Deepfake-teknikens snabba utveckling oroar

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Deepfake-teknologin har blivit allt mer populär på sociala medier. Nu är det möjligt att manipulera bilder och videor efter önskemål. Detta gör det allt svårare att skilja på verkligt visuellt material och falskt.

I en artikel som Salon publicerat rapporteras det att deepfake-tekniken, som använder artificiell intelligens för att skapa videor som verkar vara verkliga men som egentligen är manipulerade, har blivit mer tillgänglig för allmänheten. Många framstående personer är oroade över spridningen av djupa förfalskningar. En oro som späs på av att experter hävdar att deepfakes blir allt lättare att skapa. Den AI som används för att göra djupa förfalskningar manipulerar tusentals bilder och videorutor av en angiven ”måltavla”. Ett underlag som sedan matas in i ett självlärande nätverk, som lär sig känna igen en persons eller ett objekts nyckelegenskaper och sedan kan använda dessa för att generera falska videor och bilder.

Den mest oroande av alla deepfake-varianter är manipulationen av en persons ansikte. En förfalskare som vill byta ansikte på en kropp kan med lätthet göra detta, även i en video. Om en deepfaker vill lägga påhittade meningar i någons mun, går det lätt att ändra personens munrörelser och manipulera rösten.

Det ska dock framhållas att det finns verktyg och metoder tillgängliga för att upptäcka och identifiera djupa förfalskningar.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.