Högerextremism – orsakerna finns inte på internet

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Sedan den nya regeringen tillkom har Sverigedemokraterna fått ökat inflytande över svensk politik trots att en granskning före valet visade att över två hundra valkandidater till partiet hade kopplingar till högerextremism och nazism.

Kalla fakta avslöjade att SD kallar sina sociala medier för “Trollfabriken” efter att en reporter på TV4 infiltrerat kanalen Riks, partiets metod anses medvetet
skada tilliten i samhället. 

En del av förklaringen till att högerextremism har fått fäste tros vara för att det skapas miljöer på nätet där ens världsbild sällan ifrågasätts utan snarare bekräftas, så kallade ekokammare, när nya användare tillkommer med liknande uppfattning förstärks åsikterna ytterligare. 

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Inte heller Skansen ansvarar för trollen

Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik visade att de driver anonyma konton på sociala medier som sprider desinformation. Men vilken samhällsinstans är det egentligen som jobbar med att stärka medborgarnas förmåga att upptäcka inhemsk otillbörlig informationspåverkan?

“Satir kan vara en mask för desinformation”

Den så kallade “trollgate”, Tv4:s avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik, har satt ljus på frågor om vad som är satir och desinformation. Konkret har samtalat med Joanna Doona som skrivit doktorsavhandlingen Det politiska skrattet: Satir och medborgarskap. 

Högerextremisten Dan Park kandiderar för Folklistan

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park kandiderar till EU-valet för Folklistan. I hemstaden Malmö syns hans valaffischer nu på elskåp.

”Kalla faktas avslöjande är toppen på ett isberg”

Kalla faktas granskning Undercover i trollfabriken anmäldes av Myndigheten för psykologiskt försvar för att ha varit missvisande.