Flyktingar dumpas i gummibåt på öppet hav

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Flyktingar tvingas ner i en gummibåt och lämnas på drift på öppet hav.
En smygtagen video från ön Lesbos visar hur grekiska myndigheter bryter mot alla regler när det gäller rätten till asyl.

Grekiska kustbevakningen tvingar ner flyende från Afrika i en uppblåsbar livbåt och lämnar dem drivande på öppet hav.  Det visar en video som New York Times tagit del av.

Videon, som lämnats till tidningen av en anonym österrikisk aktivist, visar hur tolv flyktingar, varav ett spädbarn och flera småbarn, flyttas från en skåpbil till en snabbgående gummibåt av maskerade män, förs över till ett av kustbevakningens fartyg för att slutligen överges på öppet hav i en uppblåsbar livbåt.

Händelsen utspelade sig på ön Lesbos 11 april, och videon, som publicerades 19 maj, har verifierats av New York Times som också sökt upp flyktingarna i Izmir, dit de räddades av turkiska kustbevakningen.

De flyende som kommer från Somalia, Eritrea och Etiopien greps då de just gått i land på ön Lesbos där maskerade män tillfångatog dem och konfiskerade alla deras tillhörigheter.

– Vi räknade inte med att överleva den dagen på flotten, säger somaliskan Naima Hassan Aden, som hade sitt sex månaders gamla spädbarn med sig,  till tidningen.  De satte oss på flotten utan att visa någon barmhärtighet.

I åratal har människorättsaktivister och journalister försökt verifiera påståenden om att grekiska myndigheter illegalt tvingar bort flyktingar som just anlänt till Grekland, men det har varit svårt att hitta tillräckligt tunga bevis, och den grekiska regeringen har konsekvent förnekat sådana påståenden. Men videon visar hur Grekland bryter mot inte bara det egna landets lagar, utan även mot FN:s flyktingkonvention och EU:s asylregler. 

– Grekland måste respektera de skyldigheter som gäller rätten till asyl i EU, sade Anitta Hipper, EU-kommissionens talesperson i flyktingfrågor, i ett uttalande.

Den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis hyllade nyligen landets flyktingpolitik och hävdade att regeringen minskat antalet anlända illegala flyktingar med 90 procent.

Grekland går till parlamentsval på söndag, och ett vallöfte från regeringen är att fortsätta bygget av muren mot Turkiet till att sträcka sig längs hela gränsen på 192 kilometer.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.
Mer inom