Italien stryper flyktingars rättigheter

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Flyktingars rättigheter begränsas kraftigt i den nya lag som klubbades av parlamentet i Italien i början av maj. Lagen har väckt stark kritik från bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Den nya lagen innebär bland annat ett stopp för flyktingar som kommer illegalt att få uppehållstillstånd med så kallat specialskydd, protezione speciale. Skyddet, som är temporärt men förnybart, har givits av humanitära skäl. Samtidigt stoppas statlig undervisning i italienska för flyktingar som väntar på asylprövning. Samma sak gäller finansiering av juridisk hjälp till dessa flyktingar.

– Den nya lagen har en förödande effekt när det gäller flyktingars rättigheter när det gäller skydd, rätten att söka asyl och rätten att röra sig fritt, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.

Premiärminister Georgia Melonis högerregering, som står bakom lagen, menar att den nya lagen stoppar ett missbruk av systemet och att syftet är att lägga resurser på de flyktingar som kommer legalt till Italien.

11 april deklarerade Melonis regering ett sex månaders undantagstillstånd när det gäller flyktingsituationen. Den nya lagen kunde på grund av detta klubbas av parlamentet utan att ha gått genom sedvanliga remissinstanser.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.
Mer inom