Framgångsrik artificiell befruktning med hjälp av robot

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En spansk startup, Overture Life, har utvecklat en robot som kan utföra provrörsbefruktningar. Metoden har visat sig fungera och nu har de första bebisarna fötts.

Robotiserad befruktning involverar en ytterst liten, mekaniserad provrörsbefruktningsnål som styrs med hjälp av en PlayStation-handkontroll. Det kan låta märkligt men, metoden har fungerat och resulterat i två friska och välskapta bebisar. Om metoden och företaget Overture Life berättas det i nätmagasinet Futurism. Processen är i huvudsak en automatiserad uppdatering av det traditionella provrörsbefruktningsförfarandet, där mänskliga specialister använder en speciell nål under ett mikroskop för att sammanfoga en kvinnas ägg och en mans spermier, vilket ibland resulterar i befruktning.

Den nuvarande provrörsbefruktningsproceduren är dyr, och varje försök kostar i USA cirka 20 000 dollar. Overture och andra startups arbetar för att göra processen mer ekonomiskt överkomlig och tillgänglig genom att automatisera delar av processen. Hittills har Overture samlat in cirka 37 miljoner dollar.

Robotens nuvarande kapacitet är dock ett litet steg mot att helt automatisera processen, enligt fertilitetsexperten Gianpiero Palermo.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.