Debatten om ordningen på Gröna Lund är iscensatt från ytterhögern

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

”Inom loppet av några timmar har berättelsen gått från att några dryga tonåringar tränger sig i en kö, till invandrargäng hotade flickor.” EvaMärta Granquist synar diskussionen kring ordningen på Gröna Lund som initierades av den twittrande pappan som visade sig varit skribent på blåbruna tidningen Bulletin. 

Den som tror att diskussionen kring ordningen på Gröna Lund handlar om ouppfostrade tonåringar och nöjesparkens oförmåga att lösa problemet har missat hela syftet. Skendebatten som uppstått är i själva verket en nogsamt iscensatt del av samma nationalistiska och fascistiska propaganda som SD-regeringens folkräkning, särskilda visitationszoner och fängelsestraff för barn.

Det handlar återigen om att göra skillnad mellan duktiga, ordentliga ”vi”, och dåliga, farliga ”dom”.

”Vi” är synonymt med ”befolkningen”. Det vill säga vita, infödda etablerade etniska svenskar. Inte sällan kallade ”folket”. De andra är tillfälliga gäster som kommit hit av misstag, och som ska bort.

”En pappa” tillhörande ”folket” som hjältemodigt ska försvara sina egna barn mot ”de andra” visar sig vara en slipad opinionsbildare med bakgrund som skribent för bland annat den blånbruna tidningen Bulletin. ”En pappa” som vet hur man drar igång en effektiv visklek som inte bara når ut via det rasistiska parallellsamhällets egna kanaler utan ända fram till såväl de stora dagstidningar som SR och TV4.

I en Twittertråd som samlat tusentals ”likes” beskriver han utförligt hur några unga killar försökt tränga sig före i kön till en av åkattraktionerna i en av Sveriges största nöjesparket. Något som rimligtvis inte kan vara första gången i historien.

De tilltänkta mottagarna lyssnar uppmärksamt till hundvisslan.

Men “pappan” sparar ingen möda på att bygga upp bilden som kommer att slå an hos målgruppen. ”Grabbarna” som ”tjafsar”, beskrivs snart som ”gänget som tornar över oss precis bakom” och några meningar senare får han också in att ”gänget” ”söker konflikt mer aggressivt”.

De tilltänkta mottagarna lyssnar uppmärksamt till hundvisslan och när någon öppnar dammluckan genom att förklara i klartext: ”Vem som helst fattar ju att det är invandrarungar”, då rasslar de förväntande tolkningarna in i strid ström, i form av gängse rasistiska klyschor. Inom loppet av några timmar har berättelsen gått från att några dryga tonåringar tränger sig i en kö, till “invandrargäng hotade flickor”.

Genom utstuderade grepp har ”en pappa” lyckats intala halva Sverige att Gröna Lund är livsfarligt på grund av ”massinvandringen”, “folkets” flathet mot inkräktarna, och bristen på tillräckligt hårda straff. Riktiga svenskar som tillhör ”folket” deklarerar i en blandning av indignation och triumf, att de minsann aldrig mer kommer att besöka Gröna Lund. SD-regeringen med medlöpare och digitala stormtrupper går tydligen inte bara in för att underminera vård, skola och omsorg, utan nu också det privata näringslivet.

Det är inte svårt att genomskåda det klassiska greppet ”söndra och härska”. Vi som ännu inte dragits med i den regisserade flodvågen av rädsla, kränkthet och misstro mot andra människor, vi behöver – liksom vakna politiker, myndighetspersoner och företrädare för näringslivet – sätta ner foten och sätta gränser. Nej, inte främst mot vilsna ungdomar – utan mot ängsliga, lättstyrda vuxna.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

EvaMärta Granqvist
EvaMärta Granqvist
Eva-Märta Granqvist är skribent, aktivist och konceptkonstnär.

När den svenska flyktingpolitiken var human

Demonstrationerna mot angiverilagen fortsätter runt om i landet. Lena Kronberg har medverkat som talare vid flera tillfällen, och utgångspunkten är hennes egen familjs flykt undan nazisterna, när den svenska flyktingpolitiken var human. Här berättar hon sin familjehistoria för EvaMärta Granqvist.

Stoppa angiverilagen och inför flyktingamnesti!

Angiverilagen var det som fick motståndet mot den svenska fascismen att vakna. Måtte kampviljan nu hålla i sig, hoppas EvaMärta Granqvist, och föreslår att ljuset nu riktas mot den enda rimliga lösningen: En svensk flyktingamnesti.

Men jag protesterade inte, för jag var inte muslim

Orsaken till det förvärrade säkerhetsläget i Sverige är varken islam eller Richard Jomshof, skriver Konkrets krönikör Eva-Märta Granqvist. Det handlar om utbytbara komponenter i ett större maskineri, och om ingen sätter stopp kommer det inte att stanna vid detta.

Nidbilden av Rinkeby blev rasistiskt självmål

Ett trollkonto på Twitter erbjöd sig att stå för resan, om Eva-Märta Granqvist, Skånebaserad vänsterdebattör och krönikör för Konkret, "vågade" besöka Stockholmsförorten Rinkeby. Eva-Märta nappade på erbjudandet. Nidbilden av Rinkeby blev rasistiskt självmål.