Tema
1074

Jag är papperslös: Vi används som spelbrickor

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Malmöbon Taimor Shah Hashimi har bott i Sverige i åtta år. Nu raseras hans tillvaro efter utvisningsbeslut till Afghanistan. Anledning: Han kan inte tillräckligt detaljerat bevisa att hans afghanska pass utfärdats på ett korrekt sätt, trots att det redan godkänts av Migrationsverkets egen granskningsenhet.

Sedan några veckor tillbaka är jag en av Sveriges så kallade papperslösa. Vi utmålas inte bara som ovälkomna, utan dessutom som ”illegala”, det vill säga även som brottsliga och farliga.

Men jag är varken brottslig eller farlig. Jag arbetar med fönsterrenovering, jag betalar skatt, jag bor i min egen lägenhet och på fritiden tycker jag om att träffa kompisar, läsa en bok eller träna på gymmet som så många andra.

Min svenska är mer eller mindre perfekt. Jag var 27 år när jag kom till Sverige och nu är jag 35. Jag har, precis som många andra afghanska flyktingar, väntat på att få börja ett vanligt liv i Sverige i åtta år.

Vi är här, vi har etablerat oss, vi har gjort allt rätt. Och vi behöver skydd. Men istället används vi afghaner som mänskliga spelbrickor i den svenska inrikespolitiken.Som de flesta vet styrs Afghanistan numera av en terroristorganisation. Bristen på mänskliga rättigheter är väl känd, och det går inte att tvångsutvisa någon från Sverige till Afghanistan. Trots det får jag återigen avslag på min asylansökan och förväntas resa till Afghanistan på egen hand i nästa vecka. Något som inte är aktuellt.

Det finns en anledning till att exempelvis Röda Korset och Amnesty International länge har krävt att utvisningsbesluten till Afghanistan stoppas.

Människor som jag, som tillbringat större delen av vår ungdomstid i västvärlden, är inte välkomna i Afghanistan. Enligt talibanernas sätt att se har vi lämnat både landet och religionen, och det innebär värre saker än smutskastning och utfrysning. 

Jag riskerar helt enkelt döden eller annan behandling som är skyddsgrundande, därför kommer jag förmodligen att stanna här i Sverige. Därmed kommer jag, genom medvetna beslut av svenska politiker och myndigheter, att bli en del av det svenska skuggsamhället. Och jag kommer att bli en av de invånare som utsätts för den nya angiverilagen.

Jag kommer att bli fråntagen alla formella möjligheter, men jag kommer ändå att försöka hitta en ny bostad, och försöka försörja mig så gott det går. Men jag kommer inte att kunna lita på till exempel mina framtida arbetsgivare, på mina arbetskamrater eller på mina grannar. Inte på någon. Det är en väldigt farlig väg att gå, inte bara för mig utan för hela Sverige.

Så hur kunde Migrationsverket fatta beslut om min utvisning, trots att alla krav egentligen är uppfyllda? Jo, jag har inte tillräckligt detaljerat kunnat bevisa att jag fått mitt pass korrekt utfärdat. Men hur ska jag kunna bevisa något sådant, på annat sätt än vad jag redan har gjort?

Passet, som utfärdats av den afghanska ambassaden i Bonn enligt gällande regler, är dessutom redan godkänt av Migrationsverkets egen centrala granskningsenhet. 

Det handlar om att svenska politiker, myndigheter och domstolar letar efter eventuella fel, istället för att ge oss skydd. De vet att de flesta afghanska medborgare inte har tillgång till id-handlingar av europeisk kvalitet. Det finns till exempel ingen fungerande folkbokföring i Afghanistan.

Det vill säga, att de flesta afghanska medborgare inte kan bevisa sin identitet utifrån de krav som svenska myndigheter ställer. Istället anklagas vi för att ljuga om vår identitet och om vår ålder, och att ha kastat våra pass – som många aldrig har haft.

Det är inte oss det är fel på. Det är svenska myndigheter och politiker som medvetet ställer krav som de vet inte kan uppfyllas. Tydligen ser man hellre ett växande skuggsamhälle, än att vi svensk-afghaner arbetar, betalar skatt och bidrar till det svenska samhället som alla andra.

Det vi ser är inget annat än medveten, statlig rasism i en farlig tävling om de svenska väljarnas röster. 

 

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!