Oil, numera Lundin Energy, har varit föremål för en rättsprocess i Sverige sedan 2018. Åklagaren har åtalat bolagets tidigare vd, styrelseordförande och andra chefer för medhjälp till grova brott begångna under kriget i Sudan. Sudan befann sig då i ett blodigt inbördeskrig som pågick mellan 1983 och 2005, och det var känt att regeringstrupper och rebeller gjorde sig skyldiga till grova brott mot civilbefolkningen.

Enligt åklagaren har Lundin Oil, genom att fortsätta med sin verksamhet, trots kännedom om att det pågick allvarliga brott mot mänskligheten i områden där bolaget hade verksamhet, bidragit till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Bland de brott som Lundin Oil anklagas för att ha bidragit till finns massavrättningar, tortyr, tvångsförflyttningar av civilbefolkningen, våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

Lundin Oil har förnekat alla anklagelser och hävdat att bolaget inte har haft något att göra med brotten som begicks i Sudan under kriget. Bolaget har också hävdat att det har agerat i enlighet med internationella regler och att det har samarbetat med myndigheterna för att upprätthålla fred och stabilitet i regionen.

Krigsbrotten och de allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter som pågick i Sudan under Carl Bildts tid som utrikesminister och styrelseledamot i Lundin Petroleum var välkända och rapporterades om av internationella människorättsorganisationer och medier.

Jag tog kontakt med Maj Wechselmann för att ställa några frågor, med tanke på att hennes film om skandalen med Lundin Oil fått förnyad aktualitet.

Maj Wechselmann. (Foto: Privat)
Maj Wechselmann. (Foto: Privat)

Jag såg din film igen, jag har sett den förut men jag tycker att filmen borde fått mycket större genomslag.

– Det var olyckligt att det blev förseningar från förlaget, Ordfront. I min bok som skulle ha kommit ut samtidigt som filmen, fanns alla FN:s siffror som visade att jag enbart redovisade accepterad information – som DN-recensent Lars Linder skrev när han recenserade boken med samma titel ”Det är upp till dig”.

– En annan anledning var en viss journalists recension. Det där har ofta med recensenterna, och just den första och största recensenten som skriver sitt bidrag, att göra sen följer alla dem. Ingen bryr sig om att titta ordentligt.

Skulle du hålla med om att, med tanke på rättegången som pågår, så verifieras ditt arbete, det har gett dig upprättelse i frågan?

– Men jag tycker inte att det är så intressant med upprättelse. Jag tycker det är intressant om fakta kommer fram. Jag menar, upprättelse (här skrattar Maj glatt), det är nästan en bisak i förhållande till att jag förmodligen är den enda som dokumenterat den totala förstörelsen av Iraks elkraftverk, 1991, den filmen fick inte visas på tv. Det tog tio år, sedan visade man den i förkortad form. Nu ger jag detta enskilda exempel, dessa el-kraftverk, de täcker ett par kvadratkilometer var och en. De bombades inom loppet av de två första veckorna av Gulfkriget, till smulor, de bombades över 18 gånger. De stod för 95 procent av Iraks samlade elproduktion och, förlåt att jag tar fram den här detaljen, men de försatte Irak, från att ha varit ett industriellt samhälle till att bli ett pre-industriellt samhälle. Förstår du vad det betyder? Man kan inte fejka bombade elkraftverk just eftersom de täcker så stora ytor och förödelsen är så fruktansvärd. Vad har jag fått för upprättelse för att ha gjort det och uppmärksammat det (säger hon skrattandes)? Som dokumentärfilmare har jag ofta varit med om att man vantolkas när man framför kontroversiella åsikter – Lundins missgärningar i södra Sudan kommer bröderna inte ifrån. Jag hoppas att de som fortfarande har möjlighet att se filmen ger mig rätt – det är bara att googla “Det är upp till dig” och mitt namn – men när du nu intervjuar mig så betraktar jag detta som en bricka i ett större spel, där min viktigaste insats har varit att skildra det sönderbombade Irak som vi dokumenterade när alla andra journalister hade rest hem

– Jag har gärna plats i irakiers hjärtan, om den här filmen till exempel, jag tycker också att jag har gjort väldigt viktiga intervjuer i filmen om Lundin Oil. Om det här skulle få ses och uppmärksammas av flera, jag menar i dessa tider när man talar om, förstörelsen av infrastruktur, om det här börjar gå upp för folk, att det inte är så bra att bomba elkraftverk. Om det här skulle kunna komma fram, ja det är mycket möjligt att jag skulle bli… så här hatten av för mig. Men det viktigare är kanske är att Irak så småningom, vilket har skett när det gäller Vietnam och Agent Orange (ett avlövningsmedel, användes bland annat för att göra vegetationen glesare och på så vis komma åt gerillaförband, begränsa tillgången till ätbara växter i krigsområdena), får ekonomisk ersättning för den fruktansvärda förödelsen.

Detta är inte första gången du möts av medias tystnad?

– Nej, det är det verkligen inte, (med skratt i rösten). Jag har varit med om båda delarna. När jag gjorde min första film, min första dokumentär för att försöka få Saab nedlagt, militärflyget nedlagt, så fick jag pris av alla kritiker, jag blev oerhört stor och känd på några veckor (skrattar), det var alltså i början av 70-talet för då kunde man plötsligt framföra detta, med de älskade svenska militära flygplanen kunde man kritisera, försök göra det idag så får du se (säger hon och skrattar).

– På grund av mitt utmärkta samarbete med Läkare utan gränsers ordförande Phil Clarke i Köpenhamn, så finns samtliga angrepp på den sydsudanska befolkningen som gjordes med hjälp av Lundin med. Hur de lät dessa överstora helikoptrar landa på Lundins flygbas och bomba befolkningen. Här finns (“Det är upp till dig – om olja, folkmord och dina pengar”), här finns vartenda angrepp på civila sydsudaneser. Bloodhound heter faktiskt organisationen, blodhund, alltså spåra upp de här krigsbrotten, han är en fullständig fantastisk människa, Phil Clarke. När befolkningen jagades bort av Omar Bashirs armé som tog befolkningen som slavar (Omar al-Bashir, fd presidenten har anklagats av domstolen i Haag därför han lät Sudans flygvapen bomba byar, kvinnor utsattes för massvåldtäkter, och regeringssponsrade miliser, kända som Janjaweed) – återstod svält och sjukdomar i de träsk sydsudanerna förjagats till, väldigt många dog.

Du tror inte han (Carl Bildt) kommer straffas?

– Inte som situationen ser ut idag, kan vi inte be för det? (skrattar)

Du tänker att Ian Lundin kan straffas, eller är det någon som kommer bli åtalad för Lundinskandalen?

– Tveksamt. Tveksamt. De har kunnat förhala det här i, hur många år har det gått?

– Deras uppförande, du vet, fylla ett privatplan med sprit, alkohol och hoppa bungyhopp när man lagt rabarber på de fyndigheterna. Och Bildt är en sorglig figur.

Du menar att det ser mörkt ut, Carl Bildt kommer inte dömas, vi kommer att glömma och gå vidare? Är det vad du ser framför oss?

– Ja, det tror jag, men tala med Phil Clarke, för han är mer optimistisk. Det viktiga med min film var ju att ett folkmord kom i dagen.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

“Seperatistiska rum är bra men kan inte förändra samhället”

Aysha Jones, medgrundare till Black Lives Matter Sverige, menar att hon tagit med sig lärdomar av misstagen de första åren. Men också att grundvisionen var rätt redan från början. Konkrets Kamal El Salim fick ett samtal med henne om hur rörelsen ser ut idag.