Efter rasistiska våldet – Tunisien tvingar flyktingar ut i öknen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Tunisiska regeringen har avvisat hundratals flyktingar och migranter till ett ökenområde utan tillräcklig tillgång till mat och sjukvård. Det rasistiska våldet riktat mot afrikaner från söder om Sahara har ökat i Tunisien, understött av president Kaïs Saïed.  

För många flyktingar och migranter från söder om Sahara med förhoppningen att ta sig till Europa går resan via Tunisien, något landets politiska ledning är missnöjd med. Situationen för dem är därför svår i landet och vittnesmål larmar nu om att hundratals flyktingar blivit utkörda till ökenområden nära gränsen till Libyen. I buffertzonen mellan Tunisien och Libyen kan de inte ta sig till något av länderna. Det är en farlig plats utan tillräcklig tillgång till mat eller mediciner, uppger Human rights watch

Situationen har också förvärrats av den våg av främlingsfientligt våld som drabbat flyktingarna, sedan en 41-årig tunisier dödades i en konfrontation med dem. Attacken utlöste rasistiskt hat på gatorna med svarta afrikaner som måltavla, understött av regeringen som därefter låtit avvisa afrikaner kollektivt till öknen. Tunisiens president Kaïs Saïed kopplade i ett tal afrikanska migranter till brottslighet och en konspiration för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning. 

Utvisningarna av bland annat barn och gravida kvinnor har skett rättsosäkert och ingen hänsyn har tagits till om migranterna varit reguljära eller irreguljära, alltså om de vistats i Tunisien med eller utan tillstånd. 

Flyktingar som intervjuats av Human rights watch säger att de arresterats under våldsamma former vid räder av polis och militär i den tunisiska hamnstaden Sfax. Väl i öknen säger de att libyska män beväpnade med machetes har rånat och våldtagit flera av dem, antingen i buffertzonen eller efter att de lyckades ta sig in i Libyen. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftats då inga icke-statliga organisationer har tillträde till området. Nöden blir allt mer akut hos de asylsökande och migranter som är fast mellan två länder utan vare sig mat, sjukvård eller säkerhet. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom