Europeiska rådets ordförande får kritik för privatjetplan

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har betydligt större resekostnader än sina föregångare, vilket dragit till sig kritik.

Charles Michel har försvarat sin användning av privata jetplan för officiella resor, efter en granskande artikel från Le Monde. Tidningen avslöjade att Michel använt dyra privatjetplan för korta resor till städer vilka har gott om kommersiella flygbolag, som Paris, Berlin och Wien. Le Monde uppgav också att kostnaderna var betydligt högre än vad som deklarerats offentligt eftersom de inte inkluderade kostnaderna för att transportera Michels tjänstemän.

Michel, som är ansvarig för att organisera EU-toppmöten, förnekade att hans reseräkningar var ”extravaganta”, på grund av hans roll att representera Europa internationellt blev större under Covid-19-pandemin och kriget i Ukraina, rapporterar the Guardian i en artikel.

Rådets tjänstemän har förutspått en resebudget på 1,9 miljoner euro för Michel 2024, en ökning med 34 % jämfört med föregående år.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.