“Italienskt kvalitetsvin” ska finansiera konspirationssajt

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Systembolagets kändisvinshylla fylls på. Denna gång är det gestalter ur den svenska högerextrema miljön som lanserar rödtjutet Swebbtv Organic Wine

– Det är ett vin som är relativt lätt och medeltungt och passar med i stort sett alla typer av mat, säger Mikael Willgert i dagens sändning i Swebbtv

Sedan Swebbtv blev utslängda från Youtube för spridandet av falsarier om coronapandemin har deras program förpassats till Öppna Kanalens Stockholmssändningar samt den egna sajten Swebbtv.se. Programverksamheten finansieras idag per Swish och genom en webbshop som säljer kosttillskott, elverk och politiska dekaler. Tidningen Expo skriver att det snart också går att via Systembolaget stödja kanalen genom att beställa italienska vinet Swebbtv Organic Wine.

Lådvinet pryds av en vapensköld med ett gult och ett blått horn och Swebbtv i snirklig guldtext. 

– Mycket jobb har lagts ner på designen. Vi har valt att sälja vinet på en box därför att vi vill åt reklamytan. Den ska synas i butikerna, säger Mikael Willgert i Swebbtv

Programutbudet som kritiserar invandring, klimatpolitik och feminism varvas med häpnadsväckande påståenden som att Olof Palme inte blev skjuten, utan till följd av statsministerns, enligt Swebbtv, vidlyftiga sexliv dog i aids. Programmet sändes våren 2022. De utrikespolitiska kommentarerna är de samma som de hos ryska statliga tv-kanalerna RT och Sputnik. 

Merparten av programledarna har kopplingar till olika högerextrema grupper och partier.  Mikael Willgert som lanserade vinet har ett förflutet inom Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning. Swebbtv:s telefonväkterier hålls av Lennart Matikainen, som spelade kroppsbyggare i Jönssonligan på Mallorca, och 2021 valdes in i kyrkomötet för högerextrema Alternativ för Sverige. 

Swebbtv:s målsättning är att få ett stort antal beställningar. Enligt Systembolagets regler måste en beställningsvara sälja bättre än den som säljer minst inom i det fasta sortimentet för att kvala in bland de ordinarie varorna. Urvalet görs inom varje enskild produktgrupp, vinerna för sig. Om Swebbtv:s rödvin skulle sälja bättre än det minst populära rödvinet i butikerna tar Swebbtv Organic Wine således plats i hyllan.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.