Carl Bildts blodiga teflonkappa

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Under hela den tid som Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil/Petroleum, försvarade han Lundins exploatering, han tjänade massor av pengar, som han investerade i porr och tobaksbolag i USA.” Maj Wechselmann berättar om bakgrunden till sin film “Det är upp till dig” som ingen svensk tv-kanal ännu visat och som vi tidigare intervjuat henne om.

Öppna dörren det är polisen! Nej så var det inte. Tvärtom! Polisen var mer än välkommen hemma hos mig, Man hade ringt och bett om att få en råkopia på min filmintervju i Köln med före detta tyska inrikesministern, Gerhart Baum, numera FN:s särskilda rapportör om krigsbrott i Södra Sudan. Baum hade offentligt uttalat sig skarpt mot Lundins verksamhet i Sudan, inte minst hade han fördömt Carl Bildts agerande som styrelseledamot i Lundin Oil (senare Lundin Petroleum). Polisen ville undersöka om intervjun kunde användas i den kommande rättssaken mot Lundin – den borde absolut kunna användas. Som representant för FN hade Baum sagt till Bildt: ”Ni måste dra er ut! Ni häller olja på elden, ni gör det hela så mycket värre”… Ett annat citat ”Mord, bortföranden av människor, brända byar, tvångsrekryteringar, allt detta hände även på oljefälten”

Baum talade om ett av de grymmaste krigen efter andra världskriget, inbördeskriget i Sudan, där så mycket som 400 000 människor hade dödats enbart i västliga regionen Darfur. 2,5 miljoner människor hade fördrivits. Nu rasade kriget i södra Sudan. Även där utsattes den ursprungliga svarta befolkningen för folkmord. Anstiftaren var landets president Omar Al Bashir. 2008 utgick det en arresteringsorder mot honom från Internationella Domstolen i Haag. Han anklagades för brott mot mänskligheten, mord, utrotning, våldtäkter och tortyr. Baum: ”Sudan är ett land där regeringen mördar sin egen befolkning! Det var ett mirakel att säkerhetsrådet öppnade dörren för den internationella domstolen i Haag och INGEN röstade emot resolutionen, men det Bashir anklagas för är bara toppen av ett isberg.”

Ingenting fick hindra Bashirs intäkter från de utländska oljebolagen, alltså skulle han tvinga bort den inhemska befolkningen. Mot Bashirs kallblodiga mördande hade befolkningen kring oljekällorna inte en chans. Bilderna på de brända byarna och skeletten av alla civila talar sitt eget språk. För att undkomma Janjavid och Mujahedin, Bashirs beridna militär, flydde lokalbefolkningen ut i träsken. De som inte mördats, svalt ihjäl, eller dog av den förfärliga sjukdomen leishmaniasis efter att ha blivit bitna av sandflugor.

Det var med den för folkmord anklagade Omar al Bashir som Ian Lundin och Carl Bildt förhandlade om nya oljeblock 2001 och 2002. Bildt förklarade i konstitutionsutskottet i riksdagen (2007/04/17) att han hade sagt till Omar Al Bashir att nu måste det bli fredsförhandlingar! (sic). Bildt talade oavbrutet i 45 minuter om allt det underbara han hade åstadkommit i huvudstaden Khartoum. Enligt Bildt var oljeexploateringen ett ”fredsprojekt”.

I Riksdagens Konstitutionsutskott frågade Morgan Johansson Ian Lundin om han hade ingått avtal med Bashir om att låta hans bestyckade helikoptrar landa på oljebolagets landningsplats. ”Inte vad jag vet” blev svaret. Men svaret finns! Avfotograferade bestyckade helikoptrar på Lundins landningsplats nämligen.

Det intressanta är skillnaden på reaktionerna i USA och Sverige. När det blev känt i USA att de människor som förts bort av Mujahedin hade sålts om slavar blev det en våldsam reaktion. Det var en av USA:s äldsta organisationer: Abolish – Avskaffa slaveriet! som ledde till tusentals jättelika, spektakulära demonstrationer i landet. De största namnen i mediavärlden engagerade sig mot folkmordet, icke minst den kommande presidentkandidaten, Barack Obama. Jaha? Uppnådde man resultat? Ja förbluffande resultat!

2009 konstaterar amerikanska regeringens revisionskontor att några de allra största fondförvaltarna och pensionsfonderna i världen (Vanguard, Fidelity, TIAA Cref, Calpers, NYCC) har sålt sina aktier i oljebolag som investerade i Sudan till ett belopp av inte mindre än 3,5 miljarder kr! Det kanadensiska oljebolaget Talisman exploaterade olja precis norr om Lundins block MEN när pensionsfonderna ”avinvesterade” och sålde bolagets aktier, föll aktierna med 20%! Det räckte för att Talisman skulle dra sig ur Sudan. Men Lundin blev kvar.

Under hela den tid som Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil/Petroleum, försvarade han Lundins exploatering, han tjänade massor av pengar, som han investerade i porr och tobaksbolag i USA – Det är inte jag som påstår det utan det gjorde Göteborgsposten 9/11 2006.

Vilka vittnen filmade jag för att berätta historien om Lundin i Södra Sudan och Ogaden?

Gerhart Baum i Köln, som i likhet med FN:s två föregående rapportörer, Gaspar Biro och Leonardo Franco, samt Human Rights Watch, samt Amnesty International och en rad andra organisation lägger skulden för massakrerna på oljebolagen. Sudanesen samt pastorn James Ninrew, som fördrevs sju gånger av Bashirs miliser i området kring oljeblocken. Gloria Hammond White, barnläkare och präst vid baptistkyrkan Bethel A. M: F Church i Boston, som åkte till Södra Sudan och bevittnade handeln med slavar. Phil Clarke i Köpenhamn, f. d. direktör för Läkare utan Gränser, ögonvittne i Sudan. Ebert Wesselink Rotterdam, koordinator av 21 europeiska kyrkliga och fredsorganisationer: European Coalition on Oil in Sudan och författare av rapporten ”Unpaid Debt”. Eric Cohen Boston ordförande för ”Investors Against Genocide” investerare mot folkmord.

Samt baronessan Caroline Cox i London, som vågade flyga in hjälp till de utsatta områden kring oljeblocken, fast Bashir hade förbjudit det. För insamlade pengar friköpte Cox slavar som hade bortförts. Med sig hade hon filmaren Damien Lewis vars filmade vittnesbörd, ”The Dangerous Adventures of Caroline Cox” och ”It is not Famine But Genocide” visades av BBC, Channel Four, samt med i brottstycken i CNN och en rad amerikanska nyhetskanaler.

Jag filmade även en rad tortyroffer från Ogaden som misshandlats och våldtagits av etiopisk militär, efter att deras kameler/husdjur tagit sig in på Lundins oljeblock i Ogaden. Berättelser som ingen i svensk media ännu skildrat i detalj.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Tiden rinner ut för Gazas barn

Fler och fler inser att Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for Future gör ett alldeles självklart riktigt ställningstagande för de civila i Gaza. Det skriver filmaren och debattören Maj Wechselmann.

När vatten blir ett vapen

Hamas avskyvärda terrorattack ska självklart fördömas. Samtidigt måste bakgrunden lyftas fram för att den pågående tragedin ska kunna få ett slut. När kommer den sista palestiniern att fördrivas, frågar sig Maj Wechselmann och erinrar om systematiska övergrepp på Israels ursprungsbefolkning.