Johan Pehrson – inte de nyanlända – borde gå en Sverigekurs

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Vad betyder Tidöpartiernas förslag om en Sverigekurs för nyanlända? Ulf Bjereld ser flera problem med förslaget och undrar vad Johan Pehrson egentligen menar.

Integrationsminister Johan Pehrson och Tidöpartierna vill införa en särskild Sverigekurs, där nyanlända och asylsökande ska tvingas lära sig de svenska värderingarna. Själv tycker jag i så fall att Johan Pehrson borde tvingas gå en kurs där han får lära sig att uttrycka sig tydligt och precist.

I en intervju i Dagens Nyheter (15/11) får Johan Pehrson frågan om varför människor som av olika skäl söker sig hit måste ”lära sig” de svenska värderingarna. Hans svar är så obegripligt formulerat att det väcker fler frågor än det besvarar:

När man går mot någonting som angriper grundlagen eller våra värderingar, då blir det ett problem”, säger Johan Pehrson.

För det första: Vem är denne eller dessa ”man” som går mot någonting? Gäller det bara nyanlända och asylsökande, eller också andra medborgargrupper? Gäller det även infödda svenska medborgare, och till exempel Johan Pehrson själv?

För det andra: Vad betyder det att ”man går mot någonting”? Betyder det att en person eller grupp har en annan åsikt? Eller argumenterar för en annan politik? Eller arrangerar politiska manifestationer?

För det tredje: Vad betyder ”angriper grundlagen”? Att en person eller grupp argumenterar för att ändra grundlagen? Själv är jag till exempel republikan, och skulle gärna se en ändring av grundlagen som innebär att Sverige övergår från att vara en monarki till att bli en republik. Är det OK att argumentera för det, eller angriper jag grundlagen då? Eller menar Johan Pehrson att det är förbjudet att bryta mot grundlagen? Ja, det är ju faktiskt förbjudet att bryta mot alla lagar – så frågan är vad han menar.

För det fjärde: Vad betyder det att någon angriper ”våra värderingar”? Betyder det att det är olyckligt att ha eller argumentera för andra värderingar än de som Johan Pehrson självrättfärdigt skriver in i sitt ”vi”? Får jag argumentera för införandet av en muslimsk helgdag i almanackan? Och varför ska detta bara gälla nyanlända och asylsökande? Det finns massor med ”infödda svenskar” som hånar jämställdhet. Borde de inte också tvingas gå kursen? I min bok får en människa som vistas i Sverige ha vilka värderingar hen vill. Det är lagen och förmågan att följa lagen som räknas.

För det femte: På vilket sätt blir det ”ett problem” om någon kritiserar (”angriper”) grundlagen eller ”våra värderingar”? Blir det ett problem för den asylsökande eller nyanlände? Eller för Sverige? Eller för världssamfundet? Eller för Johan Pehrson? Utan precisering blir det meningslöst att tala om ”problem”.

Vad menar då Johan Pehrson egentligen? Jag tror han menar så här: Ni ska bli som vi! Då vore det bättre om han verkligen sa det rent ut.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SD:s konspirationsteorier förgiftar demokratin

Det är inte bara nazister och öppna Sverigedemokrater som för fram konspirationsteorier om ett av eliten initierat ”folkutbyte” i Sverige. Även exempelvis högerdebattören och skribenten Ivar Arpi ansluter sig idag, skriver Ulf Bjereld.

SD:s hat påverkar public service framtid

Den parlamentariska utredningen om public service framtid bär tydliga spår av SD:s avsky för verksamheten, skriver Ulf Bjereld.

EU-pakt med ett syfte – utestänga flyktingar

Socialdemokrater och moderater går armkrok i sin agenda att stoppa asylrätten. Det skriver Ulf Bjereld och visar med exempel hur politiken har svängt.

Bjereld: Kristersson måste sluta ljuga

Ulf Kristersson far med osanning och formulerar sig vilseledande på ett sätt som bidrar till ökad splittring och till en ökad stigmatisering av alla dem som inte är födda i Sverige, skriver Ulf Bjereld.