Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Kriget i Gaza river ånyo upp mångåriga sår och trauman på båda sidor. Ett krig som engagerar många av våra läsare. Magasinet Konkret är först och främst ett mediekritiskt magasin som därmed fyller ett vakuum i det svenska medielandskapet samt har ett lika satiriskt som evidensbaserat och forskningsnära tillvägagångssätt.

Satir, särskilt politisk satir som vi försöker återuppliva i Sverige, kan lätt missförstås. Likaså kan framläggandet av benhårda fakta provocera när det gäller frågor där allt för många anser sig vara professorer baserade på egna tyckanden. Det struntar vi i och levererar än hårdare satir och än mer fakta som går i helt annan riktning än övriga mediers alarmism.

I vår publicistik kring Israel-Palestina-konflikten, likt alla andra ämnen som vi bevakar, till exempel migration, brottslighet, ekonomisk politik och social politik, så är vårt fokus på det som övriga medier går bet på. Det gäller såväl vinklarna som innehållet, gärna med stor dos av humor och satir riktad mot samtidens diverse posörer och offentliga pratkvarnar.

Vi har dagligen uppemot trehundra kommentarer att hantera, där många ger uttryck för starka känslor och ibland rent hat, hot och otidigheter. Vi tar konsekvent bort kommentarer som uttrycker antisemitism, islamofobi, direkta kränkningar och liknande, från båda sidor och blockerar frekvent.

Vreden i kommentarsfälten riktas ibland även mot Magasinet Konkret. Som när vi i en ingress skrev om ”kriget mellan Israel och Hamas” och därmed fick tillmälet ”odjur” eftersom vi visst borde ha skrivit ”kriget mellan Israel och Palestina”. Vi har kallats ”antisemiter” efter att vi publicerat en text av en ledande internationell forskare på Holocaust, själv en israel, som med detaljerad noggrannhet förklarar varför Israel ägnar sig åt närmast etnisk rensning.

Självfallet har vi även fått väldigt många positiva kommentarer där många uppskattar att vi fyller ett tomrum, kritiserar och kompletterar övriga mediers trötta och räddhågsna narrativ (särskilt på nyhets- och opinionsplats, där likriktningen bland svenska medier är närmast öronbedövande). Detta tackar vi för. Det ger oss mer kraft att arbeta vidare.

Man får mer än gärna sakligt kritisera de texter vi publicerat och vi för åtskilliga diskussioner med väldigt många. Vi lägger oss inte i om någon kallar oss ”odjur” eller ”antisemiter” på sin egen sida. Men gör du det i våra trådar, så blockeras du direkt då vi inte tolererar grovt förtal av det slaget och inte har resurser för att moderera de diskussioner som följer av sådana idiotier.

Med en varm önskan om kärlek och fred mellan alla folk!

Magasinet Konkret nyhetsbrev

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Betting ska betraktas som ett kul nöje och en spänningsfaktor i tillvaron

Betting är något som engagerar och berör många svenskar. I den här artikeln går vi igenom vad man ska ha för intention när man bettar och vilka alternativ som är bäst när det handlar om bettingsidor med svensk licens.

Dagsvers: ”Beredskap”

SATIR. Samuel Andersson, som jobbar som IM- och gymnasielärare, har skrivit en satirisk dagsvers i Stig Dagermans anda på temat beredskap.

Kommer ”svenskar” snart vara i minoritet i Sverige?

Invandringskritiker målar upp bilden av att Sverige kommer att bli ett land där "svenskarna" utgör en minoritet. Är det sant eller falskt?

Musks bolag varnar för granskning av Tesla

Den sociala plattformen X, tidigare Twitter, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, har försett en granskning som Aftonbladet gjort med en varning.”Länken du försöker besöka har identifierats av X eller våra partner som potentiellt spamartad eller osäker”, står det i varningen. Och nu har flera andra artiklar från Aftonbladet fått en likadan varning.