Kulturpodd för konspirationsteoretiker

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

EPOCH TIMES. En generaldirektör var gäst hos Epoch Times och det blev debatt. Vad är egentligen svenska Epoch Times för något? Mathias Cederholm lyssnar på deras kulturpodd. Den, och kulturchefen Askestad, säger mycket om vad det handlar om, bakom den glansiga ytan.

Det blev en del reaktioner nyligen då generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar, Magnus Hjort, var med som gäst i ett avsnitt av Epoch Times podd ”Gröning och Blomgren utanför”. Var det rimligt att en ansvarig för en myndighet som bekämpar desinformation sitter hos Epoch Times och därmed legitimerar deras mediehus?

”Det är som att Folkhälsomyndighetens generaldirektör skulle delta på en antivaccinationssajt” kommenterade Jonathan Leman på tidningen Expo, och jag är böjd att hålla med. Hjort var förvisso inte första finfrämmandet i deras studio, där har även sådana som Lars Adaktusson, Inga-Britt Ahlenius, Anders Björck och kulturjournalisten Vesna Prekopic, som bland annat skriver i DN, medverkat. Andra hade i Hjort-debatten synpunkter på programledarna, i synnerhet Jan Blomgren som får sägas tillhöra landets konspirationsmiljöer på yttre högerkanten (SwebbTV). Den andra, Lotta Gröning, är gammal journalist, och kandiderade för Liberalerna i riksdagsvalet 2022.

Själva samtalet i studion tyckte jag inte var så mycket att orda om. Hjort fick säga det han skulle, Gröning och Blomgren kom med några enstaka konstigheter men jag är van vid värre.

”Unik röst”

Är Epoch Times (ET) kanske så som de anstränger sig så hårt att framstå som? De tjatar ständigt, inte minst i sina Facebook-annonser, om hur de är ”en unik röst bland svenska medier”, ”fristående”, ”med universella värderingar”. De ”tror på klassisk objektiv nyhetsjournalistik och människors förmåga att dra egna slutsatser”. Om man är ”trött på nyhetstidningar med stark politisk vinkling” ska man läsa ET som inte har någon ”politisk färgning eller överdrifter” och inte serverar ”agendasättande journalistik”. Det är överhuvudtaget fascinerande att titta på deras Facebookannonser, de ligger arkiverade i Facebooks annonsbiliotek, 190 resultat i skrivande stund.

Svenska ET är stolta över det medieimperium de tillhör. ”Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen.” står det längst ned på sajten.

För dem som inte känner till Epoch Times finns inte mycket skrivet i Sverige, men två artiklar har i alla fall beskrivit deras stora satsning i Sverige på sistone, och bakgrunden i det stora internationella medieimperiet med samma namn. Källkritikbyrån har tagit upp ET i en granskning av vaccinpåståenden, och även apropå en märklig debattartikel om hur WHO skulle rekommendera småbarn att onanera på förskolan (!).

Medieimperiet – desinformationsmaskinen

Internationellt har det däremot skrivits mycket om medieimperiet, som beskrivs bland annat som en desinformationsmaskin. Under senare år har de blandat anti-Peking nyheter (Falun Gong är medieimperiets rötter) med ”hälsa” (inte sällan kvacksalveri), konspirationsteorier och en dragning till yttre högerkanten. De har varit väldigt förtjusta i Trump. Under pandemin var de ständigt med i det internationella informationskaoset kring vaccin och de spelar gärna på retoriken att de är ”anti-etablissemang”. Inte minst den engelska versionen av Epoch Times har varit föremål för en ansenlig mängd faktagranskningar, som landat i ”falskt”, ”missvisande” och liknande, många finner man genom en enkel Google-sökning. (Obs att man bör prioritera riktiga fact checkers, gärna anslutna till IFCN, och välrenommerade mediehus, för det finns falska faktagranskare).

Det är inte för inte som mediebedömningssajten MediaBias/FactCheck fastslår att ET har ”låg trovärdighet” och sammanfattar problemen med ”Conspiracy Theories, Pseudoscience, Propaganda, Fake News, Failed Fact Checks”. NewsGuard (betaltjänst) ger ET 17.5 av 100 möjliga poäng (nästan Alex Jones-nivå) i sin utförliga kvalitetsbedömning. Engelska Wikipedia har i sin artikel om ET flera avsnitt, med gott om läsvärda referenser, om desinformation och konspirationsteorier som spridits av ET genom åren. En hel del analyser och rapporter kan man också hitta via olika inlägg jag gjort i Källkritik-gruppen på Facebook, här ett par samlingsinlägg med olika lästips.

Test med signalord

Hur är det med svenska Epoch Times då? Ett par fact checks säger ju inte särskilt mycket egentligen. Även den bäste kan göra misstag. Jag gör några stickprov för att få en ”känsla” för inriktningen. Om man gör en s.k. avancerad sökning på Google om vad svenska ET skrivit om vaccin så finner man många artiklar, men finns det något annat än negativa rubriker? Objektivt och brett perspektiv är det knappast.

Jag provar med ett par nyare signalord som blivit populära i de ytterhögermiljöer Epoch Times påstås luta sig mot. Jodå, ”kulturmarxism” och ”PK” har tveklöst letat sig in i ET:s spalter senaste åren. Det ska påpekas att ”kulturmarxism” sedan en del år varit ett minst sagt problematiskt signalord knutet till konspirationsteorier långt ute på högerkanten. På sistone har man på yttre högerkanten insett att ”kulturmarxism” inte är så gångbart längre och har istället övergått till det där med ”woke”, ”woke-vänstern” osv, som sedan, med början i USA, letat sig in i det offentliga samtalet på olika vis som ett slags moralpanik. Vi var en del som blev förvånade i höstas när utbildningsminister Mats Persson plötsligt började prata om ”woke-vänstern” som ett allvarligt problem. Har ET hakat på? Jodå, från 2021 och framåt hittar man naturligtvis en hög artiklar på temat ”woke”, inte särskilt positiva de heller.

Man kan göra fler liknande sökningar med ord som dyker upp i det ständiga ”kulturkriget”, svenska ET är ofta snabbt framme och sparkar vidare bollen. Kritisk rasteori, debatten om HBTQ och transpersoner, och så vidare. Om exempelvis Musk säger att George Soros ”hatar mänskligheten”, ja, då blir det naturligtvis ”objektivt” rapporterat på sajten. Jag blir inte förvånad av hur ET rapporterat okritiskt om vaccinmotståndarrörelsens senaste projekt, att försöka stoppa WHO och den nya pandemiplanen.

Årets förvillare

Man kan göra liknande genomgångar på hälsa- / wellness-temat, det är väl i regel mindre toxiskt, men ändå intressant. ET har exempelvis länge varit intresserade av det där med cancer, tittar vi tillbaka i artikelarkivet (Google) finns det tydligen mycket kost som ”räddar” oss från cancer. Ni vet, det där klassiska ”en studie visar att det skulle kunna vara så att…”. Sök på örter, sökresultaten tar aldrig slut. Gärna kinesiska örter, och något med yin och yang. ”Stärk immunförsvaret” är ett återkommande tema. Med exempelvis ett bastubad. Sanna Ehdin, välkänd alternativmedicinare, som för övrigt av föreningen Vetenskap och Folkbildning år 2000 utsågs till Årets förvillare, har varit ET:s ”hälsoexpert” i en rad år.

Nja. Det där med ”klassisk objektiv nyhetsjournalistik” och ”nyhetsjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter”, för att inte tala om ”bredare perspektiv (…) istället för att dagligen serveras agendasättande journalistik”, kommer i en annan dager, kan jag tycka.

Epoch Times poddar

Med tanke på hur det lät i det där poddavsnittet med generaldirektör Hjort kan man ändå fundera: är det kanske ändå så att den svenska versionen är litet försiktigare än de mer ökända internationella varianterna? Kanske har det funnits förhoppningar på mediestöd? Om man lyssnar närmare på deras poddar är det svårt att inte få intrycket att ET försöker appellera till minst sagt olika sorters publik. ET vill försöka passa in i det mer normala svenska medielandskapet med podden Gröning och Blomgren utanför. Det är dit man bjuder in MPF:s generaldirektör och annat fint folk. Det är ”finpodden” (trots Blomgrens SwebbTV-doft). Sedan har man tre nystartade poddar. Dels Sportpodden, inget ont om det. Dels podden Lev Skönare, inte oväntat med fokus på träning och liknande, i första avsnittet pratar Kay Pollack om något med att vara en sann människa.

Den tredje nya podden blir jag däremot mer nyfiken på, och efter bara några minuters lyssning klart undrande. Det är deras kulturpodd, med namnet Tidsspegeln, men jag döper snabbt om den till ”hundvisslingspodden”. Som programledarpar har man Göran Adamsson, sociolog som bland annat länge ogillat ”svensk mångfaldspolitik”, och Einar Askestad, författare som även är kulturchef på svenska Epoch Times.

Jag lyssnar in mig på några av avsnitten.

Premiäravsnittet har Joakim Lamotte som gäst, apropå hans nya bok. Jomenvisst. Långa gemensamma drapor om hur det gått utför med Sverige. Skäggbarn och våldsapokalyps varvas med förundran över hur ”de” (etablissemanget) inte vill förstå. ”Alla vet” hur det egentligen är, men Lamotte och programledarna känner sig ändå så ensamma i sin kamp, ingen lyssnar på dem. Lamotte är trött efter sin långa tid som sanningssägare och han orkade inte fortsätta efter allt hat (konstigt nog nämns inget om fällningar i förtalsrättegångar). Litet anekdoter om muslimer, och hur invandrare inte tänker som oss. Askestad flikar in, ”vad är deras agenda egentligen” när de vill rasera samhället? ”De” är de där som bestämmer över oss.

Ok. Jag lyssnar på ett avsnitt med författaren Lena Andersson. Något om hur konstiga dagens kvinnor är. Feminismen, metoo, inte bra. Askestad har en utvikning om hur människor inte kan förstå varandra över språkens (kulturens) gränser, det vet han eftersom han kan många språk. Framför allt kan inte vi (västerlandet, civilisationen) och de andra förstå varandra.

Några gånger när det blir litet väl konstigt känns det som om man hör hur Lena Andersson skruvar sig framför mikrofonen. Men alla i studion blir överens när man gemensamt beklagar vår svenska samtids dyrkan av det svaga, skröpliga, misslyckandena, det beroende (lyssna, ”vänsterkyrkan”!). Varför inte hylla, samlas kring framgången, det vi lyckas med? ”Nu låter jag väl som en högerextremist” självreflekterar Adamsson. Askestad flikar in något om att makten / staten vill ha försvagade, hanterliga medborgare som inte kan tänka själva, inte har någon självaktning eller stolthet. ”Man ska inte synda på nåden” fastslår Andersson.

Jag hoppar till det senaste avsnittet. Gäst: SDs riksdagsledamot Jessica Stegrud. Jag minns henne inte minst som Elsa Widdings parhäst förra året i Youtubeprogrammet Stegrud & Widding, där de satt och häcklade klimatmål, vindkraft osv. De lanserades som radarpar, tills Widding blev litet väl galen och föll ner i ett otal kaninhål med vaccin-konspirationsteorier, och fick lämna partiet. På X försvarade Stegrud Widding in i det sista, och fortsatte senare själv med Widdings tidigare favoritsysselsättning, ”ställa frågor” om klimatet, för att elda på sin klimatskeptiska följarskara. Jag har några X-trådar om detta, ifall man är intresserad.

”Man måste få vara etnisk svensk”

Nåväl, poddavsnittet med Stegrud inleds med konstaterandet att hon är ”en av de mest spännande politikerna vi har”. Det låter ju spännande. Snart kommer Askestad: vår kultur och gemenskap slängs bort. Apokalyptisk känsla breder ut sig i studion, Adamsson citerar Herder: ”vi kommer att bli fråntagna vårt eget språk, våra egna sanningar, vår egen kultur, vårt eget liv” och sedan något om att vi tvingas tänka på saker vi inte vill tänka på och att vi inte har bett om att behöva tänka på människor som kommer hit. Stegrud utropar: ”man måste få vara etnisk svensk”, vilket man på något vis inte får vara nu. Askestad flikar in något om hur det nuvarande politiska systemet skapar politiker som ser till det egna istället för det de SKA arbeta för, ”svensk kultur, gemenskap”. Stegrud säger något om att ”demografin är problematisk”. Sedan avskyr Stegrud vindkraft, den byggs ju på order av EU. ”Jag försöker tala om nackdelarna med vindkraft”, kampen mot vindkraften ska nu föras lokalt. Adamsson säger att han har hört att om man räknar hela kostnaden för vindkraft så ger den ingen vinst alls, en ekonomisk bluff. Stegrud manövrerar undan och svarar att det i alla fall är en dålig affär för slutkunden. Men det är ”dyrt när det inte blåser”. Adamsson: ”har vindkraften drivits på enbart av ideologiska skäl?” Stegrud: ”ja”.

Sedan några faktakonstigheter. Stegrud påstår att vindkraft ger mycket mer klimatutsläpp än kärnkraft (det kan verkligen ifrågasättas). Askestad undrar om det ”finns intressen bakom som gärna ser att vi sänker vår ekonomi” och verkar tänka på mystiska internationella krafter. Stegrud svarar något om ”finansiella intressen” och lobbyister. Askestad undrar då varför lobbyister väljer vindkraft, och tycker det måste finnas andra intressen bakom att Sverige inte ska kunna försörja sig självt. Stegrud svarar att de som tjänar på om EU går över till vindkraft, ”det är ju resten av världen, Kina”.

Vad Stegrud och Askestad inte säger (eller inte känner till) är att klimatparadoxens Kina förvisso har en klimatpolitik som kan kritiseras, men samtidigt är det land som satsar överlägset mest i hela världen på investeringar i omställning från fossil till förnybar energi, närmare hälften av de globala investeringarna. Om Kina vill ”sänka” länders ekonomi med vindkraft är de själva sin främsta måltavla.

Sedan går man i avsnittet över till något om ett ”kommande paradigmskifte” och ”islamiseringen”. Adamsson är ”förbluffad” över aningslösheten, ”jag tycker inte ni ska vara här som Åkesson säger”. Stegrud och Adamsson säger något om ”varför de vill vara här”, ”de” får ju alla fördelar, kan ta utan att ge tillbaka, får leva utanför samhället, och något om ”med maktens goda minne”.Det här kan väl sägas vara avsnittet då alla tre i studion var Jessica Stegrud.

Kritiker liknas vid pedofiler

Jag har snabblyssnat på ett par ytterligare avsnitt. I ett sitter programledarna tillsammans med Aron Flam och ondgör sig länge och väl över public service, vilket ju var väntat. Intressant förvisso att de inte var helt överens om saker och ting, Flam vill ju slå sönder allt medan Askestad och Adamsson snarare lutar åt det kanske går att rädda och göra om till något…enande, jag får intrycket att de vill ha någon slags national-TV. Flams idéer om att helt avveckla alla mediestöd möttes inte heller med någon större entusiasm. Plötsligt kastar Askestad in något om global maktkoncentration och WHO och jag kan bara tänka på de där WHO-konspirationsteorierna som vaccinmotståndarna världen över just nu är helt besatta av.  Sedan minns jag Flams märkliga period nyligen på X då han kallade folk, inklusive mig själv, som kritiserade honom för trist debatteknik, för pedofiler (!).

I ännu ett avsnitt är författaren  Stig Larsson gäst. Långa stunder faktiskt ganska uthärdligt, mycket om lyrik, och en stunds samtal om döden tyckte jag var riktigt trivsamt. Larsson pratar om att han förstår att muslimer blir bestörta när de kommer till Europa och ser vårt kulturella förfall, och litet senare nämner han att muslimska arrangerade äktenskap ju verkar fungera bra. Programledarna protesterar inte alls, de verkar vara väldigt…flexibla, beroende på vilken gäst de har. Litet senare menar alla tre att vi alla borde börja prata om att det finns vackra och fula människor, och att äldre kvinnor är fula. Det är jätteviktigt. Jag tror inte Askestad hundvisslade konspirationsteorier en enda gång i det avsnittet.

Krönikör på SwebbTV

Slutsatsen av det jag hört är att Tidsspegeln är ET:s ”hundvisslingspodd”. När den inte är ”skrika högt-podden”. Askestads ständiga små konspirations-inpass gör mig nyfiken på honom. Han är ju ändå kulturchef för tidningen. Jag kikar litet på var han varit innan han dök upp i ET, och det visar sig att han tills nyligen var krönikor för SwebbTV, där han skrev om ungefär samma teman som i poddarna ovan. Svenska ET har alltså TVÅ programledare från SwebbTV! Och Lotta Gröning. Om ni missat hur märkligt och extremt SwebbTV / Swebbtube är, så finns det mycket skrivet. Nyckelord är sådana som högerextrem, konspirationsteoretisk, ”liknande nationalistisk linje som flera av de svenska vit makt-grupperna”, Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige. Expo har tagit upp kanalen i många artiklar, och Garm har en intressant artikel om dess historia. Askestad har även skrivit för exempelvis Katerina Janouchs Katerina Magasin. Behöver jag ens påpeka att det finns mycket skrivet om hennes konstigheter också, exempelvis hos Expo?

”Staten styr tankarna”

Ett par månader innan Askestads / Adamssons kulturpodd drar igång sitter även Askestad gäst i finpodden, hos Gröning & Blomgren. Det avsnittet visar sig vara rätt litet av finpodd och ännu mer av apokalyptiska visioner. Med hummande instämmanden från programledarna berättar Askestad om hur globaliseringen förgör oss alla, och hur språket, nationen, västerlandet, civilisationen är hotade. Och värst är det i Sverige, svensken är en stukad varelse, hens tankar helt styrda av staten, svensken är bara medborgare… Dessutom är svensk kultur idag bara neggig, se bara på Bergman. Men Askestad står upp för det som är skönt, vackert och sant, glad kultur som Hasse Ekman och att bibliotek inte ska gallra ut Goethe. Trump är förresten jättebra. Men vacciner är jättedåliga, de verkar utgöra globalismens kärna på något vis, det har Askestad lärt sig på Twitter där han tillbringar mycket tid. Finns det inget bra i vår nutid? – frågar programledarna. Tja, konservativa värderingar verkar öka hos de unga (SD vann skolvalet! utropar Gröning), men tyvärr läser unga inte böcker, de fastnar i sociala medier, svarar Askestad. Men tydligen inte det Twitter där Askestad lärt sig viktiga saker.

Askestad som X-fenomen

Ok, Askestad har tydligen lärt sig mycket på X/Twitter. Jag kikar närmare på vem han är där. Det finns ett knep för att snabbt få en bild av vad en person gör med sitt X-konto. Efter att först ha klickat och skrollat litet för att få ett allmänintryck lägger jag sedan in kontots användarnamn i tjänsten Twitter Circle. Där kan man se vilka andra konton Askestad har interagerat mest med på sistone, med gillaklick och retweets. De presenteras i tre cirklar.

Det jag tycker mig ana när jag lyssnar på podden syns väldigt tydligt på X. Askestad ”umgås” mestadels med konton som kan klassas som ytterhöger, ”kulturkrigare”, stolta trumpister och/eller konspirationister, jämte några antivaxare. Jag hittar tre politiker, och de är en talande kombination: Richard Jomshof, Elsa Widding och Edward Nordén (MED). Samma bild får man när man tittar på det urval X presenterar av vilka konton Askestad följer, och inte minst om man skrollar igenom hans gillaklick. Det här säger mycket om Askestads ”mediediet” och världsbild. Det är en märklig värld som rullar fram, och det är Askestads värld.

Det här är den verklige Askestad, den som sedan försiktigt smyger in märkliga frågor i ”hundvisslingspodden” för att se vad som kan slå an hos gästen, och hos lyssnarna. Och naturligtvis säger det också något om vad svenska Epoch Times egentligen är för något. På den glansiga framsidan TT-nyheter, sport, hälsa och finpodden Gröning och Blomgren. Ständiga utfall mot politisk färgning och agendasättande journalistik. Där bakom ett mischmasch av signalord, pseudovetenskap och konspirationsteorier, med dragning långt ut i högerkanten, som hundvisslas i kulturkrigarpodden Tidsspegeln.

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Moderatpolitiker och nazister befolkar “trollfabrikens” värld

Alexander Edbom, en av de centrala personerna i SD:s trollfabrik, har av Expressen nu avslöjats att under flera år hyllat Putin och spridit Kremls propaganda. Konkrets Mathias Cederholm tittar närmare på den internetmiljö som Edbom rör sig i.

Trollgate – vad medierna missat

Det finns många olika aspekter på avslöjandet av SD:s trollfabriker och i vissa fall har etablerade medier visat prov på okunskap, bland annat när det gäller bortförklaringarna att det handlar om humor. Det skriver Mathias Cederholm i en sammanfattning av ”trollgate”.

MPF går SD:s ärenden i sin anmälan av Kalla Faktas avslöjanden

När Myndigheten för psykologiskt försvar väljer att anmäla Kalla Faktas granskning av SD:s trollfabriker går man medvetet, eller omedvetet, Sverigedemokraternas ärenden. Det skriver Mathias Cederholm apropå de senaste turerna i avslöjandet.

SD:s trollfabrik – en radikaliseringsmaskin

SD:s trollfabrik är en radikaliseringsmaskin som indirekt finansieras av skattebetalarna. Det skriver Mathias Cederholm.