KULTURKANONEN: Du kränker mig med betyget 4 av 5!

Det blev en lång och rik debatt om gubbigt korvslem som inte till fullo anpassat sig till samtidens hejdlösa kommersialisering av kulturen i media, skriver Fredrik Virtanen i den tredje och avslutande rapporten från den manliga genikultens värld.

Så härligt kittlande, och inte så lite nervöst det är när det plötsligt ska talas manligt och kvinnligt i kulturdebatten.

Ett helt nytt ämne! Så fräscht och crispy. Särskilt eftersom ämnena kommersialisering och infantilisering är så tätt flätade med denna, så att säga, intersektionella motorvägskönsdebatt.

Men nervöst? Vad finns det att vara nervös för? Jo, man kan ändå föreställa sig hur känsligt det är med en kvinna-man-debatt. Det känns i kroppen, en grottmänniskas överlevnadsreflex gissningsvis, att man vid minsta felsteg kan skällas för gubbslem av någon ung och läcker.

Men. Sånt vet man inte i förväg när en helt ny debatt öppnar sig, nyponfräsch som en fiskarfittas saltstänkta mustasch när han bottentrålar yttre Nordsjön i jakt på världens sista fria torsk.

Låst artikel

Denna artikel är åtkomlig endast för betalande prenumeranter.
Registrera en prenumeration för att läsa den!
Har du redan en prenumeration?

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Fredrik Virtanen
Fredrik Virtanen
Fredrik Virtanen är journalist och författare.

KULTURKANONEN: Året med finkultur eller gravida tacopar

Kulturterminen går mot sitt slut, det är strax sommarlov. Fredrik Virtanen skulle summera året men fastnade i självhat och funderingar kring den klena tillväxten på finkulturkrigarnas tidningssidor.

Kulturkanonen: jaktsäsong på troll och genier

Medan de borgerliga lyxvänstermänniskorna i finmedia blåst att kulturkriget är över – och vunnet! – har trollfabrikerna i lugn och ro kunnat äckla ut de sista vänsterrösterna och vinna samhällsdebatten, rapporterar Fredrik Virtanen från Kalla Faktas wallraffande och kulturtanternas hetsjakt på genier.

KULTURKANONEN: N-ordet exploderar – igen

N-ordet, nazister, äckliga K-ord – det har på många vis varit otrevliga veckor i det trygga svenska kulturkriget, rapporterar Fredrik Virtanen från ett 90-tal som plötsligt kommit tillbaka.

KULTURKANONEN: Orka peta hål på barbariets populistkissblåsa

Att killarna tävlade om att starkast och tydligast ta avstånd från tv-serien Succession piggade upp en dyster vecka, rapporterar Fredrik Virtanen.