Tema
1175

Därför borde Bohlin inte skickat sin tweet

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Minister Carl-Oskar Bohlins inlägg på X/Twitter får Mathias Cederholm att fundera över varför ministern väljer att dela en tweet från högerextrema Laureen Southern.

I en intervju i Aktuellt-studion onsdagen 24 oktober pratade Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, om bekymmersamma inslag i de pro-palestinska demonstrationer som pågår på många håll för närvarande. I sammanhanget nämnde han kort vikten av att överlag inte vara ”nyttig idiot” och exempelvis sprida påverkanskampanjer. Som ansvarig för vårt civila försvar är det bland annat just sådana frågor han ska lyfta fram.

Men jag har svårt att inte fundera över hur minister Bohlin  agerar på sociala medier. Bara några dagar före intervjun gjorde han ett uppmärksammat inlägg på X/Twitter, en delning av en tweet av den minst sagt ökända Lauren Southern. Bohlins budskap med delningen handlade förvisso om de ökande möjligheterna för påverkansoperationer i och med utvecklingen av generativ AI, och det är ju ett högaktuellt ämne som det finns mycket relevant och intressant material om. Men av någon anledning valde Bohlin att inte passa på att dela något mer gediget material om detta utan istället en tweet av Lauren Southern om en fejkvideo, en tweet som dessutom innehöll ett sakfel om på vilket sätt videon faktiskt var gjord, detta kom sedermera upp i en så kallad  gruppanmärkning till Southerns tweet.

Men mest anmärkningsvärt tycker jag ändå är att Bohlin med denna delning valde att sprida vidare en minst sagt problematisk aktör, han förstärkte eller ”amplifierade” Southern. Och när man pratar om källkritik och ansvarsfullt agerande online så är frågan om vilka man själv söker sig till på sociala medier, och delar vidare, amplifierar, viktig, i synnerhet om man till exempel själv har stor publik, eller en ansvarsfull position.

En minister i en regering har naturligtvis extra mycket ansvar när det gäller sådant här, och Bohlin har dessutom ansvar för frågor som informations- och cybersäkerhet vilket gör agerandet ännu mer anmärkningsvärt, för att inte säga en smula ironiskt.

Efter en timmes hård kritik från andra i sin tråd gjorde Bohlin ett tillägg i sin tweet om hur syftet med inlägget inte var ”att ge uppmärksamhet åt avsändaren som är mycket kontroversiell”, men att han inte tänkte på det från början blir därmed nästan ännu mer anmärkningsvärt. Och skapandet av uppmärksamhet, spridning och publik förblir ju där, både före och efter ändringen.

En fråga som jag inte kan låta bli att ställa mig är hur ett så speciellt konto som Southerns överhuvudtaget fått Bohlins uppmärksamhet, och på hur hans medievanor, eller vad man ibland kallar mediediet, på sociala medier egentligen ser ut. Hur ser hans eget flöde exempelvis X/Twitter egentligen ut, och vilka bedömningar gör han när han skrollar i det? Kunde han inte ha gjort en snabb sökning och kikat på exempelvis Wikipedias artikel om Southern innan han entusiastiskt delade vidare henne? Så som man faktiskt ska göra om man agerar källkritiskt i dagens digitala samhälle.

I en kommentar till Dagens ETC säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på desinformation, följande om Bohlins delning av Southern och även en annan delning han gjorde av en video med högerprofilen Douglas Murray:

”Istället för att sprida information om att ”så här fungerar det, detta är farligt” så resulterar det i raka motsatsen. Det blir också extra pikant att det är just den här ministern som borde ha koll men som delar detta (…) Skulle han ha velat varna och göra sina följare uppmärksamma så hade han inte delat länken till inlägget. Ju fler som delar, desto större spridning får det. (…) Det allvarligaste i det här är att de här profilerna får kredd. Det spär också på uppfattningen om att den borgerliga regeringen har lite problem med högersidan. Det är det som blir förödande: man säger sig vilja hålla avstånd till radikala grupperingar och sedan delar man det här ändå. Förtroendet undermineras, men det är inte säkert att just det här blir spiken i kistan”

Vad är då Lauren Southern för en figur? Under de senaste åren har hon haft en del personliga problem och blivit försiktigare efter en rad deplattformeringar, och hon har förlorat en hel del av sin lyskraft, men för några år sedan var hon välkänd som en slags politisk analytiker och kommentator på yttre högerkanten i Nordamerika men även i Europa. Många uppfattade henne i slutet av 2010-talet som närmast en ”drottning” av den så kallade altright-rörelsen, och hennes budskap låg ofta nära extremhögern och vit makt-rörelsen.

Southern spred en rad minst sagt toxiska idéer som Great Replacement-konspirationsteorin, och den om ett ”folkmord på vita” och ett kommande raskrig i Sydafrika. Och stundtals sade hon rätt anmärkningsvärda saker om de europeiska ländernas, och även specifikt Sveriges, tillstånd och framtid. 

Southern  medverkade 2017 i, och gjorde film om, Southern Defend Europes projekt att försöka hindra sök- och räddningsoperationer av flyktingar från Nordafrika i Medelhavet, och fängslades då kort av den italienska kustbevakningen. Några gånger har hon förbjudits inresa i olika länder då hon uppfattats som så djupt toxisk, det hände i New Zealand 2018 i samband med en föreläsningsturné, och i Storbritannien när hon var på väg dit för att träffa Tommy Robinson, tidigare ledare för English defence league.

Inte minst har hennes märkvärdiga intresse och reklam för den ultranationalistiska ryska filosofen Alexander Dugin väckt uppmärksamhet. Hon gjorde vid denna tid en omtalad längre videointervju med honom och gav honom därmed en bredare publik samtidigt som han publicerades av det högerextrema bokförlaget Arktos vars inriktning var just den så kallade nya högern, den identitära rörelsen och amerikansk alt-right, och Southern hade vid andra tillfällen hans bok Ethnos and Society prydligt uppställd bakom sig i sin vlogg. Dugin var minst sagt problematisk då, och har bara blivit allt märkligare under de senaste åren, en regelrätt megafon för många av de konspirationsteorier som varit i rörelse i anslutning till covid-pandemin, till Donald Trumps valförlust 2020 med mera.

Vill man få en djupare bild av Lauren Southerns status inom extrem/ytterhögern under denna period så har det precis kommit en intressant bok, The women of the far right : social media influencers and online Radicalization av extremismforskaren Eviane Leidig, där Southern är frekvent förekommande.

Det här är alltså den värld som minister Bohlin (med ansvar för vårt civila förvar) slarvigt amplifierar och ”tipsar” sina följare och andra på sociala medier om, och skapar oro hos åtminstone mig rörande hans egna medievanor, samtidigt som han talar om risker för påverkan och manipulation, och skulle kunna passa på att sprida betydligt bättre informationsmaterial.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.