Kangas klanger: 4 aktuella jazzalbum

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

JAZZ. Nordiskt klingande jazz, Monica Zetterlund på finska – och en vital vibrafonvirtuos. Kangas klanger kopplar greppet på några nya, intressanta jazzskivor.

Vibrafonjazzig post-bop med Joel Ross

Joel Ross: Nublues (Blue Note, LP/CD/DL)

Vibrafonisten Joel Ross dyker upp överallt. Bara i fjol kunde vi höra honom på hyllade album från Meshell Ndegeocello, Billy Valentine, Marquis Hill, Lauren Henderson, Mathis Picard och Keiko Matsui.

Blues och ballader

Den Chicago-födda, Brooklyn-baserade arbetsmyrans nya skiva i eget namn bjuder på blues och ballader framförda på Joel Ross eget, post-bop-doftande, vibrafonjazziga vis. Detta Ross fjärde album för anrika jazzhemmet Blue Note rymmer sju Ross-kompositioner och tre snygga tolkningar.

Monk och Coltrane

Han tar sig an Thelonious Monk (”Evidence”) och John Coltrane (”Equinox” och en balsam-för-själen-tagning av “Central Park West”) – allt i en inramning som känns intuitiv, spontan och melodiskt laddad.

Samspelta musiker på topp: Immanuel Wilkins på altsaxofon, Jeremy Corren på piano, Kanoa Mendenhall på bas, Jeremy Dutton bakom trummorna – och som speciell gästartist flöjtisten Gabrielle Garo.

 

Eklektiskt och sällsamt vackert med Vijay Iyer

Vijay Iyer: Compassion (ECM/Naxos, LP/CD/DL)

Vijay Iyer kommer här med uppföljaren till 2021 års ”Uneasy”. Det var där New York-pianisten och kompositören presenterade sin pianotrio, med Pat Metheny-bekanta kontrabasisten Lina May Han Oh och den ofta förekommande Tyshawn Sorey på trummor. Ett närmast telepatiskt samspel födde stor, eklektisk, sällsamt vacker musik. Och det bara fortsätter här.

Lyriskt lödiga passager

Det gemensamma rytmiska flödet, de lyriskt lödiga passagerna, de modala modifikationerna, det frisinnade men ändå lättfångade. Allt är intakt men kanske ännu bättre genomfört den här gången, med mognadens rätt. Trion rör sig från de kontemplativa ”Prelude: Orison” och ”It Goes” till mer explosiva yttringar. En titel som ”Maelstrom” talar sitt tydliga språk.

Hyllning till Chick Corea

”Compassion” rymmer en hyllning till Chick Corea, och indirekt även till Stevie Wonder, när Iyers trio ger sig i kast med Coreas mästerliga tolkning av Wonder-låten ”Overjoyed”.  Mentorn Roscoe Mitchell får även han en hedersmedalj i form av en snabbt löpande ”Nonaah”.

 

Kollektiv insats med plats för individualism

Martin Sjöstedt & Stockholm Jazz Orchestra: Horizon (Ubuntu Music, CD/DL)

Livfull storbandsjazz med Stockholm Jazz Orchestra, som nästa år firar 40-årsjubileum. Multi-instrumentalisten, kompositören och arrangören Martin Sjöstedt har turnerat med orkestern i tjugotalet år och känner dess medlemmar väl. Så väl att han noggrant kunna utforma och arrangera all musik på nya skivan med särskild inriktning på de olika Stockholm Jazz Orchestra-medlemmarna.

Martin Sjöstedt vid pianot

För det är dags igen. Senast Sjöstedts musik fyllde en SJO-platta var ”In the blink of an eye” för elva år sedan. Martin Sjöstedt trakterar på nya skivan pianot i stället för att, som så ofta, spela kontrabas. Niklas Fernqvist sköter den sysslan galant på albumet som heter ”Horizon”.

Jazzklassiker och Sjöstedt-original

Fyra Sjöstedt-original delar luftrum med nummer signerade Charlie Parker, Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim – och så får John Coltrane två chanser, precis som hos Joel Ross härovan – och ett av valen är dessutom samma låt. Roligt att kunna jämföra Coltranes ”Equinox” i två så skilda versioner.

Skräddarsydda luckor

Kollektivet SJO spelar som just ett kollektiv, men Sjöstedts skräddarsydda luckor för individuella insatser är lyckade. Då stegar de fram från horisonten för en stund: Fredrik Kronkvist och Johan Christoffersson (altsaxofon), Karl-Martin Almqvist (tenorsaxofon), Fredrik Lindborg (baritonsaxofon), Magnus Broo, Karl Olandersson och Nils Janson (trumpet) och Peter Dahlgren (trombon).

 

Tilltalande tonalitet

Sanna Ruohoniemi:Let Everything Happen” (Eclipse Music, CD/DL)

Sanna Ruohoniemi växte upp i södra Österbotten, och efter en flytt till Helsingfors hamnade hon till slut i Stockholm. Jazzsångerskan och kompositören fyller sin samtida vokaljazz med stämningar från svensk och nordisk folkmusik.

Tonaliteten tilltalar, liksom Sanna Ruohoniemis ytterst levande och flexibla sångröst. Det här är vokaljazz som kreativ och modern, utan att bli svårlyssnad. Perfekt musik att ta till sig även för kompletta jazznoviser.

Vacker version av folkvisa

De flesta låtarna är på engelska, men hon gör även en vacker version av den traditionella folkvisan Jag vet en dejlig rosa, och går därmed i Monica Zetterlunds fotspår. Den senare presenterade ju visan för den stora världen på sin LP ”Waltz for Debby” för exakt 60 år sedan.

Zetterlunds paradnummer

Fint också, att Sanna Ruohoniemi planterar Zetterlunds paradnummer ”Sakta vi gå genom stan” i den finska huvudstaden i en charmerande ”Helsinki mun” (”Mitt Helsingfors”). Faktum är att Ruohoniemi lärde sig svenska just genom att sjunga Monica Zetterlund.

Kristallklar ljudbild

Viktig medkonspiratör på skivan är pianisten Daniel Tilling, och på saxofon (och basklarinett) Fredrik Lindborg, som passande nog gjorde rollen som Arne Domnerus i filmen ”Monica Z”. Kontrabasisten Lars Ekman och batteristen Daniel Olsson utgör den säkra rytmsektionen. Och så måste det kristallklara ljudet nämnas, fångat i stockholmska Atlantis-studion och mixat av Pål Svenre.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Timo Kangas
Timo Kangas
Timo Kangas är musikjournalist, copywriter och översättare.

Kangas klanger: Musik så in i Norden

Kangas klanger botaniserar i närområdet och lyssnar på country, folkmusik och jazz.

Kangas klanger: Fula, skitiga och elaka nya skivor

Kangas klanger vrider upp volymen och låter högtalarna ta stryk av skitiga, långsamt malande metalliska avarter.

Kangas klanger: 4 nya album du inte bör missa

Kangas klanger recenserar nya album av Bill Ryder-Jones, Grandaddy, Béla Fleck och David Nance. Album du inte bör missa

Kangas klanger: 4 starka skivor med kvinnliga artister

KVINNLIGA ARTISTER. Kangas klanger skakar tass med Brittany Howard, skakar rumpa med Little Simz, hytter näven med Pouty, och åldras värdigt med Sleater-Kinney