Hatdrev enligt Goebbels propagandaprinciper

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!


Riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) sätter ner foten när Margareta Cederfelt (M) försöker förringa Israels pågående folkmord i Gaza. Följden blir ett hatdrev – mot Riazat. Den svenska brunhögern förvränger medvetet verkligheten enligt Goebbels propagandaprinciper, skriver EvaMärta Granqvist.

Ett sunt samhälle bygger på invånarnas trygghet och en gemensam förvissning om att den andre vill oss väl. Vi litar på varandra, och vill instinktivt göra varandra gott. 

Men i den islamofobiska högerns Sverige växer en misstro mellan invånarna. Genom att systematiskt sprida allt från tänkbara hot till rena lögner, väcks invånarnas känslor av rädsla och motvilja mot varandra, från högsta politiska ort.

Det blir inget bra samhälle av det. Särskilt inte när känslorna planenligt övergår i ilska och hat. Det sunda förnuftet sätts ur spel varpå cyniska ledare – som skiter fullständigt i både judar, muslimer och alla andra – tar makten.

Inte tala till intellektet

En effektiv strategi för detta, utarbetades av Hitlers marknadsföringschef Joseph Goebbels utifrån Hitlers instruktioner i “Mein Kampf”. Bland propagandapunkterna framgår bland annat att budskapet inte ska tala till intellektet, utan till våra känslor.

Det är alltså ingen slump, att de som blundar för Israels folkmord i Gaza frossar i detaljerade våldsbeskrivningar. Det vill säga motståndarsidans våld. Bland favoriterna finns till exempel halshuggna spädbarn som av allt att döma aldrig funnits – med hänvisning till Hamas.

Just detta ”Fördömer du Hamas?” har snabbt blivit brunhögerns främsta förolämpningsoffensiv mot meningsmotståndare – som om de skulle försvara Hamas våldsdåd – samtidigt som man flyttar fokus från Israels väldokumenterande härjningar i Gaza.

Avledningskampanjerna, som enligt Goebbels ska kunna förstås av de minst utbildade, är svåra att bemöta. Det är syftet. Vem vill att små spädbarn ska halshuggas? En förfärlig tanke oavsett om det nu skett eller ej. Och oavsett om Israel efter den 7 oktober hunnit mörda 30 000 Gazabor, varav ungefär hälften är barn. 

”Vidriga människa!” Indignerade kommentarer haglar från den så kallade SD-svansen, som nu är intill vansinne upprörda utifrån sina egna, fria fantasier om motståndaren.

Goebbels var inte heller främmande för rena lögner. Ett av extremhögerns favoritpåhitt i hans anda är alltså att de som protesterar mot Israels folkmord i Gaza, per automatik skulle vara anhängare av motståndarsidan. Det vill säga Hamas. De som halshugger småbarn, fiktiva eller ej. Plus allt annat våld som bevisligen har skett. Men det är inte så noga vilket. Fakta och kritiskt tänkande hör inte hemma här. 

I denna iscensatta visklek för vuxna leder det ena till det andra, och ju fler gånger budskapet repeteras, desto större chans att det blir ”sant”. De som i verkligheten protesterar mot ett pågående folkmord är nu inte bara förespråkare för våld mot barn, tortyr och mord. De hatar judar också. Oavsett hur många judar världen över, som också protesterar mot barbariet i Gaza.

Förenklad SD-logik

Protesterar gör också Vänsterpartiet och riksdagsledamoten Daniel Riazat. I en riksdagsdebatt ber han moderaten och SD-medlöparen Margareta Cederfelt att sitta ner, när hon envetet förolämpat honom med sitt prat om Hamas. Slutsats enligt Goebbels metod: Riazat är inte alls någon motståndare till folkmord – nej, han hatar kvinnor.

Med samma förenklade SD-logik måste den som försvarar en grupp, per automatik hata någon annan.

DN:s ledarskribent Max Hjelm däremot väljer en annan väg. Han tar det säkra före det osäkra och satsar på “neutralitet”. “Jomshof borde avgå” konstaterar han i tisdagens DN, men garderar sig genom att genast kasta in en ängslig brasklapp: “Vänstern behöver höja sig.”

Hur? Hjelm hemfaller åt prat om polarisering. Besvärlig demokrati och mänskliga rättigheter å ena sidan, och lite rimlig rasism och repressiva åtgärder å den andra? Efterlyser Hjelm en trevlig kompromiss? Är han till detta “nödd och tvungen”? 

En brun våg

”Kvinnohatare!” fortsätter extremhögerns digitala armé i kör. ”Kvinnohatare, antisemit, rasist!” sköljer som en brun våg över de röster som i åratal varnat för exakt samma problem. Nämligen extremhögerns eget kvinnoförakt, antisemitism,  organiserade islamofobiska rasism – och antidemokratiska ambitioner.

En av Joseph Goebbels kanske mest obehagliga propagandapunkter blir tydlig: 

”Anklaga dina motståndare för det du själv gör”

Effektivt med all önskvärd tydlighet, visst. Men med facit i hand, så att säga, är de tyska nazisternas propagandamall kanske ingen bra återanvändningsidé, trots allt. 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

EvaMärta Granqvist
EvaMärta Granqvist
Eva-Märta Granqvist är skribent, aktivist och konceptkonstnär.

Lögner ska tysta motståndare – “skitsamma att det inte är sant”

Bara någon vecka efter att Konkrets krönikör EvaMärta Granqvist beskrivit återanvändningen av Goebbels propagandapunkter, rullar extremhögerns hatmaskineri åter igång med full kraft. Måltavlorna skiftar...

Motvilja mot andra människor får inte styra migrationspolitiken

Nioåriga Lisa föddes i Sverige och har svenska vårdnadshavare. Trots det beslutar Migrationsverket om utvisning, något som nyligen upprört den svenska allmänheten som har en lösning: "Utvisa någon annan istället!"

När den svenska flyktingpolitiken var human

Demonstrationerna mot angiverilagen fortsätter runt om i landet. Lena Kronberg har medverkat som talare vid flera tillfällen, och utgångspunkten är hennes egen familjs flykt undan nazisterna, när den svenska flyktingpolitiken var human. Här berättar hon sin familjehistoria för EvaMärta Granqvist.

Stoppa angiverilagen och inför flyktingamnesti!

Angiverilagen var det som fick motståndet mot den svenska fascismen att vakna. Måtte kampviljan nu hålla i sig, hoppas EvaMärta Granqvist, och föreslår att ljuset nu riktas mot den enda rimliga lösningen: En svensk flyktingamnesti.