Vilka spred fake news om protesterna i Malmö?

FAKE NEWS. Det har framkommit att det spridits desinformation om Eurovisionprotesterna i Malmö. Men vilka är det som har spridit den? Mathias Cederholm har undersökt saken.

Den pro-palestinska demonstrationen i Malmö under torsdagen 9 maj var anmärkningsvärt stor. Men den var också anmärkningsvärt lugn. Trots att tiotusentals människor deltog skedde närmast inga intermezzon alls, trots många olyckskorpars kraxande i medierna.

På sociala medier kämpade många för att bilden skulle bli en annan. En video med oroligheter kopplade till Davis Cup-matchen 2009 i Malmö har fått omfattande internationell spridning, med påståendet att det skulle vara från demonstrationen i torsdags. Detta blev i sig en nyhet idag fredag.

Vilka spred desinformationen?

Vilka har stått för denna spridning då? Om man söker runt på X/Twitter är det inte svårt att finna några exempel som verkar ha varit viktiga. De kännetecknas av att vara relativt stora och ha inriktningen ”islamkritik”.

De två som pekats ut särskilt, Harris Sultan och Imtiaz Mahmood, kännetecknas bägge av att man bland de som dessa interagerar mest med på X/Twitter (det kan man få en bild av med Twitter Circle) finns påverkanskonton som Visegrad24 och RadioGenoa, och den ökände brittiska högerextremisten Tommy Robinson (som länge varit bannad på plattformen men nu är tillbaka).

Robinson tweetade själv antydande om en ”mobb” som jagat den israeliska artisten Eden Golan i Malmö. Sedan är det ett stort antal mindre konton som också spridit desinformationen. Ett återkommande knep har varit att dela videon från det tvivelaktiga kontot Visegrad24, som inte direkt påstod att det blivit kravaller i Malmö. Men samtidigt togs Visegrad24:s text bort och ersatte den med en egen kommentar. Ett exempel.

Och några raderade också

Men om man söker runt litet till på X/Twitter kan man göra ett par ytterligare iakttagelser. Jag testade med en sökning efter Davis Cup och såg då att en hel del konton trevligt nog påpekat i olika trådar att någon delat videon tillsammans med de felaktiga påståendena. Och en del sådana svar finner man i trådar där originaltweeten sedan raderats.

Exempelvis verkar det som att den amerikanska kändisadvokaten Marina Medvin (som försvarat en del av de som stormade Kapitolium 6 januari 2021), också delat videon, men sedan raderat utan någon kommentar. Man kan finna en och annan journalist som också gjort så här. Exempelvis Jotam Confino.

Förmodligen är det ändå få i Sverige som går på den här falska nyheten, det har ju varit mycket medierapportering om Eurovision i Malmö. Men internationellt verkar desinformationen alltså ha fått rätt stor spridning inom vissa miljöer, miljöer där man väl främst vill få en specifik bild av omvärlden bekräftad. Och sedan. Radering.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.

Trollgate – vad medierna missat

Det finns många olika aspekter på avslöjandet av SD:s trollfabriker och i vissa fall har etablerade medier visat prov på okunskap, bland annat när det gäller bortförklaringarna att det handlar om humor. Det skriver Mathias Cederholm i en sammanfattning av ”trollgate”.

MPF går SD:s ärenden i sin anmälan av Kalla Faktas avslöjanden

När Myndigheten för psykologiskt försvar väljer att anmäla Kalla Faktas granskning av SD:s trollfabriker går man medvetet, eller omedvetet, Sverigedemokraternas ärenden. Det skriver Mathias Cederholm apropå de senaste turerna i avslöjandet.

SD:s trollfabrik – en radikaliseringsmaskin

SD:s trollfabrik är en radikaliseringsmaskin som indirekt finansieras av skattebetalarna. Det skriver Mathias Cederholm.