De rikaste blir rikare ‒ löntagare fattigare

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

De rikaste har blivit rikare. De fattiga fattigare. En miljard löntagare fick en genomsnittlig sänkning av reallönen med 3,19 procent 2022. Svenska löntagare har tappat mer i lön än andra vid internationell jämförelse.

5,2 procent – så mycket tappade svenska löntagare i reallön 2022. Samtidigt ökade reallönerna för vd:ar såväl i Sverige som internationellt. Det visar en nyligen publicerad rapport från hjälporganisationen Oxfam International.

Rapporten bygger på siffror från Internationella Arbetsorganisationen (ILO) samt nationella statistikdatabaser, som Oxfam sammanställt. Siffrorna är justerade för inflation.

En miljard löntagare fick en genomsnittlig sänkning av reallönen med 3,19 procent 2022. Svenska löntagare har alltså tappat mer i lön än löntagare internationellt.

300 av de högst betalda vd:arna i USA, Storbritannien, Indien och Sydafrika fick en löneökning på 9 procent 2022. Siffror från LO visar att en svensk vd i genomsnitt har en lön som motsvarar 69 industriarbetarlöner, och att gapet är det största sedan 1950. LO:s siffror baseras på 50 vd:löner i de största bolagen i  sju branscher.

– Nästan alla får det sämre just nu, både i Sverige och i världen, och många har svårt att klara vardagen. De som tjänar minst lägger generellt störst del av sin disponibla inkomst på löpande utgifter som boende- el- och matkostnader, och saknar sparpengar. Redan idag väljer människor mellan att köpa mat i matbutiken eller betala sin elräkning i tid. Samtidigt som de som tjänar mest ser sina sparpengar öka. Det säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Oxfams rapport finns att läsa här och LO:s rapport Makteliten finns här.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.