Fiasko för bankernas nya ID-kort – godkänns inte av dem själva

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

BankID lanserade i juni sitt digitala ID-kort som skulle kunna ersätta fysisk legitimation. Men kortet accepteras inte ens hos bankerna som tillhandahåller tjänsten och inom regioner och myndigheter är säkerhetsfrågan outredd. 

Den 15 juni lanserades det digitala ID-kortet, en QR-kod i mobilens BankID-app, som skulle gå att använda istället för leg eller körkort. De som tillhandahåller tjänsten BankID är storbankerna Danske bank, Handelsbanken, Ica Banken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken Syd, Swedbank och Ålandsbanken. Trots att de aktörerna står bakom kortet går det inte att legitimera sig som kund hos dem genom att visa upp det. 

Till Magasinet Konkret meddelar Swedbank att kunder inte kan identifiera dig med digitalt ID-kort på deras bankkontor. Vidare säger Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar alla att de kräver fysiska ID-handlingar vid besök till bankkontor. 

Inte heller inom offentliga myndigheter eller sjukvården godkänns det digitala ID-kortet. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning skriver till Magasinet Konkret att de undersöker möjligheterna att godkänna digitala id-kort som en identifikationshandling, men att säkerhetsfrågan ännu inte är utredd. 

Ännu är det oklart om legitimationen bedöms säker. Från Region Skåne menar man att teknologin är så pass ny att den ännu inte har hunnit prövats mot säkerhetskraven och de riktlinjer som finns. 

– Nu ska Region Skånes säkerhetsfunktioner titta på om det digitala id-kortet uppfyller de säkerhetskrav som Region Skåne har, utifrån de regler och riktlinjer som finns, säger regionens pressekreterare Maria Wogensen. 

Det digitala id-kortet fungerar inte som pass vid utlandsresor och polisen har inte heller utrett hur körkortslagen ska tolkas, om det digitala kortet kan komma att ersätta körkort. 

Däremot fungerar det digitala id-kortet för att hämta ut receptbelagda mediciner på vissa apotek. Den nya identitetshandlingen fungerar på Apoteket och Kronans apotek men Apotek Hjärtat tar ännu bara emot konkurrenten FrejaID. 

Systembolaget kommer att acceptera digitalt ID-kort för att verifiera sin ålder, med start den 18 september. Att det dröjt beror på att teknologin måste implementeras i alla butiker.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Sveriges tio största politiska Youtubare

Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Youtube som lyckas bäst med att nå en stor publik, sett till antalet prenumeranter.

De styr opinionen utanför X och Facebook

De unga ratar Facebook och X, före detta Twitter. Magasinet Konkret kartlägger vilka politiska konton på Tiktok och Instagram som lyckas bäst med att nå en stor publik.

Visitationszoner skapar ett övervakningssamhälle

VISITATIONSZONER. Om vi inte lyckas hindra Tidöregeringens ständiga stiftande av repressiva lagar kommer vi snart att leva i ett militariserat övervakningssamhälle som lätt överskrider den Orwellianska dystopin av ett samhälle. Det skriver professor Masoud Kamali.

Lagrådet och den svenska lagstiftningsprocessen

LAGRÅDET. ”Med Lagrådet ges möjlighet till bättre, grundlagsenlig och rättssäker lagstiftning,” skriver Evelina Lund.