Deepfake-teknologin har blivit allt mer populär på sociala medier. Nu är det möjligt att manipulera bilder och videor efter önskemål. Detta gör det allt svårare att skilja på verkligt visuellt material och falskt.
I en artikel som Salon publicerat rapporteras det att deepfake-tekniken, som använder artificiell intelligens för att skapa videor som verkar vara verkliga men som egentligen är manipulerade, har blivit mer tillgänglig för allmänheten. Många framstående personer är oroade över spridningen av djupa förfalskningar. En oro som späs på av att experter hävdar att deepfakes blir allt lättare att skapa. Den AI som används för att göra djupa förfalskningar manipulerar tusentals bilder och videorutor av en angiven ”måltavla”. Ett underlag som sedan matas in i ett självlärande nätverk, som lär sig känna igen en persons eller ett objekts nyckelegenskaper och sedan kan använda dessa för att generera falska videor och bilder.
Den mest oroande av alla deepfake-varianter är manipulationen av en persons ansikte. En förfalskare som vill byta ansikte på en kropp kan med lätthet göra detta, även i en video. Om en deepfaker vill lägga påhittade meningar i någons mun, går det lätt att ändra personens munrörelser och manipulera rösten.
Det ska dock framhållas att det finns verktyg och metoder tillgängliga för att upptäcka och identifiera djupa förfalskningar.