Katerina Janouchs systemkollaps

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Katerina Janouchs förvandling från samhällsdebattör till högerextrem virrpanna gick snabbt. Det skriver Andreas Magnusson apropå Försvarets forskningsinstituts nya rapport om konspirationspropaganda, rasism och våld där hon pekas ut.

Det kom nyligen en rapport från Försvarets forskningsinstitut (FOI). Detta kommenterade Katerina Janouch med att den var skriven av bland annat ”Jerzy Sarneckis efterblivna dotter” och två till. Hon adderade att rapporten har godkänts av ”en inkompetent sopa”.

Om vi översätter från Katerina Janouchs systemkollaps-språk på Twitter till vanlig svenska så betyder det att Totalförsvarets forskningsinstitut, där Malek Khan är avdelningschef, har publicerat en rapport om antidemokratiska och rasistiska extremistmiljöer skriven av Hannah Pollack Sarnecki, Anna Lioufas och Mathilde Jarlsbro.

I den 263-sidiga rapporten beskrivs den svenska extremistmiljön och hur anhängare och sympatisörer försöker skapa allmänt politiskt kaos för att underminera hela det demokratiska systemet. En person som inte namnges i rapporten men som ändå anser sig utpekad är Katerina Janouch.

Janouch menar nu att rapporten är ”grumlig konspirationsteoretisk och helt igenom förljugen dynga” författad av ”ett tjejgäng som baserar sin rapport på vänsterextrema Expos lögner”. De är ”propagandister i statens tjänst” och ägnar sig åt ”demokratividriga metoder”.

Det finns något nästan Ranelidskt över sättet att stapla adjektiv på varandra. Budskapet om att rasister i Sverige borde få vara i fred är dock tydligt.

Det enda som egentligen saknas i svadan av ord är argument och fakta. På vilket sätt är det till exempel demokratividrigt att berätta om vad högerextrema människor säger och gör? Janouch ger inte ett enda exempel.

2022 fälldes förresten Katerina Janouch ”i Uppsala PK-rätt av en grinig batik-häxa som inte har något problem med islamisering och förnedring av småbarn”. Hon visste att hon skulle bli fälld eftersom vi har Sharia-lagar i Sverige.

Om vi än en gång översätter det hela från systemkollaps-språk till vanlig svenska så innebar det att Janouch blev fälld i tingsrätten för grovt förtal efter att felaktigt påstått att en namngiven lärare tvingat sina elever att bekänna sig till islam.

Eftersom fakta och kunskap ofta står i vägen för Katerina Janouchs budskap är det inte sällan hon är arg på just lärare. Jag är själv lärare och i en tweet uttryckte Janouch en gång sin stora upprördhet över att jag tilläts vara det eftersom sådana som jag (det vill säga anti-rasister) ägnar oss åt att ”förstöra ungdomars psyken”.

Janouch har inte alltid haft den här typen av åsikter. Så sent som 2014 hyllade hon till exempel Brevbärare mot rasism för att de vägrade dela ut Sverigedemokraternas valsedlar.

Förvandlingen från en helt vanlig författare och samhällsdebattör till högerextrem virrpanna gick snabbt och inträffade någon gång i slutet av 2016.

Hon var då upprörd över att Åhléns valt ut ett mörkhyat barn som lucia på en reklambild. I tjeckisk tv påstod hon kort därefter att vi som ett resultat av extrem invandringspolitik har no go-zoner i Sverige, det vill säga platser dit polis och räddningstjänst inte vågar bege sig.

Sommaren 2017 avbröt Viking Line samarbetet med Janouch som suttit med i en expertgrupp för att motverka sexuella trakasserier på bolagets färjor. Anledningen var att Janouch själv hade utsatt Vänsterpartiets Rossana Dinamarca för något som kunde uppfattas som just sexuella trakasserier. Hon hade antytt att Dinamarca befann sig på en demonstration för ensamkommande flyktingbarn i syfte att ragga på dem.

I slutet av 2017 tog Pocket Shop beslutet att sluta sälja hennes böcker och utsattes därefter för en riktad hatkampanj från Janouchs följare i sociala medier.

Pocket Shop förklarade beslutet med att Janouch helt på egen hand hade skjutit sitt författarskap i sank. Det var helt enkelt ingen som ville köpa hennes böcker längre eftersom hon har så vidriga åsikter.

I april 2018 meddelade Janouch att hon skulle ställa upp i valet för högerpartiet Medborgerlig samling. Några månader senare tog partiet avstånd från henne efter att hon medverkat i en demonstration tillsammans med aktivistgruppen Nazistisk ungdom. Partiledaren menade att det hade skett “en radikalisering i hennes sätt att uttrycka sig på”.

Katerina Janouch är upprörd över islam och hon är upprörd över PK-feminismen. Nu är hon också upprörd över att Försvarets forskningsinstitut kartlägger den högerextrema miljön i syfte att motverka framtida terrordåd, något som annars kan tyckas rimligt i ett land som sedan 1983 har haft 45 nazistiska och rasistiska mord inklusive mordet i Almedalen 2022. Där ligger minsann islamisterna i lä.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Svenska knölar: Lamotte – från granskare till förvanskare

Med sina 280 000 följare på Facebook är Joakim Lamotte en gigantisk maktfaktor. Andreas Magnusson granskar en man som en gång var journalist men som nu ägnar sig åt det som rasister vill höra.