Kvinnorna går i bräschen för protesterna mot Macron

Du är inloggad men saknar aktiv prenumeration. Aktivera din prenumeration här!

Frankrikes president Emmanuel Macrons kontroversiella pensionsreform har väckt kritik och lett till omfattande protester. Speciellt kvinnorna är emot hans reform.

Franska kvinnor är pådrivande när det gäller protesterna mot president Emmanuel Macrons kontroversiella pensionsreform, rapporterar The Guardian. Reformen har utlöst en våg av strejker, blockader och våldsamma konfrontationer.  Bland annat höjs pensionsåldern från 62 år till 64 år. Därtill höjs pensionsavgifterna för den som vill ha en rimlig pension att leva på.

Kvinnliga arbetare, särskilt de som är lågavlönade och deltidsjobbar, kommer att drabbas hårdast. Många tjänar 22 procent mindre än sina manliga kollegor och får därmed 40 procent lägre pension. Kvinnor vars yrkeskarriärer påverkas av att de tar hand om sina barn kommer att vara särskilt missgynnade, uppger motståndarna till pensionsreformen. Så många som 74 procent av kvinnorna och 67 procent av männen i Frankrike är negativt inställda till Macrons reform.

 

Synpunkter? Kommentarer? Kontakta oss!

Stöd journalistik som sparkar uppåt - Prenumerera eller donera!

Magda Gad tar avstånd från Expressens rasism

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tar avstånd från den egna ledarsidan på grund av skriverier från deras högerkrönikör Hanif Bali.

Helgessän: Konkrets affärsmodell bygger inte på statens generositet

Nog har du hört om alla vänstertidskrifters nära förestående död? Vad är sant och vad är falsk marknadsföring, hur kunde denna situation ha undvikits och hur går vi vidare? Det skriver Behrang Kianzad och Stefan Bergmark, vd respektive chefredaktör för Konkret.

Konkrets publicistiska linje i debatterna om kriget i Gaza

På förekommen anledning: I kommentarsfälten för Konkrets konton i sociala medier raderar vi såväl antisemitiska som islamofobiska uttalanden, som grundlösa anklagelser om att magasinet är antisemitiskt eller islamofobiskt.

Bulletins nyhetsvinkel hotfull mot kändisar

150 kändisar skrev under ett upprop om fred mellan Israel och Hamas. Nättidningen Bulletin har nu återpublicerat listan i en nyhetstext med den hotfulla vinkeln att deltagare på listan “känner oro för konsekvenserna”.