Inte heller Skansen ansvarar för trollen

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik visade att de driver anonyma konton på sociala medier som sprider desinformation. Men vilken samhällsinstans är det egentligen som jobbar med att stärka medborgarnas förmåga att upptäcka inhemsk otillbörlig informationspåverkan?

Magasinet Konkret bestämde sig för att undersöka frågan och ringer runt till de  myndigheter man kan misstänka har med saken att göra och höra om detta ligger på deras axlar.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Otillbörlig inrikes påverkan, även kallat inrikes hot, syftar på handlingar eller beteenden som syftar till att påverka eller hindra beslutsfattande eller andra processer inom Sverige, på ett olagligt eller oetiskt sätt.

Ett sätt att göra det på kan vara att sprida falsk eller vilseledande information för att påverka opinionen eller undergräva förtroendet för myndigheter. Detta kan ske via sociala medier, traditionella medier eller andra kanaler.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

“Satir kan vara en mask för desinformation”

Den så kallade “trollgate”, Tv4:s avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik, har satt ljus på frågor om vad som är satir och desinformation. Konkret har samtalat med Joanna Doona som skrivit doktorsavhandlingen Det politiska skrattet: Satir och medborgarskap. 

Högerextremisten Dan Park kandiderar för Folklistan

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park kandiderar till EU-valet för Folklistan. I hemstaden Malmö syns hans valaffischer nu på elskåp.

”Kalla faktas avslöjande är toppen på ett isberg”

Kalla faktas granskning Undercover i trollfabriken anmäldes av Myndigheten för psykologiskt försvar för att ha varit missvisande.

SD:s konton sprider fascistisk propaganda

Skandalen kring Sverigedemokraternas trollfabrik växer. Efter avslöjandena om hur de smutskastar politiska motståndare och även samarbetspartierna i Tidöregeringen framkommer det nu att de även sprider fascistisk propaganda och hyllar terrorism.