Europeiska högerpolitiker får ryska pengar från nyhetssajt

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Den Pragbaserade nyhetssajten Voice of Europe bekostas av ett ryskt nätverk som via sajten sprider falsk information med syftet att störa ordningen i Europa. 

Det har även betalats ut miljontals kronor från Ryssland till högerextrema och populistiska partier i Europa genom sajten. Detta avslöjade den tjeckiska underrättelsetjänsten BIS i förra veckan.

Pengarna ska ha gått till Moskvavänliga politiker i form av kontanter eller kryptovaluta, enligt Der Spiegel. Summan på hundratusentals euro ska ha nått politiker i minst sex länder – Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern – som i vissa fall kan användas för att finansiera valkampanjer till EU-valet, rapporterar den tjeckiska tidningen, Deník.

– Vi har avslöjat ett proryskt nätverk som höll på att utveckla en operation för att sprida ryskt inflytande och undergräva säkerheten över hela Europa, skriver Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, i ett inlägg på Twitter.  

Det är en ”skandal av stora mått”, skriver Der Spiegel, med tanke på att EU-valet bara är månader bort. Tidningen Deník framhäver att detta är en av de största avslöjade ryska påverkansoperationerna under de senaste åren.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Influencer mot rasism och orättvisor

"Folk tror att det är en hel redaktion. Jag gör det på min fritid och får inte in någon inkomst alls från det." Danny...

Utländska läkare snart i majoritet

– Läkarnas arbetsmarknad är internationell, och jag tror att utländska läkare mycket väl kan vara i majoritet ganska snart, säger Hans Schwarz, statistiker på Socialstyrelsen. Andelen...

Nytt liv för bojkott av Israel

Efter den eskalerande konflikten i Gaza har frågan om bojkott av Israel fått nytt liv.

Dödligt våld ökar inte

En ny rapport från Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att det dödliga våldet inte ökar över tid. Men antalet kvinnliga dödsoffer och barn var fler under 2023 jämfört med 2022.