Klimatkrisen på Afrikas horn är akut

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

En ny studie av forskargruppen World Weather Attribution visar att den pågående torkan på Afrikas horn beror på mänsklig klimatpåverkan.

Torkan, som har pågått sedan oktober 2020 och är den värsta i regionen på 40 år, beror på bristande nederbörd och högre temperaturer drivna av global uppvärmning. Detta har gjort jorden och betesmarken i regionen mycket torrare än under normala förhållanden, rapporterar The Guardian och refererar till en aktuell studie utförd av forskargruppen World Weather Attribution.

Den låga nederbörden och de höga temperaturerna på Afrikas horn måste ses som orsakade av klimatkrisen, enligt forskarna.

Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akuta problem med livsmedelsförsörjningen och potentiellt kan många komma att drabbas av svält på grund av torkan.

Forskarna betonar dock att livsmedelsbrist och risk för svält aldrig enbart beror på väderförhållandena, utan också hur sårbara människor är och vilka resurser de har för att stå emot effekterna av en klimatkris. Kampen för att överleva såväl hunger som törst är en mycket stor utmaning i den drabbade afrikanska regionen.

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Betting ska betraktas som ett kul nöje och en spänningsfaktor i tillvaron

Betting är något som engagerar och berör många svenskar. I den här artikeln går vi igenom vad man ska ha för intention när man bettar och vilka alternativ som är bäst när det handlar om bettingsidor med svensk licens.

Dagsvers: ”Beredskap”

SATIR. Samuel Andersson, som jobbar som IM- och gymnasielärare, har skrivit en satirisk dagsvers i Stig Dagermans anda på temat beredskap.

Kommer ”svenskar” snart vara i minoritet i Sverige?

Invandringskritiker målar upp bilden av att Sverige kommer att bli ett land där "svenskarna" utgör en minoritet. Är det sant eller falskt?

Musks bolag varnar för granskning av Tesla

Den sociala plattformen X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, har försett en granskning som Aftonbladet gjort med en varning.”Länken du försöker besöka har identifierats av X eller våra partner som potentiellt spamartad eller osäker”, står det i varningen. Och nu har flera andra artiklar från Aftonbladet fått en likadan varning.