Dubblering av antalet klandrade medier

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Mediernas etiknämnd klandrade 31 publiceringar 2022, dubbelt så många som det föregående året, visar nämndens nyutkomna årsberättelse. 

Enligt Mediernas etiknämnd toppar högerpopulistiska sajten Samnytt, tidigare Avpixlat årslistan över flest brott mot journalistiska etiken, varför de valt att lämna det pressetiska systemet. 

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourers publikation Kvinnotryck klandrades totalt fyra gånger. Samtliga fällningar beror på artikeln med rubriken Vad är problemet med en porrskadad barndom? i vilken en namngiven debattör i frågan om porrfilter tillskrivits åsikter som inte kan styrkas. Porrfilter har installerats på skoldatorer för att blockera pornografiska hemsidor. 

I artikeln märkt med etiketten Granskning går det också att läsa att porrliberaler tycker barn mår bra av porr. Ärendet prövades också i Mediernas etiknämnd som också klandrade Kvinnotryck för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Expressen klandrades också fyra gånger, Aftonbladet tre.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.