Fuck you, pay us!

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Svarta och bruna som arbetar mot rasism måste få anständigt betalt för sina ansträngningar, skriver Aysha Jones, som inte ser att vita har samma problem.

Vi får ofta höra att vi är för dyra att boka, ”det borde inte kosta att lära sig om antirasism och mångfald” och ”vill ni få slut på rasismen, borde alla kunna vara med”. Så låter det konstant – från vänstern och näringslivstopparna. De som säger sig värna om allas lika rätt och möjlighet till en värdig vardag, jämlika löner och trygga anställningar. Som skriver alla buzzwords som “mångfald”, “jämställdhet” och “DEI” på valplattformar och hemsidor jämte grandiosa mål och visioner. En klagan som inte hörs när notan ska betalas för vitas arbete.

Hur är tanken att svarta aktivister och talanger ska vårdas, växa och vilja stanna kvar i Sverige, vilket man säger sig vilja bidra till, när vi nekas medel för att kunna sätta mat på bordet och avancera i våra roller? Deras klagan speglar enbart en underliggande ovilja till att lägga resurser på antirasism och svartas arbete – trots att detta är vad deras (tomma) buzzwords ekar. 

Vi måste konstant visa att våra priser är lika skäliga som den trötthet vi känner av att ifrågasättas. Det är dränerande att möta dubbelmoralen från näringslivet som vägrar ge oss plats i styrelserummen och talar om ROI och vinster. Och samtidigt behöva hantera ”den breda vänstern” som å ena sidan ropar “lika lön för lika arbete” för att sedan klaga när vi omsätter detta till praktik genom att begära just detta. Det dränerar att erbjudas skampriser, om vi erbjuds ersättning alls.

Rasifierade aktivister och arbetstagare förtjänar skälig ersättning för sitt arbete. Jag trodde (eller snarare hoppades), uppenbarligen naivt, att vi visste det nu. Att vi, den breda vänstern, visste att svarta och bruna aktivister bränns ut på löpande band i kampen om en bättre framtid för oss och våra barn, i antirasismens namn, den som ligger oss och mig varmast om hjärtat.

Jag vägrar att brännas ut igen. Vägrar att stå utblottad på grund av att min kamp förväntas föras gratis och att tyst acceptera att jag inte fått lika lön eller samma möjligheter för min tid och mina insatser – för antirasism kostar tid, energi och pengar, även för oss.

Vi blir utfrysta från vita finrum om vi inte fogar oss och accepterar att vårt arbete inte värderas lika högt som vita kvinnors. Jag personligen får dagligen mord- och våldtäktshot på mejlen och behöver spårningsappar i alla  familjens telefoner för att minutiöst kunna följa resor mellan hem, skola, jobb och fritid. För hot och hat avlöser den ekonomiska stressen vars villkor begränsar mig, min familj och rasifierade i stort. När månadsslutet närmar sig måste vi noga sålla i högen av räkningar för att se vilka som är mest akuta att beta av eftersom att kronorna troligtvis inte räcker denna månaden heller!

För oss är varken antirasismen eller mångfaldsarbetet ett val – för vi kan inte ignorera den diskriminering som hotar oss till livet som om den vore en blöt strumpa vi bara ska gå några mil i regnet med. Vi behöver krossa glastak på löpande band för att nästa generation av svarta högpresterande kvinnor ska få en chans att blomstra. Samtidigt är det lönlöst att investera i högre utbildning för vi kommer ändå inte få de jobb vi är utbildade och ofta överkvalificerade för.

 Jag vägrar måla upp en fasad som kommunicerar att allt är bra när alla mätningar och rapporter entydigt visar det vitheten hånfullt skämtar bort – att rasismen motarbetar mig och mina rasifierade gelikar var jag än rör mig i samhället. Rasismen och framförallt vitheten sätter förutsättningarna för mitt och våra liv – detta är ingenting vi kan välja bort. Kampen är min, oavsett om jag vill det eller inte.

Att inte betala oss för vårt arbete är inget annat än en bekräftelse på att vitheten anser att vårt arbete saknar värde, och en indirekt bekräftelse på att effekterna av vår kamp – hat, hot, ekonomisk otrygghet – inte är något som är värt att ta på allvar. Att klyftorna som ökar i samhället är helt ok och business as usual. Att det är något som vi tyst ska acceptera, böja på nacken och sänka våra priser. Att tyst acceptera att den kamp vi måste föra oavsett om vi vill det eller inte saknar det värde vänstern och näringslivet menar att den har med sina

Men antirasism är ett verb, mångfald har ett pris som bidrar till ökad lönsamhet och produktivitet och att pruta på våra priser och stänga oss ute från styrelserummen är definitivt ett görande – men inte ett antirasistiskt eller särskilt strategiskt sådant.

Att prioritera att göra plats för vitas kurser i budgeten men samtidigt mena att “budgeten skulle spräckas” när svartas löner kommer på tal är motsatsen till antirasism. För en nonchalanta bekymersrynka kommer inte få våra plånböcker att eka mindre tomt eller ge oss möjlighet att fylla våra CV med de meriter vi de facto har. So guess what guys? Fuck you, pay us!

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Aysha Jones
Aysha Jones
Aysha Jones är grundare av BLM I Sverige, influencer och ägare av Färg Makeup.

Rasismen hotar demokratin

Hot mot politiker och trakasserier mot rasifierade är ett hot mot demokratin. Aysha Jones har läst rapporter från Brå och Jämställdhetsmyndigheten om rasism. 

Kalla inte flyktingar för migranter!

När vi väljer att kalla flyktingar för migranter nekar vi dem också humanitära insatser och rättvis behandling, menar Aysha Jones.

Nu gör jag slut med facket

"Fackförbunden har blivit en helig graal som ingen får kritisera eller omnämna i dåliga dager. Det är en björntjänst då de i sin vita normativa konformitet inte ser sina bjälkar och utvecklas i takt med det medvetna samhället som strävar efter jämställdhet", skriver Aysha Jones.

Majblommor i all ära, men det motverkar tyvärr inte rasistiska strukturer

"Att diverse politiker nu försöker positionera sig genom att använda Murhafs bragd är så osmakligt att det osar så extremt rutten fisk att inte ens gatukatterna vill närma sig", skriver Aysha Jones.