Högerextremister attackerar journalister i tingsrätten

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Under en förtalsrättegång med frilansjournalisten Mathias Wåg uppstod tumult i Stockholms tingsrätt när högerextremister från uthängningssajten Exakt24 trakasserade och attackerade journalister, inklusive Dagens ETC:s utsände.

De högerextrema aktivisterna filmade och hetsade mot åhörare och journalister utanför rättssalen. Trots försök av ordningsvakter och polis att lugna ner situationen blev störningarna alltmer allvarliga. Mathias Wåg måste eskorteras till ett skyddsrum på grund av den aggressiva mobben. Denna rättegång är en del av det kontroversiella Förtalsombudsmannen-projektet, som syftar till att tysta meningsmotståndare genom civila stämningar om förtal.

En annan förtalsstämning inom samma projekt, där opinionsbildaren Nick Alinia har stämt komikern Bianca Meyer, kommer också att behandlas senare under dagen. Projektet och dess stämningar väcker frågor om intention och eventuell påverkan på rättsväsendet. Advokaten Monique Wadsted ifrågasätter projektet och beskriver det som ett angrepp på rättsordningen.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.