Dubblering av antalet klandrade medier

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Mediernas etiknämnd klandrade 31 publiceringar 2022, dubbelt så många som det föregående året, visar nämndens nyutkomna årsberättelse. 

Enligt Mediernas etiknämnd toppar högerpopulistiska sajten Samnytt, tidigare Avpixlat årslistan över flest brott mot journalistiska etiken, varför de valt att lämna det pressetiska systemet. 

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourers publikation Kvinnotryck klandrades totalt fyra gånger. Samtliga fällningar beror på artikeln med rubriken Vad är problemet med en porrskadad barndom? i vilken en namngiven debattör i frågan om porrfilter tillskrivits åsikter som inte kan styrkas. Porrfilter har installerats på skoldatorer för att blockera pornografiska hemsidor. 

I artikeln märkt med etiketten Granskning går det också att läsa att porrliberaler tycker barn mår bra av porr. Ärendet prövades också i Mediernas etiknämnd som också klandrade Kvinnotryck för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Expressen klandrades också fyra gånger, Aftonbladet tre.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Betting ska betraktas som ett kul nöje och en spänningsfaktor i tillvaron

Betting är något som engagerar och berör många svenskar. I den här artikeln går vi igenom vad man ska ha för intention när man bettar och vilka alternativ som är bäst när det handlar om bettingsidor med svensk licens.

Dagsvers: ”Beredskap”

SATIR. Samuel Andersson, som jobbar som IM- och gymnasielärare, har skrivit en satirisk dagsvers i Stig Dagermans anda på temat beredskap.

Kommer ”svenskar” snart vara i minoritet i Sverige?

Invandringskritiker målar upp bilden av att Sverige kommer att bli ett land där "svenskarna" utgör en minoritet. Är det sant eller falskt?

Musks bolag varnar för granskning av Tesla

Den sociala plattformen X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, har försett en granskning som Aftonbladet gjort med en varning.”Länken du försöker besöka har identifierats av X eller våra partner som potentiellt spamartad eller osäker”, står det i varningen. Och nu har flera andra artiklar från Aftonbladet fått en likadan varning.