Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.

Bulletin startades med ambitionen att bli “Sveriges New York Times” men har under sina första år kantats av skandaler och en konkurs. Tidningen betecknar sig som frihetligt konservativ och har ofta påpekat att de skiljer på “news and views”. Kritiker menar att tidningens utveckling snarare gått mot högerpopulism och drevjournalistik.

På sociala medier har i dagarna ett kändisupprop spritts med uppmaning till politikerna att verka för fred mellan Israel och Hamas. Ett initiaiv som från högerhåll kritiserats för att inte skilja mellan terrorgruppen Hamas och staten Israel samt för att inte nämna de två hundra israeler som Hamas tagit som gisslan. I måndags publicerade Bulletin en nyhetsartikel med rubriken “Här är alla kändisar som skrev under uppropet #vikräver” där de i ingressen, med hänvisning till Expressen, skriver att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.

Bulletins artikel har på sociala medier åtföljts av hotfulla kommentarer om kändisarna men också en del kritik: “Tar ni ansvar ifall någon på listan råkar ut för ett vansinnesdåd? Hänga ut människor och piska upp stämningen kan mycket väl få tråkiga konsekvenser”, skriver en Twitteranvändare. “Hur obehagliga kan ni bli utan att ni fattar det själva Bulletin?”, skriver en annan.

Andra har kommenterat nyhetsvärdet för denna publicering, som alltså ursprungligen var Expressens nyhet som Bulletin gav en hotfull vinkel, hos “Sveriges New York Times”: “Så ni har alltså tagit en befintlig lista och sorterat namnen på listan i bokstavsordning? Stark journalistik, verkligen.”

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Minister försökte få tidning ändra i rubriken

Miljöminister Romina Pourmokhtaris stab har i två dagar riktat hårda påtryckningar mot tidningen Altinget för att ändra vinkeln på en nyhetsartikel om klimatmålen. Rubriken löd: “Altinget avslöjar: Hassler vill slopa alla befintliga klimatmål.” Detta trots att varken rubriken eller artikeln innehåller några felaktigheter.