Hanif Bali pekade ut Palestinavän som gängkriminell

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Bachar Garar, en 22-årig student, blev felaktigt identifierad som en välkänd gängkriminell med kopplingar till barnsoldater. Han har nu lämnat in en polisanmälan mot den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali.

En frågestund i Göteborg med statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson avbröts när personer i publiken buade åt dem och anklagade dem för att ha ”blod på sina händer”. Bland åhörarna fanns också demonstranter med pro-palestinska åsikter.

På plattformen X delade Hanif Bali, tidigare M-ledamot och Expressen-kolumnist, en video där en man leds ut av polis. Bali påstod att mannen i klippet tillhörde den beryktade Ali Khan-klanen och hade ”pausat” sitt narkotikaimperium med barnsoldater för att engagera sig för palestinska barn. Ett påstående som delades vidare av bland annat moderata politiker och spreds av Svenska Dagbladets ledarsida innan Bali tog bort inlägget. Dock var mannen i verkligheten Bachar Garar, en 22-årig student, vilket först rapporterades av tidningen Proletären.

Garar är vice ordförande för European Palestinian Youth Union och var närvarande vid frågestunden för att protestera mot regeringens hantering av den pågående situationen i Gaza.

I ett mail till Aftonbladet förklarar Garar att han agerade för att få Ulf Kristersson att förstå att dennes åtgärder är felaktiga. Han uttryckte tydligt sitt motstånd mot det pågående folkmordet i Gaza och uppmanade till fördömande av det samt att rösta för eldupphör.

När han ombeds kommentera videon där han leds ut av polisen svarar Garar att han känner stolthet över att fortsätta att stå upp för de drabbade i Gaza. Han betonar att han inte tänker vara tyst när statsministern och regeringen, som representerar honom, stödjer det pågående våldet.

Garar påpekar att hans känslor delas av många andra svenska medborgare och att det är viktigt att någon framför deras åsikter direkt till myndigheterna, vilket han gjorde. Han uttrycker djup oro över att förväxlas med en gängkriminell och att detta kan leda till fara för honom och hans familj. Garar är starkt kritisk till hur en högt uppsatt politiker så lättvindigt kan peka ut någon på det sättet utan tillräckliga bevis.

Han har nu polisanmält Hanif Bali för förtal och hoppas att polisen tar ärendet på allvar. Garar önskar att de som hotat honom och hans familj kommer att möta rättsliga konsekvenser för sina handlingar.

Fake news har eskalerat i och med kriget mellan Israel och Palestina. Något som förstås intresserar ett mediekritiskt magasin som Konkret. Mathias Cederholm skriver exempelvis om krigets informationskaos som gör det svårt att skilja sant från falskt. Läs mer HÄR.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Publish and be damned – Kriget i Gaza och vår publicistik

Här följer ett klargörande angående hur Konkret ser på begreppen ”krig” och ”folkmord” när det gäller bevakningen av Israel och Palestina.

Vänstercirkusen #2: Nej kamrater, det blåser ingen vänstervind

Vänstercirkusen tar återigen pulsen på den så kallade svenska vänsterns väl och ve. Denna gång om segerruset efter EU-valet, den progressiva mediala strategin, och Lenins återuppståndelse.

Flera SD-politiker följer nazistkonto på Facebook

Minst 25 aktiva och framstående SD-politiker från olika delar av landet följer ett nazistkonto på Facebook.