Kangas klanger: I countryns spår – från Wilco till Willie Nelson

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Kangas klanger tar klivet ut i countryns domäner. Det innebär allt från indie-experimentella Wilcos färska vax till Willie Nelson. Samt en återupptäckt honky tonk-raritet att klirra drinkens is till.

[social]

Wilco anlitar walesiska singer/songwritern Cate Le Bon som producent på nya ”Cousin” (dBpm, LP/CD/DL). Det är första gången på över ett decennium som någon utomstående släpps in som aktiv deltagare i en inspelning med gruppen. Tilltaget resulterar i att Chicagos indie-institution Wilco låter mer levande, skevt och kreativt än på länge. Men också lite dovt och ibland moloket. Fjolårets ”Cruel Country” lutade mer åt countryhållet men nu tar Jeff Tweedys mannar ut svängarna och experimenterar mer.

Kylan och värmen turas om i tio tempererade låtar, med hjärtat ständigt närvarande. Låten ”Evicted” ekar till och med av Prince-klassikern ”Raspberry Beret”.

Desto mer country låter det om Pat Patterson, som ej är att förväxla med den kanadensisk-amerikanska WWE-brottningsfiguren med samma namn. Svenska entusiastetiketten Sweet Mental Revenge har precis släppt ”Most Requested Country Songs” (LP/DL), en genretypisk men desto starkare platta som försvann in i obemärkheten vid den ursprungliga premiären 1969. Denna raritet har nu kärleksfullt återutgivits med remastrat ljud, i ursnyggt utviksomslag med omsorgsfull omslagstext av Mojomannen Kieron Tyler.

Benhård honky tonk-country om brustna hjärtan och smältande is i glasets botten att svälja ner de bittra pillren med. Med en röst som delar bar-rökigt syre med Willie Nelson och ett autentiskt sound där pedal steel bryter igenom spritdimman. Patterson levererar även en fin version av ”Streets Of Baltimore”, som gjorts känd av Bobby Bare och inte minst Gram Parsons. Och, jovisst tolkade Jeff Tweedys band Uncle Tupelo låten också, innan den gruppen splittrades och födde både Wilco och Son Volt.

”Most Requested Country Songs” är ytterligare en pärla i Sweet Mental Revenges katalog att lägga bredvid Rodger Wilhoit och Richard Gibbs.

På tal om att sjunga som Willie Nelson så finns det ju ingen som gör det lika bra som ”Shotgun Willie” själv. På nya ”Bluegrass” (Sony Legacy, LP/CD/DL) flyttar han sig från bluegrassmusikens passagerarsäte till själva förarsätet och fattar ratten i dussinet egna låtar. Ni vet: ”On the Road Again,” “Yesterday’s Wine,” “Still is Still Moving to Me,” “Good Hearted Woman”. Willie Nelson gör dem i den just nu så heta bluegrass-stilen, som fått ett rejält uppsving tack vare såna som Molly Tuttle och den nyligen Way Out West-aktuella Billy Strings. Visst är det ändå lite märkligt att det skulle dröja närmare hundratalet album innan detta hände?

I baksätet sitter Rob Ickes, Dan Tyminski, Aubrey Haynie, Ron Block och andra bluegrassmästare och stöttar. Stiligt stöttat också, med dobro, banjo, mandolin, kontrabas, akustisk gitarr och fiol. Nelsons vapendragare Buddy Cannon har åter producerat och det är fint som gräset på andra sidan landsvägen.

Margo Cilker släppte en smygare för två år sedan. ”Pohorylle” blev ingen brakhit men ett antal initierade musikälskare sniffade fram sig till debuten. Cilker är en ordbrottare med finess och detta till en musik som korsar country och folkrock på ett väl avvägt vis. Även på uppföljaren ”Valley Of Heart’s Delight” (Fluff & Gravy, LP/CD/DL) har hon tagit in Seattle-singer-songwritern Sera Cahoone – bekant från trumpallen i banden Carissa’s Wierd och Band of Horses – som producent och bollplank. Cilkers bandkamrater från Portland är även de med igen, och tillsammans för de Cilkers musik uppåt, en nivå till.

Countryns bildvärld möter moderna indiefolk-grepp i låtar som känns självklara redan vid andra lyssningen. Margo Cilker berättar i sina texter på ett sätt som känns så vardagsnära och realistiskt att du vill hälla upp en kopp kaffe till dem.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Timo Kangas
Timo Kangas
Timo Kangas är musikjournalist, copywriter och översättare.

Kangas klanger: 4 nya album du inte bör missa

Kangas klanger recenserar nya album av Bill Ryder-Jones, Grandaddy, Béla Fleck och David Nance. Album du inte bör missa

Kangas klanger: 4 aktuella jazzalbum

JAZZ. Nordiskt klingande jazz, Monica Zetterlund på finska - och en vital vibrafonvirtuos. Kangas klanger kopplar greppet på några nya, intressanta jazzskivor.

Kangas klanger: 4 starka skivor med kvinnliga artister

KVINNLIGA ARTISTER. Kangas klanger skakar tass med Brittany Howard, skakar rumpa med Little Simz, hytter näven med Pouty, och åldras värdigt med Sleater-Kinney

Kangas klanger: Rock, pop och dub

POP, Lana Del Reys favorit. Hajpade brittiska The Last Dinner Party. J Mascis solo. “Scratch” Perrys sista inspelning. Kangas klanger kollar in nya album.