Klimatkrisen på Afrikas horn är akut

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En ny studie av forskargruppen World Weather Attribution visar att den pågående torkan på Afrikas horn beror på mänsklig klimatpåverkan.

Torkan, som har pågått sedan oktober 2020 och är den värsta i regionen på 40 år, beror på bristande nederbörd och högre temperaturer drivna av global uppvärmning. Detta har gjort jorden och betesmarken i regionen mycket torrare än under normala förhållanden, rapporterar The Guardian och refererar till en aktuell studie utförd av forskargruppen World Weather Attribution.

Den låga nederbörden och de höga temperaturerna på Afrikas horn måste ses som orsakade av klimatkrisen, enligt forskarna.

Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akuta problem med livsmedelsförsörjningen och potentiellt kan många komma att drabbas av svält på grund av torkan.

Forskarna betonar dock att livsmedelsbrist och risk för svält aldrig enbart beror på väderförhållandena, utan också hur sårbara människor är och vilka resurser de har för att stå emot effekterna av en klimatkris. Kampen för att överleva såväl hunger som törst är en mycket stor utmaning i den drabbade afrikanska regionen.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.