Några källkritiska tips till Alice Teodorescu

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Även etablerade journalister delar inlägg från högerextrema konton som RadioGenoa. Mathias Cederholm skriver om några exempel och ger källkritiska tips till Alice Teodorescu och andra.

Det är hett på sociala medier, folk är arga och vill driva sina åsikter hårt, och det är utmärkt tillfälle för påverkanskampanjer och skumma konton att få stor spridning. Detta händer om och om igen i samband med Israel/Hamas/Gaza-konflikten, och här ska  jag ta upp ett illustrerande exempel. En slags ”dubbelsmörgås” med tvivelaktigheter.

RadioGenoa och dess syskonkonto RadioGenova på X/Twitter är riktigt suspekta, med en historik av inte minst främlingsfientlighet men även exempelvis starkt proryska – och antiukrainska – inlägg, varvat med de rätt typiska konspirationsteorierna på yttre högerkanten, som antivaccin, men också mycket innehåll kring kulturkrig,  som är den riktiga publikmagneten.

För ett tag sedan pekade jag och andra på hur de kulturkrigade mot woke inom svenska försvaret. Just nu handlar det mest om pro-israeliskt och anti-palestinskt och anti-muslimskt innehåll, och kontona får stor spridning. Extra skjuts har RadioGenoa fått senaste månaden efter att Elon Musk med sin enorma följarskara delat kontot och det samtidigt fick den där blå bocken, blev ”verifierat”, vilket medför extra stort genomslag på X/Twitter.

En italiensk faktagranskare påpekade nyligen att avsändaren verkar vara del i ett slags påverkansnätverk med ryska eller serbiska kopplingar. Artikeln är på italienska men man får lätt begripliga översättningar numera av exempelvis Google translate. Det finns även gott om faktagranskningar/debunkningar av enskilda inlägg från kontona.

På kvällen måndagen 6 november delar RadioGenoa en video från söndagens stora pro-palestinska demonstration i Stockholm, och tillfogade budskapet ”Stockholm is conquered”. Och nu blir det litet rörigt på ett sätt som samtidigt är lärorikt vad gäller konstigheter på sociala medier.

Peter Benson, redaktör med mera på Affärsvärlden, delar RadioGenoas inlägg. Han tycker sig höra de demonstrerande ropa ”Hata Sverige!” och skriver det (fast de ropade egentligen ”Vakna Sverige!”).

  • Alice Teodorescu delar vidare i sin tur, med tillägget ”Hur ska det gå att samexistera med människor som uttrycker detta?”.
  • Journalisten Martin Aagård delar Alices inlägg med den kritiska kommentaren ”Det kan vara värt att påpeka för @alicemedce att Radio Genoa är ett konto och Telegramkanal som sprider konspirationsteorier och extremt rasistiskt, fascistiskt och hatiskt innehåll. Mot svarta, muslimer, migranter och dessutom svensk militär (den är för hbtq-vänlig)”
  • Teodorescu delar Aagårds inlägg, med kommentaren ”Som vanligt är vänstern mer intresserad av avsändaren än av innehållet, inte konstigt att samtalet kortslutits”
  • Peter Benson raderar sitt inlägg, han har insett att han hörde fel på videon. Han gör nytt inlägg med texten ”Väldigt dumt av mig. Jag hörde fel. De skanderade ”vakna Sverige”. Ber verkligen om ursäkt för detta. Sorry att jag missledde dig här @alicemedce”
  • Teodorescu svarar Benson: ”Gör i och för sig ingen större skillnad, lika svårt att samexistera ändå till följd av det som uttrycks.” och gör i övrigt ingenting, de gamla inläggen ligger kvar.

RadioGenoa fortsätter växa, får väldigt mycket visningar, och en del av dem som delar kontot reagerar alltså inte särskilt konstruktivt när man påpekar att detta är konton som man inte bör sprida vidare, i alla fall inte okritiskt. Naturligtvis har allt det här att göra med de uppjagade tongångarna just nu i anslutning till Israel – Hamas / Gaza-utvecklingen. När man är arg, eller är ivrigast på alla bollar, ryker källkritiken.

Det kanske låter litet förnumstigt, men det finns faktiskt några enkla källkritiska tips till Alice Teodorescu, Peter Benson och alla andra som delat de här kontona men inte medvetet velat riskera att bli megafoner för en påverkanskampanj. Extra viktigt om man är opinionsbildare, influerare eller något liknande med stor publik. Och dessa tips lär sig dagens ungdomar i skolan, det finns även enkla checklistor som tar upp dem. Pusselbitar i det som kallas modern medie- och informationskunnighet och källkritik.

Dela eller inte dela?

  1. Varför vill jag så gärna dela denna? Kan det vara så att den stämmer så pass väl med mina åsikter eller känslor att jag tappar omdömet?
  2. Varför har jag överhuvudtaget mött den här informationen? Beror det på hur algoritmerna fungerar? Eller på mina nätverk på sociala medier (bör jag reflektera över min mediediet)? Min sökhistorik eller mina sökformuleringar osv?
  3. Om det är första gången du möter källan – fråga: vad är det för källa? Kan det finnas något problematiskt med den? Är den anonym, varför? Vilka andra samlas kring den, delar den? Har den en tvivelaktig historik? Undersök den, det finns många knep, inte minst att söka information om källan på andra håll (om du inte förstår vad jag menar så kan man faktiskt anlita mig för en workshop om detta). Se om du kan få liknande information från en mer tillförlitlig källa. Eller, finner du istället motsägande information i andra mer tillförlitliga källor: tänk en gång till. Har man övat en smula på dessa steg går det ofta ganska fort.
  4. Är du osäker på hur man bedömer vad som är mer eller mindre tillförlitlig information? Återigen, det finns en uppsjö av guider (och jag håller som sagt workshops).

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Generaldirektör med sargat förtroende

Socialdemokraterna har förklarat att de nu saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektören för MPF. Men redan i vintras väcktes frågor om Hjorts medverkan i Epoch Times.

Myten om det farliga Malmö

UGGLAN I MOSSEN. Är Malmö en av de farligaste städerna i världen? Och visste ni att Lund var världens mest kriminella stad 2017?

SD:s högerextrema dubbelmacka

Dagarna före EU-valet talar Jimmie Åkesson om att det pågår ett “folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp han tidigare själv menade är nazistiskt. “Så, enligt Åkesson 2023 är Åkesson 2024 i det närmaste nazist”, skriver Mathias Cederholm.

Fake news om våldsamma demonstranter

En stor del av Sveriges medier, från Svt till högerpopulistiska nättidningar, spred under torsdagen uppgifter om att Palestinademonstranter i Lund kastat flaskor på en ambulans. ”Över hela vårt land ser vi nu att demonstrationerna har gått över en gräns”, sa utbildningsminister Mats Persson. Men inte en enda flaska kastades.