Det pågår inte något folkutbyte, Jimmie Åkesson!

Jimmie Åkesson, enligt sig själv varken rasist eller konspirationsteoretiker, men annars mest känd för att medvetet ha gått med i och sedermera normaliserat ett parti grundat av nazister, påstår nu att det pågår ett folkutbyte i Sverige. Behrang Kianzad reder ut varför det inte pågår något folkutbyte och undrar vad som egentligen kan kallas "svensk".

Påståendet om ett så kallat folkutbyte och det “vänsterliberala klägget” är dessutom endast sant för den som bekänner sig till den långlivade Vit makt-myten The Great Replacement Theory, något som fick sjävlaste Tucker Carlson att bli sparkad från Fox News. Detta nämner jag för att ge lite perspektiv på den svenska ankdammen.

Den absolut mest relevanta frågan som initialt bör ställas utan någon insinuation eller något fördömande är nämligen hur mycket av nazistiskt och Vit makt-tankegods och konspirationer man kan kräka ur sig i en text utan att man för den sakens skull kan anses vara en övertygad nazist eller Vit makt-anhängare. Var går gränsen? Finns det en sådan gräns över huvud taget? Låt oss återkomma till det efter ha granskat de påståenden som Jimmie Åkesson staplat på hög.

Gratis artikel

Denna artikel är gratis att läsa.
Registrera ett gratis konto för att låsa upp den!
Har du redan ett konto?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Vad är det att vara svensk?

"Något riktigt svenskt kunde Strindberg inte hitta då, för över 100 år sedan", skriver Behrang Kianzad på och menar att vi har lika svårt för att göra det idag.

Sluta jiddra, börja trolla!

"Skaffa en egen trollfabrik, eller håll käften! Det är lärdomen," skriver Behrang Kianzad apropå debatten om trollfabriker.

Veckans Knutson: Kotteri istället för kontext

Istället för kontext kåserar Mats Knutson kring huruvida JO:s kommande granskning är det som ska få statsministern att äntligen ”ta sin hand ifrån henne”, skriver Behrang Kianzad.

Veckans Knutson: Vad fan får vi för pengarna SVT?

"Har vi efter all den här bevakningen lärt oss något konkret om vilken politik partiet står för?" Denna vecka undrar vi varför två charlataner, förvisso med många följare i sociala medier, får så står uppmärksamhet i de etablerade medierna. Och framförallt hur det kommer sig att Svt kablar ut youtubetrollet Henrik Jönssons PR-inslag om den så kallade Folklistan.