Dumskallarnas sammansvärjning – WHO ny måltavla

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Foliehattar och konspirationsteoretiker har sista tiden samlats kring en ny teori – att världshälsoorganisationen WHO förbereder ett globalt maktövertagande.

Medlemsländerna i världshälsoorganisationen WHO håller på att förhandla fram ett nytt avtal för att hantera pandemier, med utgångspunkt från erfarenheterna av covid-19. Målet är ett nytt internationellt pandemiavtal som sedan slutligen fastställs vid 2024 års World health assembly, då alla medlemsländerna möts och kan ta ställning till förslaget. Med tanke på olika brister som visade sig under covid-pandemin, exempelvis den anmärkningsvärt ojämlika tillgången till vaccin för olika länder och befolkningar, kan väl detta vara bra?

WHO står dessutom litet starkare nu när USA återkommit som fullvärdig medlem och medfinansiär – Bidenadministrationen drog tillbaka Trumpadministrationens tidigare beslut att USA skulle sluta finansiera WHO och träda ur organisationen. Avtalet kan komma att ge fattigare länder snabbare tillgång till tester, vacciner och mediciner, och mjuka upp den intellektuella äganderätten för läkemedel och vaccin under den här typen av krissituationer. Det talas också om att WHO ska kunna agera mer proaktivt mot medicinsk desinformation, som ju skapade stor förvirring under covid-pandemin.

Men. En konspirationsteori som fått en hel del internationell spridning på senare tid är att WHO i samband med detta skulle förbereda något slags globalt maktövertagande. Inget nytt inom konspirationssfären förvisso, det är alltid någon som håller på att ta över världen där. Helst en internationell samarbetsorganisation som FN (New world order – Agenda 2030 med flera) eller World Economic Forum. Just nu är det WHO som gäller. I USA hörs detta inte minst i de konservativa kretsar som Trump appellerat till, en del republikaner hojtar om att Biden lämnar över USAs suveränitet till WHO, och de får eldunderstöd av miljardären-med-eget-socialt-medium-och 150 miljoner-följare, Elon Musk. Vad är det de ogillar? Kan det vara det där med äganderätten, stöd till fattiga länder, eller kanske tanken på att bekämpa desinformation?

Så, en omstöpt gammal konspirationsteori och med politiska krafter bakom, som kan leda till onödig misstro och kanske till och med sätta politiska käppar i hjulet för ett viktigt initiativ för global hälsa och människoliv. För svensk del ska den 1 oktober något som heter Exit WHO hålla en manifestation i Stockholm mot de här förändringarna i WHO:s författning som enligt Exit WHO:s hemsida ”hotar att inskränka de mänskliga rättigheterna som vi har kämpat för, riskerar att påtvinga oss mediciner vi inte samtyckt till och begränsa vår yttrandefrihet”. I en artikel i Frihetsnytt (en konspirationistisk sajt som är närstående en högerextrem miljö som Expo döpt till ”Nätverket”) berättar Andreas Sidkvist att Exit WHO är en kampanj som hans parti MoD kör tillsammans med Läkaruppropet och Sjuksköterskeuppropet, samt andra som var aktiva under ”Nej till vaccinpass”-demonstrationen. ”Syftet är att visa allmänheten vad som är på gång när det gäller WHO:s förändringar av sitt internationella hälsoreglemente.”

På manifestationen ska tal hållas av ”modiga läkare, sjuksköterskor och politiker”, och de svenska namnen som presenteras är utöver Sidkvist från MoD kopplade till de övriga organisationerna i kampanjen, samt riksdagsledamot Elsa Widding (före detta SD, numera politisk vilde). Redan här börjar många varningslampor blinka. Inte minst Läkaruppropet har spridit en otrolig mängd desinformation om covid-19 och vaccin de senaste åren. Sedan finns här också några utländska namn: Sasha Latypova ”fd forskningsledare”, Meryl Nass ”specialist internmedicin”, och Pierre Kory ”specialist i lung- och intensivvårdsmedicin”. Känner man inte till dessa namn är det rätt enkelt att åtgärda med sökningar.

Mer om Läkaruppropet finns här.

Latypova blev litet känd i början av året när hon var med i Youtubeprogrammet Redacted och spred en rad felaktigheter om vaccinutvecklingen under covidpandemin. Hon har även tidigare gjort mediaframträdanden hos Children’s Health Defense som är den amerikanska antivaccin-rörelsens högborg (och som leds av Robert F. Kennedy Jr, som ju nu är en av de demokratiska presidentkandidaterna inför primärvalen). Latypova har även skrivit för en tvivelaktig medicinsk sajt som publicerat en rad minst pseudovetenskapliga artiklar om covid-pandemin och vaccin, TrialSite News.

Meryl Nass är läkare från Maine, USA. Eller, inte nu längre, hon fick sin läkarlegitimation indragen i januari 2022 för att hon spridit desinformation om covid-19.

I maj 2023 satt hon i en viral video, där hon påstods komma från WHO, och berättade om att WHO (och World Economic Forum) håller på med en soft coup. Detta ska hon ha sagt i anslutning till att EU-parlamentet hade en samling.  Nej, hon kommer inte från WHO, och den där ”samlingen” var ett möte mellan ett antal välkända vaccinmotståndare och fem EU-parlamentariker på yttre högerkanten – däribland Christine Anderson från tyska AfD. Och ungefär samma konstellation hade ännu ett möte, en ”hearing” i en av EU-parlamentets mötessalar den 13 september, med bland annat ett annat stjärnskott inom antivax-rörelsen under pandemin, Peter McCullough som ”expert” (hans budskap? Alla covid-vacciner måste stoppas). Det är fascinerande hur enskilda EU-parlamentariker kan ta in sådant här i parlamentsbyggnaderna och därmed förläna det en aura av legitimitet.

Pierre Kory och hans grupp Front Line Covid-19 Critical Care Alliance, FLCCC, har blivit tungviktare inom den internationella antivax-rörelsen under pandemin. De har gjort reklam för olika ”mirakelmediciner” mot covid-19, inte minst ivermektin som tydligen nu enligt dem ska hjälpa mot allt möjligt annat också. I augusti 2023 drogs Korys läkarlegitimation in, men han tjänar hel del på bokförsäljning, dyra videokonsultationer, sitt nyhetsbrev på substack med mera

 Kory och FLCCC är så pass välkända att (eng) Wikipedia har läsvärda artiklar om dem, med intressanta referenser. Det har också skrivits en del om hur en del av dem inom FLCCC och andra liknande aktörer på sistone snarare blivit en slags politiska influerare, och graviterat mot de allra konstigaste delarna av den konservativa rörelsen i USA (QAnon-varning!).

Det här är namn som återkommer på olika sådana här arrangemang. Latypova, Nass och Kory var exempelvis alla med på Läkaruppropets antivax-konferens i Stockholm i januari i år.

Ok. Det är ju rätt lustiga filurer som ska samlas där i Stockholm 1 oktober. Vilka mer kan man räkna med kommer dit? Eftersom de här rörelserna i regel mobiliserar digitalt kan det vara intressant att kika på exempelvis var Exit WHO:s egen webbsida delats någonstans på sociala medier. Det finns ett enkelt verktyg där man kan se vilka öppna grupper och sidor på Facebook som delat en specifik länk, CrowdTangles LinkChecker.

Här en lista över de svenska grupper och sidor där minst en men vanligen flera delningar av Exit WHO:s egen webbsida gjorts, och som fått åtminstone viss interaktion. Har man följt de svenska konspirationsmiljöerna under pandemin så är det få överraskningar här, i flertalet har det spridits mängder av vaccindesinformation och olika konspirationsteorier senaste åren. Den som är hågad kan själv besöka några av de här grupperna / sidorna för att skapa sig en uppfattning.

 • Exit WHO.se
 • Stoppa Restriktionerna!!
 • Swebbtv
 • Sjuksköterskeuppropet
 • VÄCKARKLOCKAN
 • COVID-19 SVERIGE
 • Enhet
 • Partiet MoD
 • Katerina Janouch – journalistik och debatt
 • Din kommande pension!
 • I sanningens tjänst
 • Folkets rättigheter i samhället
 • Stoppa Islamiseringen Av Sverige
 • Kavlaner
 • Sverige först och främst
 • WIFI 4G 5G SKADLIG STRÅLNING
 • Knapptryckarna
 • Insektsfria matproducenter!!!
 • ProjektSanning
 • Frihet för Sverige
 • Vaken.se
 • Trump Team Sweden
 • Knapptryckarnas Chatt
 • COVID-19 SVERIGE
 • COVID BUBBLAN
 • Myndigheternas maktmissbruk
 • Stoppa 5G
 • I SANNINGENS TJÄNST – JÄGARNA
 • Vi som stöder Elsa Widding

De flesta av dessa sidor och grupper har några tusen följare/medlemmar men det finns de som är större. Gruppen Folkets rättigheter i samhället har ca 39 000 medlemmar, och administreras av en rätt känd skojare, Anders Sydborg, en gammal affärsman som med miljonskulder till Skatteverket sadlat om och under en rad år använt sådana här grupper för att sprida konspirationsteorier och hälso-skräckpropaganda, och kolportera och göra reklam för litet udda varor – exempelvis ”skydd” mot den ”farliga” mobilstrålningen (Sydborg var för några år sedan ledande i anti-5G-rörelsen i landet); CBD-olja mot cancer och allt möjligt annat elände; och den i dessa miljöer populära mirakelmedicinen ivermektin (så man inte behöver ta ”farligt” vaccin). Sydborg leder också en smärre folkrörelse mot det kontantfria samhället. Kanske för att han själv gärna använder kontanter så inte Skatteverket kan se hans försäljningsinkomster?

Olika så kallade alternativmedier hakar på. Den 22 september publicerade svenska Epoch Times en minst sagt okritisk lång artikel om den kommande manifestationen mot WHO. Detta är inte så oväntat, även om svenska Epoch Times är litet försiktigare än det ökända desinformationsimperiets redaktioner i många andra länder så brukar man försöka appellera till dessa ”alternativ”-miljöer på olika vis, exempelvis med artiklar som ställer ”frågor” kring vaccin och klimat.

Ofta når man just den publiken, artikeln från 22 september finner man att den utöver ett populärt inlägg på Epoch Times egen Facebooksida (med texten ”Över 14 000 svenskar har skrivit under ett upprop mot ändringsförslag i WHO som de menar kan ge organisationen lagstiftande makt över medlemsländer.” och med mycket konspirations-resonemang i kommentarsfältet) snabbt delades i sju av grupperna /sidorna ovan, och ingen annanstans. Den var också mycket uppskattad på ExitWHOS:s egen webbsida.

Idéerna om WHO:s maktövertagande har sedan våren spridits i en rad andra sådana här svenska ”alternativmedier”. SwebbTV skrev 29 maj ” WHO-fördraget ett försök till världsregering – starka varningen från kongresskvinna”. Då handlade det om den republikanska politikern Michele Bachmann, ökänd som en slags Trump före Trump för de många konstigheter hon sade under sin tid i amerikanska kongressen som avlutades 2015.

Numera sitter hon i exempelvis Steve Bannons podd War Rom (som kan ses på den alternativa plattformen Rumble), och sprider just påståenden om WHO. Och i SwebbTV:s program satt naturligtvis Lars Bern och kastade ur sig saker om ”WHO:s onda plan”, efter sina vanliga tirader om klimatet och om Ryssland.

Newsvoice har inte oväntat haft en rad artiklar på temat, däribland en opinionsartikel av Margareta Skantze den 9 maj med rubriken ”WHO kan få besluta om att låta injicera dig och dina barn med experimentella genvacciner”, och en den 25 juli om ”Trust & Freedom tar upp kampen mot WHO:s försök att gripa makten över världens folk”. Trust & Freedom är ett litet nätverk där bl.a. fem EU-parlamentariker ingår. Ja, samma EU-parlamentariker som redan nämnts ovan. Margareta Skantze skrev även en annan opinionsartikel som Bulletin tyckte var värd att publicera. Med formuleringar  som att WHO ges ”diktatoriska befogenheter”, ska ”påtvinga alla svenska medborgare medicinska undersökniingar och vaccin”, och genom att ”definiera och förbjuda vad WHO anser vara desinformation” sätta svenska tryckfrihetsförordningen ur spel. Skantze har tidigare skrivit en massa konstigheter om vaccin, biovapen m.m. i Newsvoice.

Nya Dagbladet var tidigt ute, redan i mars 2022 skrev de om ’Globalt ”pandemifördrag” kan bli verklighet till 2024’, och nu i september skrev de entusiastiskt om det där mötet i EU-parlamentet: ”EU-parlamentariker varnar för att covidpolitiken kan komma tillbaka”.

Och Läkaruppropet (numera även The Doctors’ Apeal) skrev den 23 juli på sin egen sida: ”Att överlämna svensk suveränitet till en övernationell organisation kräver en grundlagsändring”

Det finns mer material men det som vi gått igenom här ger nog en rätt bra bild av vilka miljöer som de här narrativen sprids i. Alternativmedia-artiklarna som nämnts sprids naturligtvis också på sociala medier, på Facebook i regel i just de grupper / sidor som redan tagits upp.

Riksdagsledamoten för SD men numera politisk vilde, Elsa Widding,  ska tala på mötet i Stockholm. Hon är en av dem som på senare tid högljutt ”varnat” för vad som sker med WHO. Hon är förmodligen, i dessa sammanhang, mest känd för en rad års spridande av dumheter om klimatforskningen (se t.ex. Maths Nilssons många bloggartiklar om detta) men visade under pandemin dessutom tydliga drag av vaccinskepsis, vilket blev allmänt diskussionsämne när hon närvarade på en egendomlig konferens i Norge i april i år. Där frotterade sig konspirationsteoretiker av olika slag med varandra – antivaccinaktivister, klimatförnekare och andra.

Varför åkte Widding till Stavanger? Hon gav olika förklaringar. Till P1 Morgon sade hon: ”för att träffa advokat Philipp Kruse från Schweiz som har gjort en djupdykning i de legala konsekvenserna av de nya “amendments”, alltså de legala förändringar som man vill genomföra inom WHO, som tar bort i princip hela vår suveränitet i Sverige.”

Kruse var även på den stora konferens svenska antivaccinorganisationen Läkaruppropet höll i Stockholm några månader tidigare, i januari. Där medverkade en hel del internationella namn från senaste årens populära ”influerare” inom antivax-, mirakelmedicin- och konspirationsteori-världen. Däribland som sagt Kory, Latypova och Nass som alltså nu återigen kommer till Stockholm.

Fast i SwebbTV sade Widding istället att hon åkte till Stavanger bland annat för att träffa den brittiska parlamentsledamoten Andrew Bridgen. Han har nyligen blivit utkastad ur det konservativa Tory-partiet i Storbritannien, på grund av sitt twittrande om vacciner och en icke-namngiven kardiolog som han påstår ska ha beskrivit hanteringen av covid-19-pandemin som “det största brottet sedan Förintelsen”.

Och vilka låg bakom konferensen i Stavanger?

Den ena arrangören var, kanske inte helt oväntat, den europeiska grenen av redan nämnda Children’s Health Defense. Det finns en anledning till att den amerikanska organisationen alltmer beskrivs även som ett internationellt nav för desinformation om vaccin och covid-19, och de har senaste åren satsat på att etablera sig i Europa.

Den andra arrangören var norska Bindersinitiativet, ett litet nätverk som på sin hemsida sprider en rad konspirationsteorier om pandemin, vaccin, om att klimatkrisen är påhittad, att koldioxidutsläpp inte är orsaken till den globala uppvärmningen, och ”om hur en ondsint, dold elit styr världen mot ett fullständigt maktövertagande”. På sidan fanns också inför konferensen propagandainnehåll från den svenska högerextrema kanalen Palaestra Media, som drivs av en inom extremhögern framstående och välkänd person.

Nåväl, Elsa Widding kom hem, det blev bråk om konferensen, och hon fick lämna Sverigedemokraterna (och sitt Youtubeprogram tillsammans med en annan SD-riksdagsledamot, Jessica Stegrud (som för övrigt är mycket livaktig på Twitter), och bli politisk vilde i riksdagen. Men Widding fortsätter enträget att sprida konstigheter till sin entusiastiska skara fans på sociala medier och just WHO-frågan har hon fastnat litet extra för.

En person hon verkar ha fastnat särskilt för, och delat ett antal gånger på Twitter, är den brittiske Youtubern ”Dr. John Campbell” (en f.d. sjuksköterska som på äldre dagar upptäckt att man kan tjäna pengar på Youtube) som nästan dagligen lägger ut videor där han påstår de mest hisnande saker om covid-19, vaccin, pandemihantering, WHO och allt möjligt. Han är populär, har nästan tre miljoner prenumeranter på plattformen, och delas även en del på svenska sociala medier, inte minst när Widding tar upp dem, och då i flera av de Facebookgrupper / sidor som redan nämnts. Eftersom han är så produktiv hinner ingen granska alla medicinska påståenden han vräker ut till sin entusiastiska publik, men han har ändå samlat på sig faktagranskningar om en del av hans värre lögner.

Det finns inget självklart slut på en sådan här genomgång. Men vi har ändå fått en rätt god bild av hur avgörande delar av de vaccin”kritiska” nätverken i Sverige för närvarande ser ut, var de får sin inspiration från, och hur det till stora delar är de som mobiliserat i samband med konspirationsteorierna om WHO:s ”globala maktövertagande”. Som under andra liknande kampanjer under senare tid så är det en märklig värld med inriktning mot alternativmedicin, konspirationsteorier och vissa delar av ytter/extremhögern. Det sista ser man inte minst när det gäller de alternativmedier som gärna både driver på och följer efter.

Det finns säkerligen mer sansade kritiska perspektiv i den seriösa debatten om hur WHO:s pandemihantering ska se ut i framtiden, men det är inte i de här miljöerna vi finner dem. Det ska också understrykas att de här mer konspiratoriska WHO-tongångarna gärna använder en retorik som inte enbart pekar mot vaccin.

En retorik som man använt under hela pandemin är den om ”frihet”, och som vann anklang inte minst i samband med protesterna mot vaccinpass. Heta debatter om vaccinpass, olika pandemirestriktioner med mera möjliggjorde för antivax-rörelsen i hela världen att koppla upp sig mot bredare opinionsströmningar och faktiskt rekrytera en hel del nytt folk som i sin tur ofta snabbt blir aktivister, och i Sverige få resonans inom vissa riksdagspartier, i synnerhet SD vars riksdagsgrupp under en period var anmärkningsvärt vaccinskeptisk (minns ni Roger Richthoff som kallade covidvaccinet ”giftspruta”, och sedan skrev väldigt proryska saker om Ukrainakriget.? Nå, han hoppade sedermera över till AfS).

Men när det gäller de här WHO-konspirationsteorierna är mitt intryck att det i Sverige främst är en mer isolerad kärna i den här disparata ”rörelsen” som mobiliserar. Vi får se hur det blir framöver men jag skulle bli förvånad om det här skulle komma ens i närheten av den omfattning som protestvågen mot restriktioner och vaccinpass nådde för ett par år sedan. Ett osäkert kort är emellertid, som så ofta, USA. Ifall den konservativa rörelsen i USA bestämmer sig för att på ett mer samlat vis satsa på narrativet att WHO är någon form av hot, så kan det snabbt leda till betydligt större kampanjer i den digitala världen. Och då finns det i Sverige och Europa nätverk som är beredda att bistå i ”kampen”.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.