Kangas klanger: Musik så in i Norden

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

SKIVNYTT. Pitepalt-country möter Elvis och Dylans veteraner. En finsk Eurovision-dirigent som blivit hipp jazzpiano-ikon. Stämningsfull, melodisk och eterisk jazz. Kangas klanger botaniserar i närområdet.

Lilla Stockholmsbolaget Ella Ruth Institutet tillhör de mest entusiastiska i vårt land vad gäller att släppa ut musik från countryns, americanans och rootsrockens domäner. David Ritschard, H Self, Eric Palmqwist och färska skivor med Det Blev Hangemäng och Karolina Brännström är bara några exempel. Ella Ruth Institutet har varit med och lagt själva fundamentet till det intresse för countryn vi ser i dag. Åtminstone om vi inte snackar utslätad tv-prispallscountry.

Svensk country med John Henry

Nu presenterar institutet LP:n ”Lucky Luck” (Ella Ruth Institutet, LP/DL) med Piteå-septetten John Henry, som ursprungligen startade som en akustisk kvartett där inriktningen var bluegrass och old-time. 2024 doftar det mer honky-tonk och western swing om John Henrys musik. Elgitarren och det där karaktäristiska pedal steel-glidandet borgar för det. De flesta av bandets låtar är skrivna av sångerskan och gitarristen Ika Weinzoch, och arrade av munspelaren Mikael Bäckman, som även lirar banjo när gruppen framträder live.

För inspelningarna har de begivit sig hela vägen till Nashville. Vardera sida på lp:n är inspelad i olika studior i den legendariska musikstaden, och de får prominent proffshjälp på fiol, dragspel, munspel, vibrafon – ja, även bas på sina ställen. Musikerna de lånar in har erfarenhet av att spela med Elvis Presley, Johnny Cash, Bob Dylan, Willie Nelson, Kacey Musgraves, Loretta Lynn, Paul Simon, Harry Connick Jr., Elvis Costello och Simon & Garfunkel, så bidragen är stilsäkert levererade.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Timo Kangas
Timo Kangas
Timo Kangas är musikjournalist, copywriter och översättare.

Kangas klanger: Fula, skitiga och elaka nya skivor

Kangas klanger vrider upp volymen och låter högtalarna ta stryk av skitiga, långsamt malande metalliska avarter.

Kangas klanger: 4 nya album du inte bör missa

Kangas klanger recenserar nya album av Bill Ryder-Jones, Grandaddy, Béla Fleck och David Nance. Album du inte bör missa

Kangas klanger: 4 aktuella jazzalbum

JAZZ. Nordiskt klingande jazz, Monica Zetterlund på finska - och en vital vibrafonvirtuos. Kangas klanger kopplar greppet på några nya, intressanta jazzskivor.

Kangas klanger: 4 starka skivor med kvinnliga artister

KVINNLIGA ARTISTER. Kangas klanger skakar tass med Brittany Howard, skakar rumpa med Little Simz, hytter näven med Pouty, och åldras värdigt med Sleater-Kinney