En ny studie av forskargruppen World Weather Attribution visar att den pågående torkan på Afrikas horn beror på mänsklig klimatpåverkan.
Torkan, som har pågått sedan oktober 2020 och är den värsta i regionen på 40 år, beror på bristande nederbörd och högre temperaturer drivna av global uppvärmning. Detta har gjort jorden och betesmarken i regionen mycket torrare än under normala förhållanden, rapporterar The Guardian och refererar till en aktuell studie utförd av forskargruppen World Weather Attribution.
Den låga nederbörden och de höga temperaturerna på Afrikas horn måste ses som orsakade av klimatkrisen, enligt forskarna.
Över 20 miljoner människor riskerar att drabbas av akuta problem med livsmedelsförsörjningen och potentiellt kan många komma att drabbas av svält på grund av torkan.
Forskarna betonar dock att livsmedelsbrist och risk för svält aldrig enbart beror på väderförhållandena, utan också hur sårbara människor är och vilka resurser de har för att stå emot effekterna av en klimatkris. Kampen för att överleva såväl hunger som törst är en mycket stor utmaning i den drabbade afrikanska regionen.