Kallade konstnär ”tjej-Hitler” – Svenska Dagbladet klandras

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Mediernas etiknämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha kallat konstnären Stina Wollter för ”tjej-Hitler” i en ledarkolumn med rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”, skriven av journalisten Susanne Popova.

Det var många som reagerade på formuleringarna i ledarkolumnen, som publicerades 26 november 2023,  vilket Konkret tidigare rapporterat om.   Framför allt kritiserade man meningen ”För Stina Wollter, Greta Thunberg och andra tjej-Hitlers spelar det ingen roll att Hamas kidnappar, våldtar och mördar kvinnor, så länge kvinnorna också är judinnor.”

Stina Wollter anmälde texten till Justititiekanslern, som lämnade den utan åtgärd. Hon gick då vidare till Medieombudsmannen, Caspar Opitz, som gjorde bedömningen att Svenska Dagbladet passerat en medieetisk gräns. På Medieombudsmannens hemsida, där även ledarkolumnen kan läsas i sin helhet, skriver han bland annat: ”Min bedömning är att formuleringen där anmälaren kallas ”tjej-Hitler” är mycket offensiv och på gränsen för vad anmälaren ska behöva tåla. Att begreppet, som SvD framhåller i skriftväxlingen i detta ärende, först använts av en komiker, vilket sedan plockats upp av en krönikör i en annan tidning, för att sedan användas i SvD:s krönika, skulle kunna vara en förmildrande omständighet, om det användes ironiskt eller i ett sammanhang som inte var av allvarlig karaktär. Här är kontexten dock antisemitism, terror och krig. Jag förstår att skribentens syfte inte varit att på ett direkt och konkret sätt jämställa anmälaren med Adolf Hitler. Men att kallas för eller liknas vid Hitler på det sätt som sker i krönikan gör, i kombination med den efterföljande formuleringen om att det för anmälaren inte spelar någon roll att kvinnor kidnappas, mördas och våldtas så länge de är judinnor, att artikeln enligt min bedömning utsatt henne för en oförsvarlig publicitetsskada.

Ett genmäle kan ofta dämpa skadan för en person som kritiserats i en publicering, men att ålägga anmälaren att inkomma med ett sådant givet de kränkande omdömen hon utsatts för, friar inte SvD från ansvar i detta fall.

Sammanfattningsvis: Stina Wollter har givit sig ut på en offentlig arena och torgfört åsikter som gör att hon måste kunna tåla skarp kritik, inte minst på en ledarsida. SvD har trots detta passerat en medieetisk gräns när tidningen om anmälaren använt ett mycket offensivt uttryck i kombination med påståendet om hennes likgiltighet inför hänsynslöst våld mot judiska kvinnor. För detta bör mediet klandras.”

Mediernas etiknämnd delar Medieombudsmannens bedömning och klandrar Svenska Dagbladet för publiceringen.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

SVT:s Rapport fälls av Granskningsnämnden

Vid Granskningnämndens senaste sammanträde fälldes två program I Public Service – ett i SVT och ett i SR.

Regeringen säger ja till massövervakning

I valrörelsen inför EU-valet 9 juni kampanjade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé emot EU-kommisionens lagförslag om massövervakning av digital kommunikation. Men nu säger moderaterna och regeringen ja till ett nytt, lätt modifierat förslag av Chat Control 2.0.

Rekordmånga krig 2023 – men medierna tiger

Inte sedan andra världskriget har det pågått så många väpnade konflikter som under 2023. Det visar ny statistik från Uppsala universitet. Samtidigt rapporterar svenska medier nästan bara om kriget i Gaza och i Ukraina.

Helgessän: demoniseringen av palestinierna

Svenska medier och politiker underlåter i många fall att beskriva Israels krig mot civilbefolkningen i Gaza som ett brott mot krigets lagar. Eller som ett folkmord. Samtidigt demoniseras de palestinier som firade Hamas attack, trots att de värsta vidrigheterna inte var kända eftermiddagen den 7 oktober. Det skriver Konkrets nyhetsredaktör Jonas Gruvö.