EU betalar miljardbelopp till Tunisien för att stoppa flyktingar

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En betalning på 1,2 miljarder ska stoppa migrationen över Medelhavet. Samtidigt menar kritiker att Tunisien inte är ett säkert land för flyktingar och att den demokratiska utvecklingen i landet backat. 

För de flyktingar som försöker resa till Europa den farliga båtvägen över Medelhavet går ofta resan från Tunisien. 72 000 personer har i år tagit sig till EU havsvägen, med Italien som huvudsakligt ankomstland. 

Efter att ett hundratal flyktingar dumpats i öknen vid den libyska gränsen, något Magasinet Konkret tidigare skrivit om, har landet kritiserats av människorättsorganisationer för en rättsosäker flyktinghantering. Nu har ett avtal nåtts mellan EU och Tunisien för att stoppa flödet av båtflyktingar över Medelhavet. EU ska betala motsvarande 1,2 miljarder kronor till Tunisien för att stoppa människosmuggling, stärka gränserna samt återvända flyktingar som gett sig av därifrån. Avtalet påminner om det som EU slöt med Turkiet 2016.

Det finns frågetecken kring huruvida Tunisien är ett rättssäkert land för asylsökande. Under de senaste månaderna har flyktingar från Afrika söder om Sahara utsatts för våldsamma rasistiskt färgade attacker understött från landets högsta ledning. Tunisiens president Kaïs Saïed kopplade i ett tal afrikanska migranter till brottslighet och en konspiration för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning och hans regering har kritiserats av människorättsorganisationer för att ha avvisat afrikaner kollektivt till öknen. 

Utöver kritiken mot rasistiska uttalanden har den tunisiska presidentens demokratiska legitimitet ifrågasatts. Han har genom en grundlagsändring låtit stärka sin egen makt på bekostnad av parlament, rättsväsende och premiärministern.

EU-kommissionär Ylva Johansson från Socialdemokraterna sa i Ekots lördagsintervju den 17 juni att Tunisien inte är ett säkert tredje land och att det därför var osannolikt att EU kommer skicka tillbaka migranter, som inte redan är tunisiska medborgare dit. 

Ändå undertecknas nu ett avtal som just har för avsikt att skicka tillbaka migranter till Tunisien. I EU-Tunisien-avtalet står det dock att migranter vid gränsen kommer att behandlas med respekt för mänskliga rättigheter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte tillsammans med Italiens högerradikala premiärminister Giorgia Meloni och Nederländernas liberala premiärminister Mark Rutte Tunis för att underteckna avtalet. President Kaïs Saïed försvarade också sin kritiserade hantering av migrationen med att landet har gett migranterna allt det kan erbjuda med obegränsad generositet, rapporterar BBC

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Alexander Bards åtta partibyten

Edvin Grans har gjort en bild som pedagogiskt åskådliggör Alexander Bards många partibyten.

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.
Mer inom