Dansk studie: Golfströmmen kan kollapsa redan 2025

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En ny rapport varnar för att Golfströmmen, den havsström som drar med sig varmt Atlantvatten norrut och ger Europa ett varmt klimat, kan avta och kollapsa redan så snart som 2025. Samtidigt är flera klimatforskare skeptiska till studiens slutsatser, rapporterar BBC

Professor Peter Ditlevsen vid Köpenhamns universitet, slår i en ny studie larm om att Golfströmmen kan kollapsa. Strömmens styrka har undersökts genom den data av havstemperaturen som finns tillgängliga tillbaka till 1870. Genom att studera trender i temperatur kan forskarna i Köpenhamn uppskatta att Golfströmmen kan kollapsa någon gång mellan 2025 och 2095. Troligaste tidpunkten sägs vara omkring 2057. Det kopplas till att den globala uppvärmningen gör att färskvatten från Grönlands smältande glaciärer rinner in i strömmen. 

FN:s klimatpanel, IPCC, instämmer i att Golfströmmen kan kollapsa om inte växthusgasutsläppen minskar, men inte så snabbt som den nya studien påstår. Om systemet kollapsar kan det sänka temperaturen i Europa med 10 till 15 grader, leda till stigande havsnivåer på USA:s östkust och förändra regnet och därmed försvåra villkoren för europeiskt jordbruk. 

Men forskare, vid Storbritanniens ledande klimatforskningscentrum Met Office Hadley Centre, säger till BBC att slutsatserna i danska studien inte går att fastställa vetenskapligt. Samtidigt menar de att möjligheten finns att strömmen slutar fungera men vid vilken tidpunkt går det inte att säga säkert. Det förklaras med att klimatsystem är oerhört komplexa att mäta och experter inte har all den bevisning de behöver för att fullt ut förstå Golfströmmen.

Men det betyder inte att studien inte är viktig, eller att möjligheten till att Golfströmmen stängs av bör förkastas, säger klimatforskare vid Met Office Hadley Centre till BBC

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Man måste kunna skämta om allt

"Man måste kunna skämta om religion", sa Ebba Busch i Svt:s Aktuellt i torsdags.

Scenkonsten håller tre tysta minuter i protest mot kulturpolitiken

Fredagen 1 september kommer landets teaterscener hålla tre tysta minuter för kulturen, i en repris av en 35 år gammal kulturstrejk.  Tre tysta minuter för...

Fiasko för bankernas nya ID-kort – godkänns inte av dem själva

BankID lanserade i juni sitt digitala ID-kort som skulle kunna ersätta fysisk legitimation. Men kortet accepteras inte ens hos bankerna som tillhandahåller tjänsten och inom regioner och myndigheter är säkerhetsfrågan outredd.

Högerextrema matadorer charmade inte spanska väljare

Spanien har valt bort extremhögern och därmed trotsat den svenska och europeiska politiska trenden. Kulturkrigsfrågorna blev ett sänke för det högerextrema tjurfäktningsvurmande partiet Vox.